Stars 03. svibnja 2013.

Marko Tolja: "Volim sve staro i retro!"

1/9

Popričali smo s jednim od trenutno modno najzanimljivijih muškaraca na našoj estradi. Nedavno je izdao novi album imena "Ljubav u boji",a u nastavku saznajte nešto više o albumu i samome Marku Tolji.

 | Autor: Marko Prpić/ PIXSELL Marko Prpić/ PIXSELL

Nedavno si izdao novi singl "Ne dirajte mi san" s popratnim spotom kojeg je režirao mladi Filip Dizdar. Ovo vam nije prva suradnja, a spot je baziran samo na tebe kao jedinog lika. Kako je bilo snimati takav materijal, s obzirom da si do sada većinom imao spotove veselijeg karaktera?

S Filipom sam surađivao i na prošlom spotu "Znaj". Super smo se slagali i rezultat je bio odličan pa sam odabrao opet njega kao redatelja i ovog spota. Pjesma govori o mom vrlo intimnom pogledu na neke životne situacije pa sam htio da spot bude što jednostavniji i da sama poruka bude u prvom planu. Spot smo zapravo snimili vrlo brzo jer smo svi znali što želimo.

 | Autor: Novi singl nosi ime "Ne dirajte mi san", pa koji se to od tvojih snova ne smije dirati?

Moja muzika! Puno sam puta u životu doživio takozvano "soljenje pameti" na temu mog glazbenog izričaja. Neke su sugestije bile korisne, druge pak uzaludne. U današnje vrijeme se gleda na glazbu kao izvor velikog i brzog profita. Ja se s time ne mogu pomiriti i ne znam raditi i izvoditi muziku samo radi dobrog poslovanja. To je umjetnost, nekima se više sviđa nekima manje, ali je moja i iskrena. I to je po mojim mjerilima jedino bitno.

Što ti se sviđa kod rada Filipa Dizdara, s obzirom da zajednička suradnja očito jako dobro funkcionira?

Talentiran je, ima dobro oko i cool je lik. S njim je lako i ugodno surađivati.

Na promociji novog albuma "Ljubav u boji" surađivao si s našim poznatim dizajnerom, Ivicom Klarićem. Kako je došlo do te suradnje? Što cijeniš u radu Ivice Klarića?

S Klarićem surađujem već neko vrijeme. Mislim da je on najkreativniji i najkvalitetniji dizajner kada su u pitanju muška odijela. Njegova odijela su drugačija, inovativna a kod mene je to samo jedan veliki plus.

 | Autor: Promocija posljednjeg albuma "Ljubav u boji" održana je pred manjih brojem publike u kazalištu "Komedija" u Zagrebu. Preferiraš li više takve intimne koncerte ili veće dvorane?

Svakako manje, intimnije prostore. Pogotovo kada je u pitanju album "Ljubav u boji" kojeg sam od početka do kraja sam napisao i vrlo je intiman. Svaka pjesma je proživljena i publika će ju najbolje prihvatiti u nekom toplom kazališnom prostoru. Pogledamo se u oči i energija frca na sve strane.

Spot "Znaj" baziran je na rockabilly i pin-up subkulturi. Njeguješ li takav stil i privatno?

Da. Volim sve staro i retro. Uvijek govorim da sam rođen u krivo doba. Šarm tih vremena se negdje po putu izgubio, ali isto tako sve je više ljubitelja te ere i kulture pa se nadam da ćemo se s vremenom bar malo približiti takvom stilu života.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell

Redovito posjećuješ fashion weekove i poznato je da često surađuješ s hrvatskim dizajnerima. Čije radove, osim Ivice Klarića, još posebno favoriziraš?

Pa baš i ne posjećujem tako često, moram priznati. Većina hrvatskih dizajner bavi se isključivo ženskom modom tako da se za sada držim Klarića. 

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell Često te se časti epitetom jednog od najbolje odijevenih muškaraca u Hrvatskoj. Koristiš li usluge stilista ili sam odabireš što ćeš i kada odijenuti?

Hahaha, to nisam ni znao. Nemam stilista. Privatno se sam oblačim a kada imam neki važan nastup onda u suradnji s Ivicom iskombiniram nešto primjereno.

Koje kozmetičke proizvode koristiš i koliko često?

Ništa osim dezića, parfema i nečega za napraviti frizuru. Kremice i ostalo su mi stran pojam.

Osim pjevanja kao tvoje najveće ljubavi, na koji način se zabavljaš i opuštaš u slobodno vrijeme?

Druženje sa starom ekipom. Puno vremena provodim u Zagrebu tako da svaki slobodan trenutak jurim u Rijeku da bi se vidio s prijateljima. Puno čitam. U torbi je uvijek neka knjiga pa rupe između obaveza kratim čitajući. Crtanje je također moj dragi hobi ali se već neko vrijeme nisam toga ozbiljno uhvatio.

Koliko se razlikuje tvoj modni izričaj privatno od onoga na scenskim nastupima?

Nastupi su najčešće neke svečane prigode pa sam najčešće u odijelu, a privatno najviše volim traperice, Starke i neku majicu.

Što najviše voliš vidjeti na pripadnicama suprotnog spola i ima li neki stil koji ti se posebno dopada kod žena?

Umjerenost. Ne volim vidjeti curu kako u podne paradira s tonom šminke na licu i štiklama od 12 centimetara. Jednostavnost i prirodnost često izgleda bolje od jednakih, praktički uniformiranih djevojaka.

 | Autor:

Kreće koncertna sezona, kakvi su planovi vezani uz to?

Sezona se lagano zahuktava. U ovom periodu sam se odlučio posvetiti mojoj drugoj velikoj ljubavi - jazzu. Cijelu karijeru koketiram s tim stilom ali mu se nikada nisam ozbiljno posvetio. Pokušati ću paralelno voditi pop/kantautorsku i jazz karijeru. Početak tog novog izazova biti će 25.5. u VIP klubu u Zagrebu, gdje ću uz The Latefour quartet pripremiti jazz koncert.

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije...

Komentari 0