Stars

Gdje su i što danas rade slavni supermodeli iz 90-ih godina

  • Linda Evangelista se nakon groznog iskustva vratila modelingu, no sjećaš li se ostalih poznatih supermodela koje su žarile i palile modnom scenom 90-ih godina?
  • Ti su supermodeli iz 90-ih bili možda najbliže statusu superheroja iz Marvelovih filmova ili stripova koji su danas megapopularni
  • Kako ti legendarni supermodeli danas izgledaju, čime se bave, jesu li još „u biznisu“…

Ove su djevojke u 1990-ima same po sebi bile slavne osobe: vodile su TV emisije, imale restorane, pojavljivale se u glazbenim spotovima (kao što je legendarni „Freedom '90“ Georgea Michaela) i doslovno su gospodarile modnim pistama. 

Dok danas imamo Gigi Hadid i Kendall Jenner (s kojima su mnoge mlade djevojke opsjednute), moderne manekenke mogu zahvaliti velik dio svojih karijera slavnim supermodelima iz 90-ih, koje su pokrenule društvenu opsjednutost kulturom supermodela.

Gotovo tri desetljeća kasnije se još uvijek može osjetiti utjecaj ovih modela na modu i ljepotu. Neki od njih čak su i roditelji supermodela (Kaia Gerber je kćer Cindy Crawford). Što je još značajnije, neke od tih modela još uvijek dominiraju modnom scenom, boreći se protiv mišljenja da se samo mladi mogu šepuriti po modnim pistama ili pojavljivati na naslovnicama časopisa. Ovo su žene koje su vladale modnim pistama 90-ih i koje će zauvijek biti naša modna (i samopouzdana) inspiracija.

Linda Evangelista, Naomi Campbell, Heidi Klum, Kate Moss, Cindy Crawford... One su samo neke od modela čija je karijera bila na vrhuncu 1990-ih godina.

LINDA EVANGELISTA

Nakon što se u ranim tinejdžerskim godinama bavila manekenstvom, Linda Evangelista bila je primijećena na natjecanju za Miss Teen Niagara. Preselila se potom u New York 1984. godine i stalno radila kao model, ali postala je senzacija tek kada je poslušala savjet fotografa Petera Lindbergha i ošišala kosu u bob. Postala je jedno od najpoznatijih lica 90-ih. Njezino slavno priznanje da se „ne budi za manje od 10.000 dolara dnevno“ ovjekovječilo ju je.

Nedavno je Evangelista hrabro otišla na Instagram kako bi podijelila duboki osjećaj nesigurnosti koji je razvila nakon što ju je „deformirao“ neuspjeli kozmetički zahvat. Nakon dugo godina, Linda vraća i svoju karijeru na stari put i to u novoj kampanji za Fendi. Prije nekoliko dana na Instagramu su osvanule službene fotografije kampanje koju je Linda snimila povodom 25. godišnjice postojanja slavne torbice Fendi Baguette, a koju je dizajnirala Silvia Venturini Fendi.

NAOMI CAMPBELL

Naomi Campbell otkrivena je u dobi od 15 godina dok je studirala balet na Akademiji kazališne umjetnosti Italia Conti u Londonu. Njezine piramidalne jagodice, visoka tjelesna građa i zanosne bademaste oči izdvajale su je od svih drugih i donijele joj golem uspjeh: nastavila je nositi odjeću i obuću za svaku poznatu međunarodnu modnu kuću.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ky 🕊 (@aesthetenineties)

Crna pantera, kako mnogi nazivaju ovaj temperamentni supermodel, i danas izgleda kao da je upravo sišla s modne piste. Naomi je se i dalje povremeno pojavljuje na modnim pistama, ali samo kad je humanitarni događaj u pitanju. 

Kenijsko ministarstvo turizma i divljih životinja imenovalo je prošle Campbell ambasadoricom turizma. U veljači 2021. Campbell se pojavila na naslovnici proljetnog izdanja časopisa i-D, opisujući to kao jedan od rijetkih slučajeva kada je imala priliku raditi s fotografom u boji. U ožujku 2021. Campbell je imenovana za lice ponovnog pokretanja reklamne kampanje za brend ulične odjeće Hood by Air. Dakle, Naomi i danas radi punom parom…

 

U srpnju 2022. Campbell je dobila počasni doktorat UCA (Sveučilište za kreativne umjetnosti) za svoj utjecaj na globalnu modu, ali možda najvažniji događaj za Naomi je da je dobila kćerkicu. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dr Naomi Campbell (@naomi)

CINDY CRAWFORD

Cindy Crawford bila je poznato ime 90-ih, a kultna naslovnica britanskog Voguea pretvorila ju je u supermodel. Pojavljivanje s tadašnjim suprugom Richardom Gereom na dodjeli Oscara 1991. u zadivljujućoj crvenoj Versace haljini i kultna reklama za Pepsi na Super Bowlu sljedeće godine potvrdili su njezino mjesto u elitnoj skupini. Neko je vrijeme vodila MTV-jev House of Style, a inspirirala je svoju kćer, modnu megazvijezdu i glumicu Kaiu Gerber.

Ali to ne znači da su manekenski dani Crawford gotovi! I dalje se povremeno vraća na modnu pistu, nezaboravno zatvarajući modnu reviju za proljeće/ljeto Versace 2018. s nekoliko svojih suvremenika iz 90-ih.

Danas je mlađoj generaciji poznata kao mama modela Kaije Gerber, ali Cindy, uz to što je uspješna poslovna žena, i dalje snima reklame te je pravi dokaz da joj godine idu u korist.

KATE MOSS

Sa svojom dječačkom, neobičnom, otkvačenom figurom i upečatljivim crtama lica, bila je daleko od ostalih djevojaka s naslovnica tog vremena. Ljepoticu iz Croydona otkrila je sa samo 14 godina u zračnoj luci JFK Sarah Doukas, osnivačica agencije Storm za modele, i odmah je doživjela uspjeh. Ubrzo se pojavila na naslovnici svih modnih časopisa i rezervirala međunarodne kampanje - ništa poznatije od njezinih kontroverznih reklama za donje rublje Calvina Kleina, u kojima je glumila sa samo 18 godina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kate Moss (@__katemoss)

Nakon završetka profesionalne karijere punila je novinske stupce skandalima i ljubavnim vezama te je tako ostala bez brojnih unosnih ugovora. Danas je poslovna žena koja ima agenciju za modele, kreirala je odjeću za neke brandove, a povremeno se još pojavljuje u eminentnim časopisima kao model.

CLAUDIA SCHIFFER

Život 17-godišnje Claudie Schiffer zauvijek se promijenio 1987. godine kada je u diskoteci u Düsselfdorfu upoznala skauta modela koji ju je uvjerio da se preseli u Pariz. Postigla je munjevit uspjeh u Gradu svjetla, a Karl Lagerfeld ju je izabrao da postane zaštitno lice Chanela. Od tada se pojavila na naslovnicama više od 500 časopisa i nastavlja glumiti u kampanjama za Chanel, YSL, Dolce & Gabbana i druge.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 90s (@90s_empire_)

Njemački supermodel i dalje je ostala usko povezana s modom. Poznata je kao modna dizajnerica te je ostvarila i neke filmske uloge. Također, ni snimanje reklama joj nije strano.

ELLE MACPHERSON

Australski model, poznat pod nadimkom „The Body“, danas je također poslovna žena koja se posvetila promociji zdrave prehrane.

Inače, izgleda feneomenalno i u svojim 50-tima i dan danas zasluženo nosi svoj nadimak.

HELENA CHRISTENSEN

Karijera Helene Christensen započela je kada je slučajno pobijedila na natjecanju za Miss Copenhagena (mislila je da se radi o humanitarnoj reviji). Dalje je predstavljala Dansku na natjecanju za Miss Universe, a na kraju se počela pojavljivati u velikim modnim časopisima, kao i u kampanjama za Chanel, Versace, Pradu i Victoria's Secret. Njezino pojavljivanje u toplesu u glazbenom spotu za pjesmu Chrisa Isaaka „Wicked Game“ danas se smatra jednom od najseksipilnijih epizodnih uloga svih vremena.

Danas se bavi fotografijom te i dalje oduševljava svojom pojavom kad se god pojavi u javnosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Helena (@helenachristensen)

HEIDI KLUM

Pojavila se na naslovnici Sports Illustrated Swimsuit Issue 1998. i bila je prva njemačka manekenka koja je postala Victoria's Secret anđelica.

Nakon uspješne manekenske karijere, Klum je postala voditeljica i sutkinja u German's Next Topmodel i reality showa Project Runway, što joj je donijelo nominaciju za Emmy 2008. i pobjedu 2013. za najbolju voditeljicu za Reality ili Reality-Competition program (sa suvoditeljem Timom Gunnom). Klum je bila nominirana za šest nagrada Emmy. Radila je kao glasnogovornica za Dannon i H&M te se pojavila u brojnim reklamama za McDonald's, Volkswagen i druge poznate brandove.

Njemica je danas poznata kao modna dizajnerica, lice s malih ekrana, sutkinja u popularnom showu America's Got Talent, a punila je novinske retke u vrijeme svog braka s poznatim pjevačem Sealom. Ova uspješna poslovna žena i dalje izgleda kao da nikad nije ni sišla s modnih pista.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Heidi Klum (@heidiklum)

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0