Stars

Astrofizičarka Vernesa Smolčić: "Željela sam biti kaskaderka, a život me odveo u svemirska prostranstva"

  • 20 BY MISS7: Predstavljamo 20 najinspirativnijih žena u Hrvatskoj čija djela mogu biti uzor, a njihova životna priča vodilja i motivacija. Odabrali smo ih jer su svojim utjecajem već promijenile društvo. Dr. sc. Vernesa Smolčić je jedna od njih...  
  • Vernesa je astrofizičarka sa svjetskom reputacijom i voditeljica je brojnih stručnih timova. A to je samo dio njezinog spektra zanimanja i angažmana
  • Usklađivanje dnevnih zadataka i svih interesa koje imam, možda je i moja najveća avantura u životu, otkriva Vernesa

Astrofizičarka, sveučilišna profesorica, voditeljica timova i projekata, popularizatorica znanosti i strastvena putnica, web dizajnerica, blogerica… sve to stoji uz ime prof. dr. sc. Vernese Smolčić. A i samo ime joj je neobično i zanimljivo. “Ime mi je zapravo dala teta, mamina sestra, koja ga je negdje čula i jako joj se svidjelo. Nisam još upoznala neku drugu Vernesu, ali znam da ih ima!”.  

Kaže da u svakoj od gore navedenih uloga jednako uživa ali i da su sve one usko povezane. “Astrofizika je moja profesionalna srž. Posao astrofizičarke prožet je putovanjima. Putujem na konferencije ili kako bih negdje na licu mjesta surađivala s kolegama. Tako sam, na primjer, radila opažanja na teleskopima na prekrasnim mjestima poput Havaja, Čilea, ili Australije”. 

 | Autor: miss7 miss7

U današnje doba, jedan od bitnih kanala popularizacije astrofizike je i sam internet, kroz blogove i internetske stranice. “NASA je izvrstan primjer toga, a to je ono što se i ja u posljednje vrijeme sve više trudim postići, putem svoje web stranice astroucionica.hr. Neizmjerno uživam, kako u pisanju tih tekstova, tako i u izradi internetskih stranica!”, kaže.

Moć noćnoga neba

Tajne svemira Vernesu su zanimale još od srednjoškolskih dana, kad je ljeta provodila na Mljetu i imala doista puno prilike gledati prekrasno, tamno, noćno nebo puno tajanstvenih svijetlih «točkica». “Pitala sam se što su one točno i divila se tomu koliko je svemir prostran.”

Životni put ju je odveo na studij fizike, gdje se radeći svoja prva prava istraživanja jednostavno zaljubila u taj posao. “Nakon toga, povratka za mene više nije bilo. Gledajući unatrag, mislim da ne bih ništa mijenjala jer sam jako zadovoljna onim gdje se sada nalazim! Mlađoj Vernesi samo bih još rekla da se ne brine toliko oko budućnosti”, savjetuje Vernesa svojoj mlađoj verziji, ali i svima nama. 

Tajne Svemira

Svemir nas nepobitno asocira i na nešto tajnovito, mistično i neobjašnjivo. Na upit može li se sve znanstveno objasniti, tj. dopušta li mogućnost da postojoi i neka ‘viša sila’, nešto neuhvatljivo i kaotično što je u nekom svom redu kojeg još nismo shvatili, ona uz smijeh kaže: “Mislim da se sve može znanstveno razjasniti, samo za još mnogo stvari ne znamo kako točno”.

Nedavno smo u Zagrebu imali prilike svjedočiti eksploziji bolida i padu meteorita. Takvi su događaji za laike uvijek vrlo uzbudljivi! “To je bio vrlo rijedak događaj i zapravo smo počašćeni tako spektakularnom pojavom od koje nije bilo štete za Zemlju. Putanje malih tijela, ili near-Earth objects, koja bi mogla naštetiti Zemlji pomno se prate. Jedna od vodećih zvjezdarnica koja tomu doprinosi na svjetskoj razini je upravo naša Zvjezdarnica Višnjan.”

 | Autor: miss7 miss7

Jamac balansa u vlastitom timu

Vernesa je voditeljica brojnih stručnih timova. “Mislim da je jedna od najvažnijih stvari truditi se da članovi tima budu zadovoljni, jer su tako, naravno, i najproduktivniji. Atmosfera u timu trebala bi biti pozitivna i prijateljska, kod svakog je člana bitno razviti osjećaj snažne pripadnosti timu.” Ona kao voditeljica mora katkad izdržati i snažne pritiske, često rješavati i probleme, kako bi timu osigurala sve što je potrebno za kvalitetan rad. “Za kvalitetno vođenje smatram da je potrebna  usredotočenost, predanost, kreativnost, pouzdanost i izdržljivost”.   

Žena u astrofizici

Kakva je situacija s ravnopravnošću žena u svijetu visoke znanosti? “U svjetskoj astrofizici situacija je takva da je na razini doktorskih i postdoktorskih pozicija udio muškaraca i žena otprilike isti. Međutim, na najvišim pozicijama, poput profesura, te se brojke izrazito mijenjaju i padaju ugrubo na samo 10% žena”. Ipak, kaže da u vlastitoj karijeri nije osjetila nepravdu na razini plaće ili mogućnosti koje su joj se nudile.

Je li život mlade znanstvenice kao život likova iz serije “Teorija velikog praska”, u kojem se druži s ostalim kolegama znanstvenicima i u slobodno vrijeme nastavlja razgovore o poslu? “Otkad sam u Hrvatskoj gotovo uopće ne nastavljam razgovore o poslu nakon posla, ali za poslijedoktorskog obrazovanja i postdoktorskih pozicija, to je bila moja svakodnevica. U tom razdoblju profesionalnog života, svi oko tebe su doktorandi ili postdoktorandi, i stalno ste zajedno. Nakon posla odlazi se nekamo na večeru ili na piće, pa je prirodno vrijeme provoditi razgovarajući o poslu.” Vernesu nadahnjuju priče kreativnih ljudi s vizijom, koji su uspjeli mnogo toga postići ostajući vjerni sebi unatoč često nepovoljnim početnim reakcijama društva.

 | Autor: miss7 miss7

Organizacija vremena

Vernesa je voditeljica i osnivačica astrobloga Astroučionica, u kojoj jednostavnim rječnikom objašnjava pojmove i znanstvene procese vezane uz istraživanje Svemira. Blog je sjajan, aktualan i prepun zanimljivog sadržaja, pa se pitamo kako nalazi vremena i za to. “Ponekad se i sama pitam kad to sve stignem! Moji interesi često premašuju moje vremenske mogućnosti, pa tako neke stvari, na žalost, znaju čekati i više od šest mjeseci da se ostvare. U ovome trenutku, na primjer, imam desetak članaka za Astroučionicu u glavi, no nikako ih ne stižem napisati. No, nema druge nego ići korak po korak i biti strpljiv.”

Vernesi to ne pada teško, jer mnoge stvari koje radi toliko voli da ih doživljava kao igru: “Najdraže i najbolje strane mojega posla su one kreativne: istraživanje, pisanje, a u novije vrijeme i izrada internetskih stranica. To su one stvari za koje uopće nemam dojam da se ubrajaju u posao, nego ih doživljavam kao igru.” Dio posla koji pak nikako ne voli je velika količina suhoparne administracije koje na žalost ne manjka, a kojom se doista često mora baviti. 

Dream job: kaskaderka

Kad je bila dijete, sanjala je da će postati kaskaderka. Životni ju je put, međutim, odveo do drugih zanimanja, no ponekad se osjeća kao da vozi ludu i opasnu trku po dnevnim zadacima, usklađujući sve svoje interese, nova otkrića, hobije, destinacije na koje još mora stići... “Usklađivanje dnevnih zadataka i svih interesa koje imam, možda je i moja najveća avantura u životu”, kaže Vernesa.
 

Photo: miss7

Komentari 0