Stars

Ne bi vjerovala što je zajedničko Elli Dvornik, Beyonce i Meghan Markle

Sve tri poznate dame imaju faze kad se prebacuju na isti način prehrane i životni stil

Kad su u pitanju prehrambene navike slavnih, njihovi jelovnici su uglavnom dobro poznati javnosti. To možemo zahvaliti izjavama koje nerijetko daju u medije, ali i društvenim mrežama na kojima vojsku obožavatelja ažurno izvještavaju o svojim životnim navikama. Tako smo u moru objava i napisa naizgled nespojivim ženama pronašle nešto zajedničko - veganstvo. Točnije, pokušaje veganstva. 

Naime, hrvatska lifestyle blogerica Ella Dvornik, megapopularna pjevačica Beyonce i mnogima omiljena članica britanske kraljevske obitelji Meghan Markle povremeno se prebacuju na veganski način prehrane i vrlo rijetko konzumiraju meso. Prehrani koja se temelji isključivo na biljnim namirnicama pripisuju brojne pozitivne karakteristike, a svaka od njih vodi se drugačijom filozofijom

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ella je tako na svojem Instagram profilu podijelila svoja razmišljanja o prelasku na vegansku prehranu. "Charles i ja ne jedemo previše mesa. Ne jedemo meso više od dva puta tjedno. Osobno volim meso samo u obliku tartara, carpaccia ili u pašticadi. Često kad jedem jela s mesom, meso izostavim. Charles ne jede mnogo crvenog mesa, on voli piletinu. Ne jede čak ni ribu. Pa smo počeli razgovarati o eksperimentiranju s veganskom hranom. Ako ništa, onda barem zbog toga da otkrijemo nove načine pripremanja hrane ili nove okuse", napisala je Ella i dodala kako se zanimljivo to što smo u današnje vrijeme svi priviknuti jesti meso svaki dan, dok je našim djedovima i bakama to bio luksuz. A potom se osvrnula i na životinje koje jedemo. 

"Pitam se, koliko bi nas jelo meso da mora ubiti životinju koju jede? Garantiram vam da ja ne bi mogla ubiti životinju. Licemjerna sam, priznajem. Da moram ubiti životinju koju jedem, 100 posto bih se usredotočila na biljnu prehranu", iskreno je priznala. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Let's talk about food. Charles and I are not big meat eaters. We don't really eat meat more than 2 times a week. I personaly don't like to eat meat in any form other than tartar, carpaccio or pasticada. Often when i have a meat dish, i leave out the meat. Charles on the otherhand doesn't eat red meat much, he prefers only chicken. He doesn't even eat fish. So we got talking about experimenting with vegan food. If nothing for the sole purpose of learning about new ways of preparing it and discovering new tastes. I know there is some sort of stigma in society when it comes to #veganism but we went to a vegan restaurant recently (not in this photo) and we discovered that it is in fact interesting and tasty, and we did feel full and content for quite a long period. It's interesting how we as humans have adapted to eating meat almost every day, yet our grandparents thought meat was a luxury item. I wonder how many of us would eat meat if we had to kill the animal ourselves? I guarantee you, i could not kill an animal with my hands, or any form of weapon. I am a hypocrit. I am ashamed to admit it. If i had to kill an animal to eat it, i am 100% sure, id be plant based. Just my thoughts.... What do you think? P. S im not vegan or vegetarian.... Yet 🤗 thinking about it #vegans #vegetarians #food

A post shared by Ella Dvornik (@elladvornik) on

Za razliku od Elle, pjevačica Beyonce veganski način prehrane koristi za vrijeme dijetnog režima kojega je osmislila u suradnji s nutricionistom Marcom Borgesom. Ovaj poseban način prehrane provodi se u ciklusima koji traju 22 dana, a zabranjeno je konzumiranje mesa, mliječnih proizvoda i prerađene hrane. Pjevačicin jelovnik tih je dana sastavljen od 80 posto ugljikohidrata, 10 posto masti i 10 posto proteina. Uz sve to, vježba minimalno pola sata dnevno, pije puno vode, a zadnji obrok jede barem dva sata prije spavanja. "Puna sam energije, nemam problema sa spavanjem i regulirala mi se probava", izjavila je pjevačica jednom prilikom i tako istaknula brojne dobrobiti ovog prehrambenog režima

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

44 days until Coachella!! Vegan Time!! Click the link in my bio to join me! 💪🏽✨

A post shared by Beyoncé (@beyonce) on

I vojvotkinja od Sussexa dobro je upoznata s veganskim načinom prehrane. Ona se, naime, tijekom tjedna hrani namirnicama isključivo biljnog podrijetla, a vikendom si dopusti malo više slobode. Meghan tvrdi da se na veganskoj prehrani osjeća zdravije, ali si ne uskraćuje užitke jer smatra da će tako neke stvari još više željeti. 

3 koraka za jednostavan početak veganstva

 Kao što znaš, veganstvo podrazumijeva prehranu temeljenu isključivo na biljnim namirnicama, ali i ne samo to! Naime, ovaj životni i prehrambeni stil uključuje i veganski način odijevanja, kao i njege kože. U nastavku ti donosimo nekoliko bitnih stvari koje moraš znati prije nego odlučiš postati veganka - ili se na neko vrijeme okušati u tome. 

1. Prehrana

Ono što bi trebala znati prije prelaska na veganstvo je to da vegani, osim što ne konzumiraju meso, također ne konzumiraju jaja, mlijeko i mliječne proizvode, a neki ne konzumiraju ni med ni kvasac. Jednostavno rečeno, vegani uopće ne jedu hranu životinjskog porijekla. Ako se odlučiš prebaciti na ovaj način prehrane ili ga samo isprobati, imaj na umu da prestankom konzumacije mesa, moraš jako dobro paziti na unos određenih, vrlo bitnih, hranjivih tvari. Tako ćeš vitamin B12 nadoknaditi žitaricama i proizvodima od soje, kalcij bademima, keljom, repom ili raštikom, željezo crnom čokoladom, bijelim grahom, lećom i špinatom, a cink oštrigama, slanutkom i mnogim orašastim plodovima. Za veći unos kalija posegni za bananama, batatom i brokulom, dok ćeš vitamin B2 nadoknaditi tamnozelenim lisnatim povrćem, mahunarkama i orašastim voćem.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

2. Veganska kozmetika

Ako ti ideja prelaska na veganstvo nije toliko prehrambeno primamljiva, a ipak želiš dati svoj doprinos zaštiti životinja, počni koristiti vegansku kozmetiku. Riječ je o beauty preparatima za njegu kože i kose koji koriste sastojke isključivo prirodnog porijekla i veganske formule koje podupiru odgovorno nabavljanje sastojaka i pozitivnost ljepote. Srećom, na našem tržištu dostupno je nekoliko odličnih preparata koji će te oduševiti svojim prirodnim mirisima i njegujućim teksturama. Mi ti predlažemo baš sve proizvode iz Nature Box linije za njegu kože i kose jer se sastoje od 98 posto sastojaka prirodnog porijekla, bogati su vitaminima i antioksidantima, 100 posto su veganski i u svom sastavu nemaju silikone, sulfate, parabene i umjetne boje. Uz sve to, Nature Box proizvodi dolaze u 5 linija, ovisno o prirodnom ulju koje sačinjavaju - avokadovom, marelice, kokosa, badema i makadamije. Na tebi je da odabereš svog favorita! 

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

3. Veganska moda

Koža, krzno ili perje dio su modne industrije koja nerado poseže za njima u izradi odjeće i modnih dodataka. No, jesi li znala da postoji i veganska moda? Riječ je o komadima koji se izrađuju posebnim tehnikama i bez upotrebe sastojaka životinjskog porijekla pa su u potpunosti ekološki i humano nastrojeni. Stoga, ako se odlučiš za veganstvo, obavezno posegni za modnim komadima za koje ne treba stradati ni jedna životinja. 

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

Sponzorirani sadržaj: missMIND za miss7

Photo: miss7/instagram/getty images