Stars
Taylor Swift

Bila bi osoba godine i bez Timeove titule osobe godine – evo zašto je Taylor Swift najveća ikona današnjice

  • Kada bismo krenuli nabrajati osobe koje su obilježile ovu godinu, većini bi među prvima prošla glavom Taylor Swift
  • Rasprodane turneje po cijelome svijetu, 12 Grammyja, dokumentarac, novi (stari) albumi, najslušanija osoba na Spotifyu... Riječ "predah" ove se godine nije našla u njenom riječniku!
  • Nije nas previše iznenadila vijest da je upravo Taylor magazin Time proglasio osobom godine, a mi ti donosimo niz razloga zašto je bila osoba godine i prije te titule 

Taylor Swift ove se godine izdigla iz jedne od najomraženijih osoba na sceni do osobe godine. Samo nabrojati njene uspjehe u ovoj godini može biti članak za sebe, ali krenimo redom: turneja "Eras" koja je unatoč kompliciranome principu da se samo dobije mogućnost za kupnju karata, rasprodala višestruke koncerte u Americi, ali i one u Europi za iduću godinu. Eras Tour Concert Film zaradio je 37 milijuna dolara prvog dana pretprodaje u SAD-u i preko 100 milijuna dolara ukupne globalne pretprodaje. Na dodjeli Grammja pobijedila je u čak u 12 kategorija od 52 nominacije, a prošli je tjedan proglašena i najslušanijom osobom na Spotifyu.

Nimalo nas ne čudi da je ove godine pomela konkurenciju u svim poljima pa u izboru osobe godine magazina Time čiji su finalisti bili Kralj Charles III, ruski predsjednik Vladimir Putin, holivudski štrajkači i lutka Barbie. Kada kažemo da je ovo bila njena godina, mislimo to doslovno, a u nastavku donosimo razloge zašto je Taylor najveća ikona današnjice. 

Taylor Swift, PERSON OF THE YEAR (Time magazine) | Autor: Instagram @taylorswift Instagram @taylorswift Foto: Instagram @taylorswift

Možda vas zanima Znamo kako mirišu zvijezde: Koje parfeme nose Adele, Taylor Swift, Rihanna... Rubrika Beauty Beauty

Girl power

Taylor Swift prava je definicija "girl powera". Album Reputation u potpunosti je promijenio njen imidž iz "girl next door" u opaku ženu svjesnu svojih mogućnosti. Taj je album nastao kao reakcija na postupak Kanyea Westa koji je 2009. prekinuo njen govor na Video Music Awards dodjeli nagrada istaknuvši da je nagradu za najbolji video trebala dobiti Beyonce, a ne Taylor. Cijeli se svijet tada okrenuo protiv nje nazivavši je zmijom. Taylor je zbog velike količine govora mržnje bila prisiljena izbrisati cijeli sadržaj na društvenim mrežama i tako najavila Reputation eru koja je u potpunosti promijenila njen identitet. Simbol tog albuma upravo je zmija, a u spotu za pjesmu Look what you made me do Taylor pokapa staru verziju sebe. Genijalno, zar ne? 

 | Autor: Profimedia Profimedia Foto: Profimedia, Taylor na koncertu u Rio de Janeiru 2023.

Kanye nažalost nije bio jedini muškarac koji ju je potpuno ponizio i degradirao. 2019. Scooter Braun i njegova tvrtka Ithaca Holdings kupili su Big Machine Label Group, Taylorinu diskografsku kuću, a ironično je da je Braun bio menadžer koga drugoga nego Kanyea Westa. Obzirom Taylor više nije posjedovala vlastitu glazbu, bila je prisiljena pronaći rješenje kako da vrati svojih šest albuma pa ih je jednostavno odlučila presnimiti. Presnimka albuma 1989 najprodavanija je ploča godine. 

God really is a woman! 

Podrška drugim ženama

Taylor Swift kontinuirano se bori za žene i njihova prava. U svome dokumentarcu Miss Americana progovara o položaju žena i ženskoga tijela u današnjem društvu, a u svakoj prilici kada može podržati drugu ženu, Taylor to zaista i napravi. Najsvježiji je primjer premijera Beyonceina filma Renaissance na kojem se pojavila i Taylor iskazavši veliku podršku. "Got invited to London by The Queen", napisala je u opisu fotke s Beyonce na svome Instagramu. 

 | Autor: Instagram @taylorswift Instagram @taylorswift Foto: Instagram @taylorswift

Beyonce se također pojavila na premijeri Eras Tour Concert Filma. Divno je vidjeti da dvije najveće glazbenice današnjice podržavaju i guraju jedna drugu. 

Žena koja se ne boji osjećati 

Ono zbog čega je Taylor napravila veliki odmak u glazbenoj instruji jesu osjećajnost, ispovjednost i intimnost njene glazbe. Taylor se ne boji biti ranjiva, pisati o svome životu i osobnome iskustvu iako je zbog toga proživljavala brojne kritike i ismijavanja. U vremenu u kojemu su mnogi prisiljeni "ispeglati" svoju osobnost i prilagoditi je društvu, Taylor je ostala vjerna sebi i svojom ranjivošću iznova dokazala svoju snagu. 

 | Autor: Profimedia Profimedia Foto: Profimedia, Sophie Turner, Taylor Swift i Selena Gomez girl's night out

Možda vas zanima Mariah Carey dobila je svoju Barbie lutku, odjevenu u crvenu haljinu iz spota legendarnog božićnog hita Rubrika Stars Stars
Photo: Profimedia
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    ovo je njezina godina