Stars
Jean-Paul Belmondo preminuo je u 89. godini života

Napustila nas je velika glumačka legenda: Jean-Paul Belmondo 'otišao je mirno' u 89. godini života

  • Jedna od najvećih glumačkih legendi, Jean-Paul Belmondo, umro je u svome domu u Parizu u 89. godini života
  • Njegov odvjetnik Michel Godest medijima je ispričao kako je zvijezda brojnih filmova 'otišla mirno'
  • Lik i djelo ovog nepopravljivog zavodnika i legendarnog glumca zauvijek će ostati upisani u povijest svjetske kinematografije, prisjetili smo se tek malog dijela njegovog bogatog života i karijere

Francuski glumac Jean -Paul Belmondo, po mnogima legenda europske ali i svjetske kinematografije, preminuo je 89. godini života. Rođeni Parižanin na vječni počinak otišao je u svome dome u glavnom gradu Francuske, a vijest je za AFP potvrdio i njegov odvjetnik.

‘’ Bio je vrlo slab u posljednje vrijeme. Otišao je mirno’’, prenose mediji riječi odvjetnika Michela Godesta. 

Jean-Paul Belmondo preminuo je u 89. godini života | Autor: Shutterstock Shutterstock Jean-Paul Belmondo preminuo je u 89. godini života

Belmondo je bio  jedna od najvećih francuskih filmskih zvijezda šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Glumio u osamdesetak filmova,  a proslavio se ulogom Michela Poiccarda u filmu 'Do posljednjeg daha'.

Nesuđena sportska karijera

Jean-Paul Belmondo došao je na svijet 9. travnja 1933. u Neuilly-sur-Seineu u umjetničku obitelj - otac Paul Belmond, bio je poznati kipar, a majka Sarah Rainaud-Richard slikarica. Pohađao je nekoliko privatnih škola, ali nije se istaknuo kao dobar učenik.

Zapravo, u mladosti ga je zanimao isključivo sport, osobito nogomet i boks, ali nakon preboljene plućne infekcije Belmondo se ipak morao ostaviti snova o sportskoj karijeri  te se posvetio onoj glumačkoj. 

Veliku slavu postigao je u Godardovom Do posljednjeg daha, a nakon 60-ih godina se iz 'art' prebacio u 'mainstream' filmove u kojima je postao jedna od najvećih akcijskih zvijezda. 

Zbog prelaska u mainstream mnogi su mu filmski kritičari, ali i kolege glumci i redatelji zamjerali da "uludo potratio svoj neosporiv talent".

Respektabilan opus

Među njegova najpoznatija i najznačajnija ostvarenja ubrajaju se 'Čovjek iz Rija', 'Ludi Pierot', 'Borsalino', 'Profesionalac', 'Marginalac'…

Briljirao je u ulogama u svim žanrovima  svih žanrova - od noira, trilera pa do komedija.

Radio je sa svim najznačajnijim francuskim redateljima tog vremena: Melvilleom, Chabrolom, Carnèom, Truffautom, Godardom, Malleom, Lelouchem itd.

Bio je poznat po tome što nije koristio kaskadere, sve opasne scene snimao je sam. Devedesetih se sve više posvećuje kazalištu, a nakon moždanog udara 2001. glumi se vratio sedam godina kasnije u filmu 'Un homme et son chien'.

Ljubavni život

Belmonda je slovio kao nepopravljiv ženskar i zavodnik, jer su ga zbog manira i šarmantnog izgleda žene obožavale

Ženio se dva puta, s prvom suprugom Elodie ima troje djece, Patriciju, Florence i sina Paula, a u braku su bili od 1952. do 1965. Od druge supruge, Natty Tardivel bio je stariji 33 godine, a oženili su se 2002. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Isabel Costa (@isabelfutre)

U 70. godini dobio je kćer Stellu, ali par se razveo 2008. godine. Ljubovao je i s brojnim kolegicama, između ostalih i s glumicama Ursulom Andress te Laurom Antonelli.

Photo: imdb

Komentari 0