Stars
1/12

Jakov Novak: "Moda je prva linija impresije"

Jakov Novak je onaj kul dečko iz grada sa savršeno podšišanom bradom i djedovim biciklom. No, ovaj novinar i životni entuzijast jer puno više od navedenog. On je onaj dečko s kojim ćete se zapričati na tulumu do 4 ujutro, sresti ga na svim najbitnijim eventima koje posjećuju kulturnjaci, ali i vidjeti ga u ulozi organizatora istih. A tko je zapravo Jakov, saznajte u intervjuu koji slijedi.

Tko je Jakov Novak svojim riječima?

Jakov Novak je lik kojeg živciraju ljudi koji o sebi pričaju u trećem licu, nevoljki pripadnik gypsy generacije i nadam se, ok osoba.

 | Autor: Grgur Žućko/PIXSELL Grgur Žućko/PIXSELL

Čime si se sve bavio u životu i što trenutačno radiš?

Nedavno smo pokrenuli turistički portal na engleskom jeziku o Zagrebu, kao BalconyTV uređujemo dio glazbenog programa Adventa u Zagrebu, surađujem s Centrom za kulturnu diplomaciju u Rimu vezano za nekoliko projekata kulturne razmjene i naravno pripremamo festival stripa za sljedeću godinu. One priče o uličnim anketama i farbanju stanova čuvam za slučaj da postanem slavan radi ničeg. Do tada pričam da sam se zadnjih deset godina prvenstveno bavio novinarstvom i medijima.

Producent si emisije Balcony TV Zagreb, možeš li za one koji nekim čudom još ne znaju što je to, reći o čemu se radi i kako si se ti našao u cijeloj priči?

BalconyTV je zajednica entuzijasta/volontera diljem svijeta koji promoviraju svoju lokalnu glazbenu scenu na globalnoj razini. Trenutno ima pedesetak gradova. Gledao sam sve te scene diljem svijeta i bilo mi je glupo da nema Zagreba. U dvije smo godine snimili šezdesetak bendova i moram zadovoljno priznati da iza onoga što nam se servira kao domaća popularna glazba. Imamo cijeli niz glazbenika koji bez problema pariraju drugim scenama, samo im treba dati prostora.   

 | Autor: Grgur Žućko/PIXSELL Grgur Žućko/PIXSELL

Kakav stil glazbe sam preferiraš?

Kvalitetan i iskren. Ako to rade dobro i iz potrebe za stvaranjem glazbe, nije bitno je li to smooth jazz ili 8bit. Jedino ne volim generički hard rock i Rambov turbofolk.

Baviš se stripom, štoviše pokretač si određenih evenata na ovom području. Možeš li na reći više o tome, ali i objasniti nam kakva je strip kultura u Hrvatskoj?

Jedan sam od organizatora festivala stripa Crtani Romani Šou. Ove smo godine proslavili osamnaesti rođendan i jako mi je drago što sam dio te priče. Strip je trenutno najuzbudljiviji medij jer sazrijeva, pogotovo autorski strip. Bilo da se bavi intimnim ispovijedima, obiteljskim sagama ili svemirskim kaubojima, strip si može priuštiti eksperimentiranje, pristup temama i naraciji koje si ostali mediji ne mogu. Superjunaci su samo dio američkog srednjostrujaškog stripa, vrh ledenjaka. Naš strip ima bogatu tradiciju i vrhunske autore koji su vani zvijezde. I naši izdavači rade fenomenalna izdanja, no ne postoji domaća produkcija. Dok Japanci baziraju svoju kulturnu diplomaciju na stripu, Amerikanci cijelu industriju zabave, a Francuzi ih tretiraju kao kulturni proizvod velike vrijednosti, mi imamo CRŠ, velik broj talenata i entuzijasta, te želju ostvariti njegov puni potencijal u Hrvatskoj.

 | Autor: Grgur Žućko/PIXSELL Grgur Žućko/PIXSELL

Da si junak iz stripa koji bi bio i zašto?

Hmm, Spider Jaruzalem iz Transmetropolitana, valjda. Novinarstvo kao poziv, ne zanimanje i takve Webberovske brije. Power fantasy, što ćeš. 

Kako se zabavljaš kad ne radiš? Čitaš, kuhaš, izlaziš na divlje tulume?

Kuham i kukam što više nemam jetru za dan nakon divljih tuluma. Vozim bicikle. Rekao bih i da čitam u natprosječnim količinama, ali to može reći i netko tko pročita jednu knjigu godišnje. Zapravo sam medijski junkie, zanimaju me dobre priče i načini na koje ih određeni medij može ispričati.  

 | Autor: Grgur Žućko/PIXSELL Grgur Žućko/PIXSELL

Koliko ti je bitna moda?

Znaš kad si vani i vidiš neku jako zgodnu osobu, a onda primijetiš da ima ružne cipele pa je otpišeš? Moda je prva linija impresije i indikator društvenog kapitala, što je čini bitnom, htio ja to ili ne, iako stil tu igra puno veću ulogu. Stil je puno teže kupiti ili odglumiti.   

Kako bi opisao svoj stil?

Ad hoc, nenametljiv i unutar granica dobrog ukusa, nadam se. Kada sam zamolio bliske žene da mi daju odgovor na ovo pitanje, rekle su da izgledam sređeno i čisto, mislim da je to opis s kojim se mogu nositi. 

 | Autor: Grgur Žućko/PIXSELL Grgur Žućko/PIXSELL

Budući planovi?

Nakon ove besramne samopromocije mislim poraditi na tome da koristim manje klišeja poput 'besramne samopromocije' u govoru (barem nisam rekao da volim sve što vole mladi), nastaviti raditi ono što volim i zadržati entuzijazam prema otkrivanju novih stvari i izazova.  

Više slika pogledaj u galeriji...

Photo: Grgur Žućko/PIXSELL

Komentari 0