- Uskrs samo što nije, a jedno od glavnih pitanja je - koji kolač napraviti?
- Pitale smo poznate Hrvatice koji su njihovi najdraži kolači koje same pripremaju
- Otkrivamo o kojim je desertima riječ i donosimo njihove recepte
Nije tajna da obožavamo slatko i upravo zbog toga kolači imaju vrlo važnu ulogu na uskrsnom blagdanskom stolu. Slažeš se? No, nekako se uvijek nametne pitanje - koji kolač praviti? I vječita je dilema između toga da se držimo provjerenih recepata ili da se okušamo u nečemu novom i nepoznatom. Bilo kako bilo, novi recepti nikada nisu naodmet, a ovoga puta pitale smo poznate Hrvatice da nam otkriju deserte koje rado pripremaju i koji su omiljeni u njihovom domu. Reći ćemo ti samo da ih čekamo sve redom isprobati!
Lea Mijatović
"S obzirom na to da je čokolada moj porok broj jedan, čokoladni deserti uvijek su mi prvi izbor. Najčešće pripremam kolač Lava cake i to u kombinaciji s višnjama koje obožavam uz čokoladu."
Sastojci:
- 4 jaja
- 240 g maslaca
- 200 g čokolade (kombiniram mliječnu i crnu)
- 900 g šećera u prahu
- 30 g brašna
Priprema:
Čokoladu i maslac potrebno je otopiti na pari i umiješati s jajima, šećerom i brašnom. Dobivenu smjesu izlij u kalup za muffine. Ako voliš kombinaciju čokolade s višnjama, malinama ili nekim drugim voćem, prije pečenja ubaci voće u smjesu u kalupu. Kolače peci oko 10 minuta na 200 do 220 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici. Ako i pretjeraš s pečenjem, kolačići će se jednostavno pretvoriti u čokoladne muffine.
P.S. Sladoled je odlična kombinacija uz ovaj kolač.
Indira Levak
"Omiljeni desert mog supruga i od mene je kolač od zobenih pahuljica. Osim što je zdrav, kolač je vrlo zasitan, a odličan je izbor je možeš dodavati voće možete po želji i poigrati se različitim kombinacijama."
Sastojci:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1 naribana jabuka
- 5 bjelanjaka (snijeg)
- 1 čaša vode
- 50 g grožđica
- 1 mjerica proteina od čokolade
- sladila po želji
Priprema:
Sve sastojke pomiješati i sjediniti u gustu smjesu. Dobivenu smjesu ostaviti da odstoji oko pola sata nakon čega je treba rasporediti u kalupe za muffine i peći 20-ak minuta na 180 stupnjeva.
Antonija Stupar Jurkin
"Najdraži kolač mi je Čudo od Čokolade koji sam pronašla na Coolinarici. Vrlo je jednostavan i ukusan. Kod kuće svi volimo čokoladne kolače, a za pripremu ovoga potrebno mi je 40-ak minuta."
Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 10 dkg šećera
- 20 dkg margarina
- 10 dkg čokolade za kuhanje
- 4 žlice brašna
- 1 prašak za pecivo
Sastojci za kremu:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 20 dkg čokolade za kuhanje
- 1 žlica šećera
Priprema:
- Žutanjke i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomiješano s praškom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjaka (bjelanjke umiješati polagano, ne mikserom). Peći na 180°C oko 20 minuta (ovisi od pećnice). Preporučuje se provjeriti čačkalicom je li pečeno.
-
Slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri (miješajući polagano) dok ne provri.
-
Pečeni biskvit izbockati vilicom na nekoliko mjesta i dok je još topao preliti ga s toplom kremom. Krema je dosta rijetka, ali je ne treba dodatno miksati ili bilo što dodavati jer će se nakon nekoliko sati u hladnjaku stisnuti. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a onda staviti u hladnjak da se dobro ohladi i stegne krema.
Pamela Ramljak
"Inače nisam baš ljubiteljica slatkiša i ne volim praviti kolače, ali obožavam praviti keksiće u koje idu samo zdravi sastojci. Obično ih pripremam za Božić, a pravit ću ih i sada za Uskrs. Jako lijepo izgledaju u staklenkama, a odlični su jer mogu stajati i do dva ili tri tjedna. Najljepši su mi s mlijekom.
P.S. Obično radim duplu smjesu jer su ti keksići toliko fini, a suprug i ja ih obožavamo."
Sastojci:
- 3 jaja
- 100 g integralnog brašna
- 125 g zobenih pahuljica cjelovitog zrna
- 100 g (brezinog) šećera
- 150 g orašastih plodova (lješnjaka, badema, oraha)
- 500 g tamne čokolade
- 1 maslac
- maslinovo ulje
- cimet
Priprema:
Umutiti jaja, a zatim dodati maslac. Nakon toga postupno dodavati sve ostale sastojke i sjediniti smjesu. Dobivenu smjesu potrebno je oblikovati u male kolačiće i peći oko 15 minuta na 220 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.