Stars

Hana vs. Lucija: Kad je žena ženi vuk

Hana je napala Luciju. Lucija je odgovorila... Je li nam danas najveća briga tuđi izgled, i, ako je, što to govori o suvremenim ženama? Za mišljenje sam pitala Luciju Lugomer, koja ovih dana itekako ima što reći na temu...

Kila viška ili manjka, strije, celulit, problemi s tenom... Ako u životu nisi imala ništa od toga, čestitam, jedna si od rijetkih sretnica, no misli li ikad ijedna žena to za sebe?! Nikad si nismo dovoljno lijepe, uvijek smo si malo predebele, imamo prevelike podočnjake, pretanku kosu... I to je jednostavno tako. Ipak, uz to što uvijek nižemo primjedbe na svoj izgled, stigne se obratiti i pozornost na tuđi izgled, na tuđe kilograme, na tuđi ten. I dakako, pronaći poneka zamjereka, pa čak i u današnjem svijetu koji slavi različitosti. Zar bismo svi trebali biti isti? Zar bismo svi trebali nositi konfekcijski broj 36? Zar bismo svi trebali imati isto oblikovane obrve ili nositi ruž "prave" boje? Pitate se zašto se sve ovo pitam? Pa, ponukala me je nova estradna afera - Hana vs. Lucija.

 | Autor: Tom Ford Tom Ford

Da ponovimo tijek događaja koji je nama novinarima pao kao budali šamar u sezoni estradnih kiselih krastavaca, i to taman nakon što smo se odmaknuli od Bačić – Šimleša prepirke. Sada su protagonistice Hana Hadžiavdagić, voditeljica i Instagram influencerica, te Lucija Lugomer, plus size model, također utjecajna osoba na društvenim mrežama. Hana na svom profilu ima 231 000 pratitelja, Lucija na svom 70 000. Lucija je objavila sliku u kupaćem kostimu na svom Instagramu, Hana je na svom Instagramu napisala post koji nećemo prepisivati jer bi bio kontradiktoran svemu što poručuje miss7, ali slobodno ga googlaj. Hana je svoje mišljenje o Lucijom morskom izdanju stavila na Instagram Story, pretpostavljajući kako će izazvati lavinu reakcija. Instagram story (na Haninu sreću ili ne), nestaje nakon 24 sata, no, rekla bih, šteta je već učinjena. Zanimalo me je što Lucija Lugomer misli o situaciji, a evo što kaže: “Nedavno sam vodila razgovor s prijateljicama i baš smo zaključile kako žene vole sebi frizirati kosu, pa si rade trepavice, pa idu na raznorazne beauty tretmane, a sve to, zašto?! Ne da bi se svidjele muškarcima, ne da bi se svidjele sebi, nego da bi se svidjele – ženama! Standarde kroje mediji, to je bit priče, žene su to prihvatile, drže se tih ukalupljenih standarda. Tu je stalno nadmetanje jedne žene prema drugoj, jedna smo drugoj konukrencija. U jednom trenutku smo počeli živjeti svoje živote kroz živote drugih!”

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Dakle, u 21. stoljeću, u kojem smo prijateljice, žene, majke, kćeri, tete, kada se borimo za prava na pravedno raspoređene plaće, mirovine, poslove…., mi se i dalje najviše borimo s drugim ženama. S onima s kojima bismo u paru trebale biti bolje, jače, snažnije ili ljepše. Zašto taj današnji odnos žene prema ženi i dalje tako krut i umjetan? I, što je Luciju potaknulo da odgovori na uvredu?
"Javna sam osoba, svoj posao obavljam organizirano, trudim se biti profesionalac u svom poslu. Nije bitno naziva li netko to plus size ili dobar marketing, ili ne znam ja kako sve ne, ali sa 70 000 pratitelja na Instagramu, moram prihvatiti da sam javna osoba. Ja moram biti svjesna toga što radim, moram biti glas tih ljudi. I da je ona to mislila, mogla je to, ako već nije mogla zadržati za sebe nikako, pa poslati mi to u privatnoj poruci. Kako god, ja u svom nastupu, u svojoj karijeri nikad nisam imala želju ići, napredovati, preko toga da nekog drugog degradiram“.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Hana/ Lucija, Šimleša/ Bačić. Ali, pogledajmo, sukob je i dalje vrlo sličan. Gleda se kroz prizmu ženinog izgleda. Bilo bi licemjerno reći kako ne gledam na izgled, uostalom, radim na lifestyle portalu. Kada pričamo o badićima, odabrat ćemo Irinu Shayk ili Emily Ratajkowski. Oku su ugodne i nama i našim čitateljima. No, pišemo i o tome kako je u redu prihvatiti svoj celulit, kako je u redu doći s pomalo neurednom punđom na posao, kako je prihvatljivo jedan dan jesti pizzu, a drugi dan kelj.

Ovo nije članak koji napada Hanu, niti je ovo članak koji hvali Luciju. Ovo je mali podsjetnik da nešto ozbiljno nije u redu sa suvremenim društvom. S društvom u kojem te neke male razmirice iz školskih klupa (Ti si debela – Ti si glup) ne ostaju tamo gdje im je i mjesto. Kako to da nismo odrasle? Jesmo li još uvijek Iva iz 8.b koja “mrzi” Sanju iz 7.a. Zato što Sanja ima plavu kosu, kakvu je Iva oduvijek htjela. Zašto Iva ne može reći Sanji kako joj je kosa prekrasna, nego će ju radije napadati, ismijavati pred drugim ženama, pardon djecom, i govoriti joj da joj još i smrdi iz usta! Iva nesvjesno Sanju može pretvoriti u osobu koja neće podnositi svoju plavu kosu, i koja će postati opsjednuta pranjem zubi.
Koje je rješenje? Ne to da se Iva (oprostit ćeš mi, Hana), ispriča Sanji, niti da ju obaspe hrpom komplimenata koji su više ili manje lažni. Iva bi Sanju jednostavno trebala pustiti da živi svoj život, s plavom ili crvenom kosom, s većom ili manjom guzom, s prištićima ili savršenim tenom. Ne budi vuk, ne moraš biti ni janje, ali samo budi – žena. Žena koja prihvaća i poštuje druge žene.

Jesi li već poslala razglednicu ovog ljeta?

Photo: Instagram

Komentari 0