Stars

Jesi li ih propustila? Ovo su najbolje knjige godine

Pripreme za advent su počele, a s njima i pregled godine na odlasku. Odabrali smo najbolje naslove godine iz različitih žanrova u kojima ćeš uživati

Kad pričamo o knjigama, ovo je bila luda godina. Srušio se najveći lanac knjižara, propao legendarni izdavač, ali sve se nekako oporavilo i krenulo nabolje. Osim toga, imali smo prilike čitati nevjerojatan broj hitova i izvrsnih knjiga. Ovdje ćemo se posvetiti najboljim (mogli bismo reći, najčitanijim) naslovima protekle godine. Listu nismo sastavljali prema važnosti jer obuhvaća različite žanrove.
 

U vodu – Paula Hawkins

Drugi roman kraljice psiholoških krimića. Paula u njemu nije slijedila formulu iz prvijenca pa je rezultat kompleksnija, možda čak i bolja knjiga. Više likova, više napetosti uz prepoznatljivi pečat autorice. (Mozaik)
 

 | Autor:


Ona prije mene – J. P. Delaney

U godini psiholoških trilera ovaj se svakako istaknuo kao jedan od najboljih. Ambijent minimalističke kuće u kojoj se odvija radnja, genijalna je moderna posveta Hitchcocku. Prvijenac autora o kojem ćemo još puno čitati. (Znanje)

 | Autor:

Bol – Lisa Gardner

Ovo je izvrstan triler tradicionalnijeg tipa koji je istovremeno i pronicljiva studija karaktera dviju snažnih žena. Lisa Gardner jedna je od najcjenjenijih autorica trilera u svijetu i veselimo se novim zapletima koje će rješavati detektivka D. D. Warren. (Stilus)

 | Autor:

Suša – Jane Harper

Ako ne najbolji triler ove godine, onda svakako najelegantniji. Radnja se zbiva tijekom sušnog razdoblja u malom australskom gradiću. Stilski i konceptualno savršen roman, dobitnik brojnih nagrada. (Profil)

 | Autor:

Priča o novom prezimenu – Elena Ferrante

Elena Ferrante je misteriozna žena koja je svojim romanima doslovno pokorila svijet. Drugi dio serijala o dvjema prijateljicama te njihovu prelasku iz djetinjstva u doba kada počinje ozbiljan život. Očekujte epsku, no ipak vrlo intimnu priču. Od ovoga nema boljeg. (Profil)

 | Autor:


Mlijeko i med – Rupi Kaur

Prva zbirka poezije žene koja je ovaj žanr postavila na prva mjesta ljestvica prodanosti diljem svijeta. Intimne i kratke pjesme s kojima se može poistovjetiti svaka moderna žena. Ako dosad niste čitali poeziju, Rupi će to promijeniti. (Stilus)
 

 | Autor:


Priče za laku noć za mlade buntovnice – Elena Favilli i Francesca Cavallo

Još jedan fenomen. Dvije vizionarke napisale su 100 priča o životima i postignućima velikih žena. Uz prekrasne ilustracije koje prate svaku priču, ova je knjiga nešto jako posebno. Ogroman hit od dana objavljivanja, a vjerujemo i najprodavaniji naslov godine. (Znanje)

 | Autor:

Ciganin, ali najljepši – Kristijan Novak

Možda ste se pitali gdje su hrvatski pisci. Drugi roman Kristijana Novaka, autora koji je hrvatske knjige vratio u ruke čitatelja. Oduševljenje njegovim djelima proširilo se kao požar, ali onaj koji pali entuzijazam. Knjiga je objavljena krajem 2016., ali ove godine je postala hit. Svaka čast. (Ocean More)
 | Autor:

Tajni dnevnik Hendrika Groena

Djelo anonimnog nizozemskog umirovljenika. On u knjizi opisuje svoj život na zalasku, ali s tolikim žarom da bismo je mogli nazvati pravom himnom starenju. Iskreno, potresno, smiješno i humano. Nemojte propustiti. (Mozaik)

 | Autor:

Postanak – Dan Brown

Iako je tek objavljena, nova knjiga Dana Browna popularnija je od mnogih koje su objavljene tijekom godine. Povratak Roberta Langdona, profesora simbologije, a ovoga puta Brown ga suočava s opasnostima tehnologije. (V.B.Z.)

 | Autor:
 

Sluškinjina priča – Margaret Atwood

Pretpostavljamo da ste gledali seriju snimljenu po romanu iz 1986. čije hrvatsko izdanje ove godine donosi Lumen. Šokantna i moćna, s vrlo važnom porukom. Distopijski svijet u kojem je ideja postala važnija od čovjeka. Atwood je legendarna autorica spekulativne proze, no tek sada je došlo njezino doba. Velika sreća za čitatelje, ne baš velika za čovjeka koji gleda svijet oko sebe. (Lumen) 

 | Autor:

Žeđ – Jo Nesbo
Novi nastavak u nizu romana o detektivu Harryju Holeu. Nesbo je nemilosrdan prema svom junaku, ali čitatelji se vesele svakoj novoj priči. Dodatan poticaj za čitanje ovog norveškog majstora trilera je bio i film „Snjegović“, snimljen prema sedmom nastavku serijala. (Fokus)

 | Autor:

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0