Stars

Kraljica soula Aretha Franklin preminula u 77-oj godini

Legendarna pjevačica izgubila je bitku i napustila ovaj svijet okružena svojom obitelji

Njezina karijera bila je na vrhuncu šezdesetih godina prošloga stoljeća, a njezine nevjerojatne glasovne sposobnosti zauvijek će ostati upamćene. Aretha Franklin ostavila je neizbrisiv trag u glazbi. Na sceni je uvijek djelovala snažno i moćno, no, nažalost, bolest je bila jača od nje. 

Preminula je u svojemu domu u Detroitu okružena svojom obitelji. Još 2010. godine počeli su njezini zdravstveni problemi. Imala je problema s alkoholizmom, ali i prekomjernom težinom. Prije nekoliko godina je pala i slomila rebra zbog čega je morala otkazati sve nastupe. Prošle godine su u javnosti krenula i šuškanja o tome kako pjevačica boluje od raka gušterače. No, ona je sve to redom demantirala. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

No, vjerojatno je i sama bila svjesna svoje zdravstvene situacije pa se prošle godine oprostila s javnim nastupima na fondaciji Eltona Johna za borbu protiv AIDS-a u New Yorku. Tom je prilikom rekla kako je to njezin posljednji nastup u karijeri.

Jednom je prilikom čak izjavila kako se nikada neće umiroviti jer ona nije ona ako samo sjedi i ništa ne radi. Obećala je i kako će nastaviti snimati pjesme iako više neće nastupati. Nažalost, nije uspjela održati obećanje.

Njezine pjesme postale su himne ženama diljem svijeta, a Kraljica soula, kako su je zvali, nije krila oduševljenje time: "Nisam mislila da će moje pjesme postati himne za žene, ali sam, zapravo, oduševljena. Žene vjerojatno odmah osjećaju suosjećanje i povezanost sa stihovima. Svi možemo naučiti nešto jedni od drugih tako da ono što ljudi naprave da potraje i godinama inspirira mnoge, kao što je moja glazba, to je fascinantno!"

 | Autor: Getty Images Getty Images

Tijekom svoje dugogodišnje karijere osvojila je 18 Grammyja, uključujući i onaj za životno djelo, a tijekom života održala je oko 300 koncerata

Iza sebe je ostavila četiri sina, Clarencea Franklina (63), Edwarda Franklina (61), Teda Whitea Juniora (54) i Kecalfa Cunninghama (48), obitelj i brojne tugujuće obožavatelje te pjesme po kojima ćemo je uvijek pamtiti.

Hvala joj!

 

 

Photo: Getty Images

Komentari 0