Stars
Premio je glumac Žarko Potočnjak

Glumac Žarko Potočnjak napustio nas je u 76. godini života, voljeli su ga i stari i mladi

  • Omiljeni kazališni, televizijski i filmski glumac Žarko Potočnjak preminuo je jutros u 76. godini života
  • U respektabilnoj karijeri dugoj pet desetljeća osvojio je brojne nagrade i priznanja, a od glume se konačno oprostio nedavno, na svoj 75. rođendan
  • Posljednjih godina nije mu bilo lako svjedočiti o danas teškom položaju glumaca, a otkrio je i koje su mu to dvije kolege iz mladog glumačkog svijeta bile najdraže

Hrvatski kulturni život jutros je ostao bez jednog važnog aktera na svojoj sceni – u 76. godini života preminuo je naš kazališni, televizijski i filmski glumac Žarko Potočnjak, potvrdili su iz Glumačke družine Histrion. 

Jedan od najrespektabilnijih likova hrvatskog glumišta operirao je karcinom pluća i uspješno se izliječio od ove bolesti da bi mu dvije godine nakon zahvata dijagnosticirana kronično opstruktivna bolest pluća, odnosno KOBP. Kako piše Jutarnji list, Potočnjak je priznao kako nije htio prestati pušiti unatoč tome što mu je bio dijagnosticiran bronhitis. 

Žarko, koji je tijekom svoje bogate glumačke karijere snimio 25 igranih filmova, glumio u 30-tak televizijskih serija, a iza njega je stajalo oko 150 kazališnih predstava, tvrdoglav i ustrajan bio je i u konstruktivnom kritiziranju svoje profesije. Naime, u jednom od svojim posljednjih intervjua Večernjem  i to nakon što se na 75. rođendan oprostio od glume, nije se ustručavao dati opasku na situaciju u kojoj su se našli kazalište i film. 

Snimanje nove humoristične serije Ko te šiša u Katranu | Autor: Matija Habljak/Pixsell Matija Habljak/Pixsell Snimanje nove humoristične serije Ko te šiša u Katranu

Kritički pogled na situaciju

''Pogledajte samo te sapunice i što se sve piše o glumcima. To ne sliči ni na što. Nema tu više gušta. Neki bi mogli reći da samo kukam, ali jednostavno mislim da je kazalište u kvaliteti barem prepolovljeno. U glumi smo trenutačno na jednoj četvrtini onoga što su nekada radili veliki hrvatski glumci. O njima su se pisali eseji i knjige'', istaknuo je Potočnjak te dodao kako od mladih glumaca jako voli Filipa Jurčića i Amara Bukvića.

Premio je glumac Žarko Potočnjak | Autor: Zarko Basic/Pixsell Zarko Basic/Pixsell Premio je glumac Žarko Potočnjak

Glumac kojeg su voljeli i stari i mladi progovorio je i o razlogu odlaska iz glume

‘’Ne odlazim zbog mlađih generacija, već jednostavno zbog situacije u kojoj su se našli kazalište i film. U njima je uvijek bio neki kaos i teško se postizao kakav rezultat, a sada u ovoj pandemiji to je takvo rasulo da ne vjerujem da će se u idućih četiri-pet godina išta poboljšati i zato ne želim više imati posla s time. Radije ću doma čitati knjige’’, rekao je tada Žarko Potočnjak. 

Bogat opus

Iako je otišao zauvijek, Žarko je iza sebe ostavio vrsna glumačka otvaranja u filmovima poput: “Izbavitelj” (1976.), “Živi bili pa vidjeli” (1979.), “Večernja zvona” (1986.), “Glembajevi” (1988.), “Ljeto za sjećanje” (1990.), “Novogodišnja pljačka” (1997.), “Srce nije u modi” (2000.) i drugi. Jedna od većih uloga je uloga Alojza u filmu “Duga mračna noć” iz 2004. godine. Također se pojavio “Libertas” iz 2006. godine te “Pjevajte nešto ljubavno” iz 2007. godine.

Rado smo ga gledali i u brojnim televizijskim serijama poput “Lažeš Melita”, “Bitange i princeze”, “Nad lipom 35” i “Najbolje godine”. 

Žarko Potočnjak | Autor: Nova TV Nova TV Žarko Potočnjak

Boemski stl života

Veliko ime drame HNK Zagreb te suosnivač glumačke družine Histrion srednju je školu završio u Zagrebu, a ljeta je provodio kod djeda u Šibeniku gdje je išao na obuke iz brodogradnje. Upisao je 1964. godine Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, no na trećoj godini ipak se odlučuje za Akademiju dramske umjetnosti koju završava 1972. godine.

S akademije mnogi ga pamte kao boema i avangardistu, a osebujan stil poput crnih rukavica s prstenjem koje je tada volio nositi sigurno mu je pomogao  da privuče i društvo djevojaka. Ipak, srce mu je osvojila Asja Jovanović koju je oženio 1983. godine, a iste godine dobili su kćer Mirnu. Par se razveo 2002 . godine, a od 2012. bio je u vezi s 15 godina mlađom Višnjom Pešić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ida Šolc (@idaanaema)

Dobitnik je brojnih nagrada za životno djelo, kao i drugih vrijednih nagrada poput “Nagrade hrvatskog glumišta”, “Marula”, “Zlatnog osmijeha”, nagrade “Dubravko Dujšin”, “Nagrade na susretima hrvatskih kazališta” te nagrade “Dani komedije''. 

Nedostajat će svojim kolegama kao i mnogobrojnoj publici. 

Photo: Petar Glebov/Pixsell

Komentari 0