Stars

Bio je naš najdraži meteorolog: po čemu ćemo pamtiti Milana Sijerkovića

Njegove pričice o vremenu, narodne uzrečice i vjerovanja ono su čime je obogatio vremensku prognozu, a neke od njih zauvijek su nam se urezale u pamćenje

Iz Hrvatskog meteorološkog zavoda pristigle su sinoć tužne vijesti. Preminuo je Milan Sijerković, poznati i omiljeni hrvatski meteorolog koji je svake večeri, uz običnu vremensku prognozu, donosio toplinu narodne mudrosti, tradicije i usmene predaje u naše domove. Milan Sijerković jedan je od onih ljudi koju su nam se, preko televizije, znali useliti u srca i domove.  | Autor: Slavko Midzor, Pixsell Slavko Midzor, Pixsell Poznati meteorolog, kojeg ćemo pamtiti kao legentu HTV-a odnosno njihove Vremenske prognoze, a posljednjih godina i lice s Nove TV,  rođen je 5. studenog 1935. godine u Baošiću u Boki Kotorskoj. Iz rodnog mjesta preselio se u Zagreb, na studij geofizike s meteorologijom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Godinama je radio  u Državnome hidrometeorološkom zavodu Republike Hrvatske u Zagrebu kao prognostičar.  Pred oči javnosti stigao je kao voditelj vremenske prognoze još 1968. godine. Iako je dugi niz godina radio na Hrvatskoj televiziji i bio zapamćen kao glavni "državni prognostičar" jer nekada je Dnevnik bio jedina informativna emisija, u svojim umirovljeničkim danima prešao je na Novu TV.  | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell I tu se, svojim pristupom voditeljskom poslu te nevjerojatnom toplinom i šarmom, brzo uvukao pod kožu brojnih gledatelja koji su željno iščekivali i pamtili izreke s kojima je povezivao vremenske pojave. Jer, voditi vremensku prognozu mogu brojni ljudi, ali rijetki su oni koji ju mogu učiniti toliko svojom i dovesti do jednog od najljepših trenutaka programa. ''Sveta Kata, snijeg na vrata.'' i ''Kad prosincem traju snijeg i zima, onda zemlja žitom rodit' ima'' samo su neke od izreka koje je donosio pred male ekrane, podsjećajući tako na ljudsku potrebu da poveže, objasni i kontekstualizira prirodu u okviru onoga što je njemu poznato. Davno zaboravljene izreke tako su se opet uselile u naše domove i postale poznate mlađim generacijama. Možda toga i sam nesvjestan, Milan Sijerković spasio je tako cijelu jednu sferu usmene baštine od zaborava. Iako je djelovao u modernom mediju koji ponekad ne ostavlja prostora za osobne pečate, Sijerković je znao kako ostaviti traga. Srećom, svoje je izreke i njihove opise stigao objediniti u knjizi ''Pučko vremenoslovlje'' koja će zasigurno pronaći svoje mjesto na policama onih koje su njegove prognoze kulturno obogatile. Njegov pisani prinos, dakako, ne svodi se samo na tu knjigu. Ugledni meteorolog za sobom je ostavio čak 19 knjiga za djecu i odrasle te mnogo znanstvenih i stručnih radova kojima je snažno doprinio znanosti kojoj je posvetio cijeli svoj život. 

Lice kao Milan Sijerković mogli bismo čekati godinama i nikada ga ne dočekati. Njegov šarm, karizma, kultura i duhovitost s malih ekrana uspjele su nam se uvući u dušu. Dao nam je mnogo više od odgovora na pitanje kakvo nas vrijeme očekuje sutra. A danas, danas ćemo ga pustiti da ode oblacima koje je toliko volio.

Photo: Davor Puklavec/Pixsell

Komentari 0