Stars

'Bohemian Rhapsody' dolazi u kina - 5 prezanimljivih stvari o ovom filmu

U četvrtak nam u kina stiže (pre)dugoočekivani 'Bohemian Rhapsody', biografski film o grupi Queen, a mi donosimo 5 zanimljivoh činjenica o ovom filmu

Da se ponekad dobre stvari isplati čekati, dokazuje film 'Bohemian Rhapsody' koji se počeo snimati prije 8 godina, a koji svjetsku premijeru ima 23. listopada, kada će se prikazati i kod nas, u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema. Pretpremijera filma na istoj lokaciji će se održati 26. listopada, nakon čega kreću klasična prikazivanja filma u tom kinu, a od 1. studenoga u kinima diljem zemlje.
Evo nekoliko zanimljivosti koje će te dodatno privući da pogledaš ovaj film!

 | Autor: YouTube Screenshot YouTube Screenshot

1. S obzirom da se radi o ovako spektakularnom filmu, vjerojatno te neće iznenaditi činjenica da se na pripremi filma radilo punih 8 godina. Od 2010. godine do konačnog prikazivanja filma 2018. godine se puno toga promijenilo, no možda je najzanimljiviji podatak da je prvotno legendarnog Freddieja Mercuryja trebao utjeloviti Sasha Baron Cohen.

Za pisanje scenarija i režiju je bio zadužen Peter Morgan najpoznatiji po seriji 'Kruna'. No, nakon niza peripetija u kojima je dvojac Cohen - Morgan želio ući u srž života frontmana grupe "Queen", veto na snimanje filma je stavio Brian May, basist grupe. Naime, May je želio zadržati poštovanje prema preminulom kolegi Mercuryju te je izrazio želju da se cenzurirani isječci iz života grupe Queen prikažu u filmu. Na kraju se scenarija dohvatio Anthony McCarten, nakon što je još jedan scenarist, Dexter Fletcher, napustio projekt. Režiju je preuzeo Bryan Singer...

 | Autor: YouTube Screenshot YouTube Screenshot

No, ni to nije sve. Kada se film konačno počeo snimati, u prosincu 2017. godine, Singer je izbačen s projekta jer, prema glasinama, nije na vrijeme dolazio na set i nije bio fokusiran na snimanje filma. Otkaz sa seta je Singer dobio u trenutku kada se u Hollywoodu razvijao pokret #meToo, a dva mlada glumca su Singera optužila za seksualno uznemiravanje.

Druga strana kaže da Singer nije mogao podnijeti  mladog glumca Ramija Maleka, koji je dobio glavnu ulogu. 

U priču je opet uletio Dexter Fletcher, dva tjedna prije kraja snimanja te preuzeo redateljsku palicu. No, prema pravilima američke kinematografije, Singer je započeo snimanje filma pa samim time će biti potpisan kao redatelj filma...

2. Glavnog glumca Ramija Maleka si vjerojatno već zamijetila. U seriji "Rat u kući" utjelovio je zbunjenog susjeda obitelji Gold. U humorističnoj seriji Rami je glumio Kennyja, prijatelja najstarijeg sina obitelji Gold, Larryja, a zanimljivo je da je serija naišla na oštre kritike gay udruga, koje su prikazivanje Kennyja koji "još nije izašao iz ormara" smatrale potpuno neprimjerenim.

 | Autor: miss7 miss7

Na stranu s ulogom zbunjenog tinejdžera, Rami je dokazao da je karakteran glumac glavnom ulogom u hit seriji Mr.Robot, u kojoj (još uvijek) glumi Elliota Aldersona, cyber freaka i hakera koji radi za gigantsku korporaciju koju u istom trenu pokušava - srušiti. U tome mu dodatno "pomažu" njegove psihoze te druge ličnosti koje se javljaju u njegovom tijelu. Serija trenutno ima snimljene 3 sezone, a Elliot je iz epizode u epizodu sve bolji. 

3. Malek je inače toliko genijalan u filmu "Bohemian Rhapsody", da bi bilo suludo dodijeliti mu samo jednu točku. Naime, glumac egipatskih korijena je mjesecima proučavao lik Freddieja Mercuryja, čitao novinarske članke o njemu, a na kraju je odlučio u filmu u potpunosti sam - pjevati. I doista, Rami ima nevjerojatan glas, ali i stas što je dokazao uvlačenjem u super uske trikoe i traperice baš poput Freddieja: "Nije mi bilo jasno kako muškarac može nositi toliko uske hlače. No, kada sam prvi put obukao taj uski triko, u potpunosti sam napustio sebe i postao - Freddie", izjavio je u dokumentarcu nakon snimanja filma Malek.

 | Autor: YouTube Screenshot YouTube Screenshot

4. Naravno, proces snimanja biografskog filma o grupi Queen bio bi gotovo bezvrijedan bez uključivanja originalne postave benda u film. Pogotovo, jer su dva člana benda još uvijek jako involvirani u glazbenu industriju. Na filmu su dugo vremena radili basist Brian May i bubnjar Roger Tylor, a njihovo oko je bilo toliko budno da je na kraju otjeralo prvu postavu koja je trebala snimati film. "Zahvaljujući" Brianu, nikad nećemo saznati kako bi komičar koji je utjelovio Ali G-ja i Borata postao frontman grupe Queen. Jer Brian nije želio da se Freddie u filmu prikaže na pretjerano komičan i u istom trenu depresivan lik čemu je Sasha Baron Cohen težio. No, možda staroj Queen postavi možemo na tome biti i zahvalni. Kao što im možemo biti zahvalni jer su u radnju filma uključili Mikea Myersa, komičara iz popularnog showa Saturday Night Live.

 | Autor: YouTube Screenshot YouTube Screenshot

5. Radnja filma započinje na Wembleyju, gdje je 1985. godine održan koncert s inicijativom Boba Geldolfa Live Aid. Kao jedan od najjačih bendova tog doba, grupa Queen je bila jedna od headlinera. Izveli su nešto više od 20 minuta svojih najvećih hitova pred 72 tisuće posjetitelja. Naravno, najveći hit grupe "We will rock you' je očekivano izazvao ludilo među publikom. A sada zamisli da se taj trenutak može ponoviti na filmu, uz originalnu scenografiju, fantastične vizualne efekte koji su rekreirali taj trenutak, kao i samog Freddieja... Radnja se zatim retrogradno vraća na početke karijere, krize benda koji se jedva probio na tržište, ali i krize nikad prežaljenog Freddieja Mercuryja. Kako bi mogla usporediti pravog i filmskog Freddieja, donosimo ti ovaj 30-minutni video...

 

Photo: YouTube Screenshot
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • malaizzadra_9

    Brian May basist grupe Queen?!?! i vi to ozbiljno napisete u clanak,i to dva puta...koja ste vi smijurija...sramota...