Stars

Madonna slavi 60! Ovo su njezine najveće kontroverze

Kraljica popa danas slavi rođendan, a tim povodom prisjetili smo se onoga što nju čini njome - kontroverzi koje su obilježile njezinu karijeru!

Trebamo li jednom riječi opisati Madonnu, to bi zasigurno bilo "neponovljiva". Osim što je i dalje aktivna i izgleda nevjerojatno dobro, ona je i dalje jedna od najvećih zvijezda današnjice s uspješnom karijerom koja traje više od 30 godina. U tom periodu izdala je pregršt šokantnih video spotova, glumila u filmovima, izdala knjigu, parfeme pa i vrlo uspješnu liniju njege za kožu, a izgleda da neće uskoro stati ni s glazbom. Gdje joj je kraj?!

Kako ju rado vežemo uz skandale koje je zakuhala (i uživali smo u svakom rušenju ženskih stereotipova koje je napravila!), izvukli smo neke od najpoznatijih kontroverznih trenutaka iz njene karijere. 

Pjesma "Papa Don't Preach"

Veliki Madonnin hit iz 1986. godine otvoreno progovara o tinejdžerskoj trudnoći. Politički nabrijana poruka pjesme nije se svidjela niti onima protiv abortusa niti onima za, dok je Madonna jednostavno objasnila da je tema jednostavno pasala njenom vlastitom Zeitgeistu i da se njom htjela protiviti muškim autoritetima.

Video spot "Like A Prayer"

Njen fantastičan hit "Like A Prayer" danas se smatra jednim od najboljih spotova svih vremena, no razumijemo zašto je 1989. mogao biti toliko skandalozan; mnoge religijske organizacije diljem svijeta bjesnile su na Madonnu jer su smatrali da se izruguje kršćanstvu, a ni Pepsi nije ostao imun pa je odmah povukao svoje sponzorstvo nad pjesmom. 

Video spot "Justify My Love" 

Samo godinu dana kasnije Madonna izdaje još jedan kontroverzan spot za pjesmu koja se mnogima uvukla pod kožu, "Justify My Love". Mazni i seksualno nabrijani hit imao je jednako seksi spot: S&M scene nisu nikoga ostavile ravnodušnim, a MTV je smatrao da je to malo previše za njega pa je zabranio njegovu objavu na svim svojim kanalima. Na taj korak Madonna je imala odgovor - umjesto pjesme, u prodaju je stavila video-spot. Prodao se u nekoliko milijuna kopija!

Masturbacija na "Blonde Ambition" turneji

Tijekom turneje "Blonde Ambition" 1991. godine Madonna je u Torontu na pozornici simulirala masturbaciju za vrijeme pjesme "Like A Virgin", a čin je publiku toliko uznemirio da je skoro uhićena! To nije jedini put kad je "masturbirala" za show: u filmu "Body of Evidence" je radi masturbacije film pobrao oznaku "NC-17" koja je najstroža oznaka za X-rated filmove u Americi. Kasnije je scena promijenjena radi većeg komercijalnog uspjeha filma. 

Coffee Table Book "Sex"

Već po samom nazivu možeš pretpostaviti zašto je kontroverzna, a tek kada je prelistaš... 1992. godine izdala je knjigu fotografija u kojoj ona i njeni celebrity prijatelji uz još pregršt anonimusa simuliraju seks, poziraju u S&M odjeći, a pojavljuju se i scene gay seksa. Knjiga se smatra softcore pornografijom, ali je bila instant hit. Uz fotografije ide erotična priča koju je Madonna pisala kao njen alter ego "Ljubavnica Dita". 

Video spot "Erotica"

Iste godine nakon knjige je izašao i spot "Erotica", s istoimena albuma. Ako ga možda nisi vidjela - ništa čudno. U spotu je ponovno pokazala svoju ljubav prema S&M-u pa je spot - zabranjen! Doduše, škicni ga u nastavku.

Intervju s Lettermanom 1995. godine

Iako bi vjerojatno mogli izvući pregršt njenih intervjua, ovaj je šokirao američku publiku jer je na live televiziji pušila i luđački psovala. 

VMA nastup 1998. godine

Nastup na poznatoj dodjeli nagrada 1998. godine razbjesnio je pripadnike hinduističke zajednice. Naime, tijekom izvođenja vrlo seksualnih plesnih pokreta Madonna je nosila ukrase na licu specifične za hinduizam koji označavaju čistoću, djevičanstvo i posvećenost bogu.

Video spot "What It Feels Like For A Girl"

Madonnin tadašnji muž Guy Ritchie zaslužan je za ovaj ultra nasilan spot iz 2001. U "What It Feels Like For A Girl" pjevačica ide na ubilački pohod na frajere. Uspio se odvrtjeti nekoliko puta na MTv-u i VH1-u prije nego li su ga obje mreže zabranile.

Poljubac s Britney Spears na VMA

Ima li netko tko se ne sjeća skandaloznog poljupca?! Madonni su se na pozornici tijekom dodjele nagrada VMA 2003. godine za izvođenje pjesama pridružile Britney Spears, Christina Aguilera i Missy Elliot, no jedino što smo zapamtili je trenutak kada je Madonna poljubila Britney!

Raspeće na "Confessions" turneji

Madonna je oduvijek koketirala s religioznim temama, pa je tako puno puta i prešla granicu dobrog ukusa. Tako je za vrijeme svoje turneje "Confessions" 2006. godine bila na razapeta za vrijeme izvođenja pjesme "Live To Tell". Naravno, vjerske zajednice su poludjele.

Brit Award nastup 2015. godine

Na dodjeli Brit nagrada 2015. godine Madonna je imala fantastičan nastup s "povratničkom" pjesmom "Living For Love", ali i jednako dobar pad. Kako se jedan dio njena kostima nije htio odvezati, Madonna je poletjela preko pozornice, ali se, baš kao prava kraljica, uzdigla i nastavila nastupati kao da se ništa nije dogodilo. S druge strane, pitamo se je li plesač koji ju je nesretno povukao dobio otkaz!

Photo: instagram @janko_popovic_volaric

Komentari 0