Stars

Hipnoporod - metoda kojom je rodila Kate Middleton?

Duguje li vojvotkinja svoj super-brzi oporavak nakon poroda ovoj metodi?

Vojvotkinja od Cambridgea rodila je u ponedjeljak treće dijete u bolnici St Mary u Londonu, gdje je primljena toga dana rano ujutro. Porod je trajao pet sati, a minutu poslije 11 je na svijet došao dječačić težak 3820 grama. A samo nekoliko sati poslije, Kate je stajala na izlazu iz bolnice s novorođenim sinčićem u naručju, uz ponosnog oca princa Williama, i veselo pozdravljala okupljene koji su došli poželjeti sreću novom malenom princu, dotjerana i odmorna kao da je bila kod frizera, a ne u rodilištu.  
Kako je to Kate uspjela roditi bez imalo napora? Premda to nije službeno potvrđeno, kažu da je Kate svo troje djece rodila metodom takozvanog hipnoporoda. Kakva je to točno metoda i pomaže li zbilja da porod protekne lako i bezbolno? 

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Što je hipnoporod?
Na londonskoj klinici London Hypnobirthing kažu kako se radi o “poznatom, logičnom i djelotvornom načinu pripreme za porod” koji umanjuje stres i neuugodu za rodilju time što majci omogućava potpuni nadzor nad cijelim procesom porođaja. Osim Kate Middleton, za ovaj su se pristup odlučile mnoge žene, i nepoznate, ali i slavne kao što su Gisele Bundchen i Angelina Jolie.
Metoda hipnoporoda temelji se na radu dr. Grantleyja Dick-Reida, engleskog porodničara koji je još 1933. objavio knjigu pod naslovom “Porod bez straha”. On je smatrao kako je strah ono što otežava porod: ako se majka boji trudova i poroda, krv i kisik slabije dopiru do maternice, mišići se zato stežu i grče pa su i bolovi jači. Ali ako je žena smirena, mišići maternice se opuštaju i tijelo samo proizvodi veće količine oksitocina i endorfina, prirodnih sredstava protiv bolova, što znači da će porod manje boljeti i kraće trajati, a mama poslije poroda neće biti zabrinuta ili tjeskobna.

U čemu se sastoji metoda? 
Hipnoporod je zapravo kombinacija disanja, duboke relaksacije i tehnika vizualizacije uz pozitivno razmišljanje i poticajne riječi.
Najvažniji dio hipnoporoda je neka vrsta psihoprofilakse, odnosno psihičkih priprema - dakle, ženama treba pažljivo i temeljito objasniti što se događa pri porodu u fiziološkom smislu jer onda nova mama točno zna što može očekivati pa u porođajni proces ulazi bez straha, s pouzdanjem i sigurnošću.
  
Znači li to da ti ne treba nikakva anestezija?
Hipnoporod smanjuje i ublažava bolove trudova, ali to ne znači da rodilja ne smije prihvatiti neko drugo sredstvo protiv bolova koje se nudi u rodilištu, od inhalacije mješavine plina i zraka do epiduralne anestezije.

 | Autor:

Koje su najčešće zablude o hipnoporodu?
Kad čuju riječ “hipnoporod”, mnoge žene zamišljaju nekakvu bizarnu sektu koja nešto mantra nad ženom, ali zapravo je to metoda kojom se može služiti svatko jer se temelji na prirodnom funkcioniranju uma i tijela, a ne na nekakvim čudnim idejama. Iako ime tehnike zvuči kao da je posrijedi hipnoza, tijekom hipnoporoda majka nije ni hipnotizirana ni uspavana nego budna i potpuno svjesna svega što se događa. Ime metode zapravo se više odnosi na ugođaj smirenosti i opuštenosti koji se postiže u hipnoporodu.

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0