Stars
1/29

Hrvoje Zalukar - atmosferičan svijet analogne fotografije

Sa svega 30 godina Hrvoje Zalukar iza sebe ima gotovo desetljeće iskustva u različitim granama fotografije. Radio je za najveće hrvatske modne i ostale časopise te za dizajnerska imena poput Ivice Skoke i Igora Dobranića te brendove LINK i I-gle. Može se pohvaliti i radom na kampanjama za Samsung, Kozmo, Konzum, Profil, PBZ i ZABA-u, a bez problema će se snaći i kao fotograf za vjenčanja.

Pred njegov objektiv stala je i predivna Jelena Perčin, posebna Alka Vujica, ali i otkačeni Mrle iz grupe Let 3. Učio je od najboljih pa tako ponekad radi kao asistent fotografkinji Mari Bratoš, a nama je najviše zapeo za oko zbog autentične, mračne fotografije koja ostavlja intenzivan dojam.

 | Autor: Hrvoje Zalukar Hrvoje Zalukar

Zovu te jednim od najzanimljivijih fotografa mlađe generacije i mladim majstorom analogne fotografije. Laskaju li ti te titule?

Laskaju mi, naravno. Analogna fotografija je moja ljubav, uživam svaki put kad stavim film i pogledam kroz tražilo fotoaparata. Zaluđen filmom, počeo sam skupljati analogne fotoaparate.

 | Autor: Hrvoje Zalukar Hrvoje Zalukar

Tvoje fotografije odižu emocijama i melankoličnom atmosferom. Kako to postižeš?

Fotografijom izričem svoje emocije. U trenutku nastajanja fotografije, razmišljam i kako će ona utjecati na promatrača. Vrlo mi je bitna estetika. Svaki detalj na slici mora biti na svome mjestu. Nekad razmišljam mjesecima o jednoj fotografiji, sanjam ju, zapisujem bilješke na papir danima prije samog čina fotografiranja. Kod portreta pokušavam izraziti karakter osobe. U pogledu je sve, može se vidjeti što ta osoba razmišlja, dubina, emocija i bezvremenost. Melankoličnu atmosferu postižem detaljima, prostorom i scenografijom , a najčešće je to moj atelijer - soba od 8 kvadrata, stara više od 100 godina u kojoj ništa nije mijenjano već desetljećima, kao da je vrijeme stalo. Derutni zid sa starim umivaonikom, koji najčešće fotografiram, ujedno je i moj potpis jer jedino ja tamo fotografiram i imam pristup. Kao što sam spomenuo detalji su mi iznimno bitni, tehnika kojom fotografiram, svjetlo i cjelokupna atmosfera na slici, time postižem da fotografija postaje slikarsko djelo.

 | Autor: Hrvoje Zalukar Hrvoje Zalukar

Tvoja fotografija, uporabom ozbiljne i dramatične atmosfere podsjeća na filmske kadrove. To je svjesna namjera ili?

Sve što radim je svjesno i namjerno. Moj rad je osjećaj i razmišljanje. Sami film ponekad daje slučajnosti, primjerice kod razvijanja, greška može postati remek djelo. To je čar filma, nikad nije savršen.

Brkovi su tvoj zaštitni znak. Ima li neki specijalan razlog zašto ih njeguješ? Jer znaš brade su sad apsolutno u trendu! Slijediš li trendove?

Brkove nosim već 8 godina i bez njih se osjećam kao tinejdžer. Iskreno, zgodan sam si s brkovima. Trendovi su mi smiješni, jer na cesti svi izgledaju isto. Mislim da ljudi koji slijede trendove nisu originalni nego se povode masom.

 | Autor: Hrvoje Zalukar Hrvoje Zalukar

Koliko ti je moda bitna u životu?

Moda mi nije bitna. Oblačim se kako želim. Istina je da volim vojnu odjeću i obuću jer je kvalitetna, lako dostupna i jeftina. Imam sigurno 20 jakni i kaputa u ormaru. Želio bih si nabaviti mušku bundu, to mi je idući cilj.

Kako izgleda dan jednog fotografa?

Ja sam freelance fotograf. Jedan dan mogu provesti 20 sati na snimanju, nekog filma ili reklame, a može se dogoditi da sam cijeli dan u krevetu i da ne radim ništa.

 | Autor: Hrvoje Zalukar Hrvoje Zalukar

Reci nam sve što trebamo znati o tvojoj zadnjoj izložbi Zalukari!

Zalukari je prva izložba moje sestre Mie i mene. To je prvi naš zajednički projekt. Mia je završila suvremeni ples na plesnoj akademiji u Salzburgu i na završnom ispitu je izvodila solo. Nekoliko mjeseci kasnije, ja sam završavao Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, i za svoj diplomski rad sam htio snimiti film i popratiti ga fotografijama. To je bio vizualni identitet 31. Tjedna suvremenog plesa. Snimao sam sestru kako izvodi taj solo u raznim prostorima. Istraživali smo plesni pokret u raznim prostorima. Bilo je zanimljivo jer više nije izvodila solo na pozornici nego se trebala prilagoditi prostoru. Bio je to izazov i njoj kao plesačici i meni kao snimatelju i fotografu. Nakon što sam postao magistar dizajna odlučili smo prijaviti se na natječaj za Otvoreni atelje i izabrali su nas kao izvođače te nam je Ekscena omogućila izložbu u Pogonu Jedinstvo. Trajala je tri sata i posjetilo nas je više od 150 ljudi. Jako smo zadovoljni.Nakon uspješne izložbe i pozitivnih kritika publike, galerija Bravo kontaktirala nas je i ponudila prostor za ponovno održavanje iste izložbe koja se održala od 19. do 21.veljače. Zalukari je uspješan projekt koji nas je motivirao da i dalje stvaramo zajedno.

 | Autor: Hrvoje Zalukar Hrvoje Zalukar

Koliko si se promijenio kao osoba i autor od svoje prve samostalne izložbe Introspekcija u galeriji Canvas, do izložbe Zalukari?

Kao osoba i kao umjetnik se razvijam i zreliji sam svakim danom.

 | Autor: Hrvoje Zalukar Hrvoje Zalukar

Što možemo očekivati od tebe u budućnosti?

Možete očekivati mnoštvo zanimljivih projekata i umjetničkih djela s mojim potpisom.

Više slika pogledaj u galeriji...

Photo: Hrvoje Zalukar

Komentari 0