Stars

Lidija Lešić: Još se bojim i osjećam se bespomoćno

Poznata mankekenka i influencerica Lidija Lešić proživljava, kako nam je otkrila, najteže dane u svom životu. I sama priznaje da nikada nije mogla niti pomisliti kako bi joj krađa Instagram profila pasti tako teško. No sati neizvjesnosti, borba za povratak hakiranog Instagram profila i osjećaj nelagode te potpune ogoljenosti – navela je Lidiju da nam otvori dušu i svojim primjerom ukaže drugima kako je važno biti na oprezu od ove vrste kriminala!

Jutro nakon što sam osvojila predivno priznanje za sav svoj trud i rad kroz dugi niz godina te u svoje ruke preuzela nagradu Elle Style Awards za Fashion Influencericu 2018. sve je nekako zapravo krenulo nizbrdo.  Naime, na mom Instagramu, dok sam odgovarala ljudima na čestitke, “iskočila” je poruka u kojoj mi se govori kako moj mail ne podržava moj korisnički profil ... Naravno, misleći kako je riječ samo o još  jednoj u nizu grešaka koje se često znaju pojaviti na Instagramu, osvježim svoj telefon te se ponovno pokušam ulogirati, no bezuspješno iz nekoliko pokušaja. Govorim suprugu kako nešto nije u redu, on provjerava na svom Instagramu gdje me ne uspijeva nikako pronaći - kao da @lesiclidija ne postoji i nikada nije.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Uhvatila me lagana panika, a zatim i malo veća kada su krenuli stizati mailovi. Tada sam bila sigurna kako mi je Instagram profil hakiran. Kroz kriptirani mail naslova “Hack Instagram“ javili su se hakeri kojima sam isprva odbijala bilo što odgovarati pokušavajući svim silama stupiti u kontakt sa Instagram službom za pomoć korisnicima. Brzo sam saznala kako nisam jedina te kako Nevena Rendeli Vejzović prolazi kroz apsolutno istu stvar.
Gotovo u isto vrijeme s istog maila i jednakog sadržaja poruka i kreće agonija. Nevena i ja bile smo u stalnom kontaktu i dogovoru, odugovlačile smo u nadi kako će nam ipak netko pružiti pomoć, Instagram vratiti naše ukradene profile, cyber stručnjaci dati koristan savjet  i javiti se sa korisnim informacijama, međutim vrijeme je odmicalo, a mi smo bile ucjenjivane i psihički maltretirane od strane hakera. U dogovoru s Nevenom odlučile smo se i na taj zadnji korak - Nevena je prva izvršila uplatu u bitcoinima kako su i  tražili i tada je uslijedilo čekanje.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić
Nakon uplate Nevena je izgubila bilo kakav kontakt s njima buduci su dobili ono sto su tražili, a ja kojoj su se i dalje javljali sam i odugovlačila i govorila kako im ne želim platiti budući nemam apsolutno nikakvu sigurnost u vraćanje Instagram accounta. Odlučila sam se i sama malo 'igrati', a sve opet u dogovoru s Nevenom, te sam im rekla kako od mene neće dobiti ništa dokle god ne vidim da je Neveni njezin Instagram profil vraćen. Uspjela sam otići i do policije gdje je napravljen zapisnik . 
Gotovo 24 sata nakon, Neveni je njezin Instagram profil vraćen te mi i sama to potvrđuje pozivom (o svemu sam bila obaviještena i od strane hakera čak i prije nego mi je sama Nevena potvrdila, a baš iz razloga jer sam na tome cijelo vrijeme inzistirala), nakon toga i sama uplaćujem iznos u bitcoinima. Nažalost , od tada je izgubljen svaki kontakt s hakerima, a i nada u povratak mog Instagram profila.

 | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka
Razlog zašto zapravo sve ovo govorim i izlazim van s cijelom pričom jest taj kako bih upozorila na ovakvu vrstu kriminala. Instagram platforma totalno je nesigurna. Do danas mi se javio nemali broj mojih kolegica koje prolaze isto i koje su također žrtve hakera. Dvostruko se zaštitite, promijenite i redovno mijenjajte svoje šifre i nikako zapravo ne pregovarajte sa hakerima jer plaćanjem nećete dobiti svoje profile nazad. Kod otvorenih profila blokirajte sve one koji su vam čudni, bez profilne slike, sa 0 postova, 0 followersa ...  
Ovo je nešto što ne bih poželjela nikome - neovlašteno upadanje u život, krađa identiteta, ucjena, psihičko maltretiranje, strah i osjećaj bespomoćnosti koji su od tada konstantno prisutni... Cyber kriminal se događa, a vjerujem da je ovo nažalost tek početak. Čuvajte se! 

 

Photo: Privatni album/Olja Runjić

Komentari 0