Stars

Legendarna glumica Mira Furlan preminula u 66. godini nakon teške bolesti

  • Stigla nam je još jedna tužna vijest, u 66. godini preminula je proslavljena glumica Mira Furlan
  • Brojni kolege glumci već su se počeli opraštati s glumicom na društvenim mrežama 
  • Vijest o smrti objavljena je na službenom Twitter profilu glumice

U 66. godini preminula je legendarna glumica Mira Furlan. Iako uzrok smrti još nije službeno objavljen, Večernji list doznaje od izvora bliskih obitelji da glumica je već duže vrijeme bolovala od virusa Zapadnog Nila, koji joj je prenio zaraženi komarac. Zbog teške bolesti je posljednjih nekoliko mjeseci provela u teškom stanju, tvrdi Večernji list, boreći se za život. Premda joj je u bolnici u SAD-u pružena najbolja moguća liječnička skrb, bolest je, nažalost, bila jača. 

Mira Furlan rođena je u Zagrebu 7. rujna 1955. godine. Bila je istaknuta glumica Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu, a osamdesetih godina postala je jedna od vodećih hrvatskih i jugoslavenskih filmskih glumica. 

 | Autor: Goran Kovačić/PIXSELL Goran Kovačić/PIXSELL

Osobito se istaknula ulogama u filmovima “Kiklop” (1982.) Antuna Vrdoljaka, “U raljama života” (1984.) i “Za sreću je potrebno troje” (1986.) Rajka Grlića te filmu “Lepota poroka” (1986.) Živka Nikolića. Zbog strastvenih scena i senzualne ljepote i erotičnosti također je upamćena kao primjer žene koja je suvereno upravljala svojim seksipilom i oslobođenjem ženskog tijela. Mira je bila primjer snažne žene s impresivnim talentom, koja je učinila veliki pomak u percepciji žena na ovim prostorima. 

 | Autor: Goran Kovačić/PIXSELL Goran Kovačić/PIXSELL

Mira Furlan nedvojbeno nikada nije zaboravljena na ovim prostorima. Bila je jedna od najpopularnijih glumica bivše Jugoslavije te je imala status slobodne dramske umjetnice. Ipak, pošto je zbog ljubavi s redateljem Goranom Gajićem živjela na relaciji Zagreb - Beograd u vrijeme kad se rat već osjetio u zraku, mnogi to nisu gledali blagonaklono. Čak su je prozivali i izdajicom. U HNK su joj dali otkaz, grad Zagreb joj je oduzeo stan koji je naslijedila od bake, a primala je i prijetnje smrću. Tražila je i pomoć psihijatra. "Javno sam linčovana, morala sam otići da bih sačuvala sebe" rekla je Mira, koja je u jednom intervjuu također istaknula da je otišla jer nije mogla podnijeti bolesni nacionalizam koji se širio i uzimao sve više maha, dok nije sve razorio. 

Zbog cijele situacije u bivšoj Jugoslaviji, ali i navedenih privatnih problema, sa suprugom Goranom Gajićem preselila se u SAD 1991. godine. U New Yorku je Mira morala raditi kao konobarica, prodavačica i prevoditeljica, a njezin suprug kao dostavljač i asistent montaže, a sve kako bi mogli preživjeti. Ipak, uskoro joj se sreća osmijehnula. Već 1993. je u seriji „Babylon 5“ dobila ulogu Delen i zbog toga seli u Los Angeles. Briljantna izvedba ju je proslavila u Americi. Glumila je i u američkoj seriji „Izgubljeni“, koja je godinama glasila za jednu od najpopularnijih serija na svijetu.

U Hrvatsku se vratila 2002. godine, kada je glumila glavnu ulogu u predstavi koju je režirao Rade Šerbedžija, a 2016. je glumila naslovnu ulogu Kasandre u predstavi koju je režirala Nada Kokotović. U predstavi Ingmara Bergmana "Jesenja sonata", a u režiji Ane Tomović, Mira Furlan je 2017. igrala ulogu Charlotte, koju je u proslavljenom filmu glumila Ingrid Bergman.

 

Photo: Goran Kovačić/PIXSELL

Komentari 0