Stars

Knjiga koju želimo! Sasvim drugačije priče za laku noć

Elena Favilli i Francesca Cavallo autorice su knjige Priče za laku noć za mlade buntovnice. Riječ je o zbirki pripovijetki u kojoj su opisani životi i postignuća žena koje svakoj djevojčici (ali i svakoj ženi, ne treba se zavaravati) mogu biti uzor

Dvije autorice iz Italije udružile su se i napravile nešto prekrasno – knjigu koja slavi velike žene. Primijetila si da nismo koristili izraz „napisale“, već„napravile“. Kada zaviriš u ovaj svjetski hit koji je upravo objavljen u hrvatskom prijevodu (Znanje) sve će ti biti jasno. A do tada, ispričat ćemo ti priču. Elena Favilli i Francesca Cavallo, dvije žene prepune progresivnih ideja, vode inovacijsku kuću posvećenu razvijanju novih ideja u dječjim medijima. To se ne tiče samo odgoja, njihov pristup edukaciji usmjeren je na spajanje sadržaja koji potiču na razmišljanje uz korištenje vrhunske tehnologije. Nagrade koje su primile za svoj rad su brojne. No, kada su pratile svijet knjiga koje se objavljuju za djecu, shvatile su da je većina protagonista muškog spola. Zašto su djevojčice često one koje trebaju pomoć i pomalo ovise o dječacima? To im se nikako nije svidjelo te su odlučile stvari uzeti u svoje ruke. Pomno proučavajući brojne žene svijeta iza kojih stoje velike stvari, i to kroz razna povijesna razdoblja, izabrale su stotinu kandidatkinja za poticajne priče za laku noć. Priče koje su pomalo buntovne.
 | Autor:

Kako su i same buntovnice, zbirku su odlučile nazvati Priče za laku noć za mlade buntovnice. I tako su polako nastale kratke pripovijetke koje opisuju živote i postignuća žena koje svakoj djevojčici (ali i svakoj ženi, ne treba se zavaravati) mogu biti uzor i inspiracija za probijanje okvira i ostvarivanje njihova puna potencijala. Elena i Francesca željele su knjigu izvrsno grafički opremiti te su u projekt uključile desetke vrhunskih ilustratorica iz svih dijelova svijeta. Žene opisane u knjizi bave se raznim zanimanjima, od kojih se neka rijetko povezuju s ljepšim spolom. Tako, da bi se ti neobični životi predstavili kao unikatni kakvi su i bili, svaku priču prati inovativna ilustracija, a stilovi i tehnike slikanja jako su maštoviti.  
 | Autor:

 

Kako bismo ti barem malo predstavili bogatstvo koje ćeš pronaći u knjizi, navest ćemo nekoliko zanimanja kojima su se bavile (a dosta njih je i dalje aktivno) naše junakinje iz knjige. Imamo umjetnice: slikarice, spisateljice, reperice, dirigentice, surferice i balerine. Zatim su tu znanstvenice: astronomkinje, matematičarke, informatičarke, liječnice, paleontologinje i genetičarke. Nismo ni blizu iscrpili popis jer tu su i vladarice: carice, faraonke, kraljice, ratnice, prve dame i premijerke. Od vrlo neobičnih zanimanja navest ćemo samo neka: špijunka, gusarica, moreplovka, partizanka, vozačica motokrosa. Ovo sve, a jedva da smo zagrebli površinu.

 | Autor:  

Završit ćemo s još jednim zanimljivim podatkom. Knjigu su autorice financirale same, odnosno, uz pomoć internetske platforme za razvoj novih ideja i proizvoda, Kickstarter. Kako autorice same kažu: „Količina prikupljena novca (više od milijun dolara!) nadmašuje sve rekorde u financiranju neke knjige preko investicija budućih čitatelja.“ Dakle, i same su pokazale da su žene koje ruše predrasude i rekorde. Ovdje ćemo se zaustaviti i predložiti ti da sama uzmeš u ruke ovo malo remek-djelo ženskog duha. Nećeš požaliti.

 | Autor:

 

Photo: None

Komentari 0