Stars

Aplikacija za kontracepciju izazavala totalnu paniku

Koristiš li i ti aplikaciju Natural Cycles? Oprez, molim!

Prema pisanju The Guardiana, naprednom Švedskom zavladala je panika. Aplikacija Natural Cycles (koja se hvali kao jedina kontracepcijska palikacija sa certifikatom) osmišljena je kao 'dostojna zamjena' uobičajenim kontracepcijskim metodama, međutim nakon godine dana slobodnog korištenja je i prijavljena od strane  Södersjukhuset  bolnice iz Stockholma jer je 37 kornisnica te aplikacije ostalo u drugom stanju, a da to nisu htjele. 
Elina Berglund Scherwitzl, osnivačica i glavna inženjerka aplikacije sigurno nije imala na umu ovakav scenarij kada je odlučila, zajedno sa suprugom, iskoristiti rupu u tržištu tehnologija koje se tiču kontracepcije i ponuditi ovakav tip kontracepcije. Ova uspješna doktorica fizike bila je član tima koji je otkrio Higgsov bozon (Božju česticu) u Cernu, pa joj kredibiliteta nije nedostajalo.

 
Aplikacija je u stvari ništa više od staromodnog praćenja menstrualnog ciklusa, s nekim novim dodacima. Korisnici aplikacije moraju mjeriti temperaturu svako jutro, prije nego izađu iz kreveta, upišu podatak u aplikaciju i onda ona 'otkriva' u kojoj fazi je ciklus; crveno je znak da je trudnoća moguća, zeleno je znak da je seks siguran od trudnoće.

Možda vas zanima Tako NAM je to u braku Rubrika Stars Stars

Ništa revolucionarno, ali algoritam koji to obavlja jest. Svakodnevnom uporabom, algoritam ne samo da mjeri ovulaciju već na temelju unešenih podataka može i predvidjeti budućnost ciklusa. Ta činjenica se najviše odnosi na situacije kada žena misli da je seks siguran od trudnoće, ali ne uzima u obzir trajanje spermija u tijelu, koji 5 dana može čekati svoje jajašce skriven od svih upozorenja ovulacije koja tek stiže. 

Kada je upitana o savršenom korisniku njezine aplikacije, Elina je odgovorila – idealana korisnica aplikacije jest žena u stabilnoj vezi, koja planira imati djecu u jednom trenutku života, ali ne želi u tijelo unositi hormone iz kontracepcijskih pilula. Jasno je napomenuto također, kako ovo nije opcija za žene koje žele izbjeći i najmanju šansu za trudnoćom, ili one koje imaju neredovite cikluse. Aplikacija je ocijenjena s visokih 93% učinkovitosti zaštite od trudnoće, što znači da na 100 žena koje ju koriste, njih 7 će ostati u drugom stanju. Te brojke su u skladu s tipičnom uporabom kontracepcije kroz pilule, a u usporedbi s uporabom kondoma, statistika aplikacije je u prednosti. 


'Današnje metode kontracepcije vrlo su jednostrane, uglavnom je na ženama da se pobrinu o zaštiti od trudnoće u odnosima', ističe Berglund, te je ovom aplikacijom htjela olakšati ženama da mogu pomnije planirati trudnoću ili istu spriječiti. 
Seksualno odgovorno ponašanje zahtjeva visoki stupanj edukacije i savjetovanja. U Hrvatskoj, iako nije kriminalno stanje kao u nekim drugim zemljama, prema statistikama, mladi se upuštaju u spolne odnose sa 16 godina, a 43% njih ne koristi kondom. To je poprilično ogroman broj onih koji se igraju sa svojim zdravljem. Spolno prenosive bolesti koje mogu donijeti neviđen broj zdravstvenih komplikacija (HPV kao uzročnik raka vrata maternice ili nemogućnost trudnoće u kasnijim godinama samo su dva primjera) ili neželjena trudnoća rezultat su neodgovorne seksualne igre. 
Dok tehnologija ne dođe na razinu 100% umjesto dosadašnjih 93% možda je najbolje ipak osloniti se na kombinirane metode zaštite koju preporučuju doktori i roditelji. Natural Cycles neka bude samo dodatan alat upozorenja, ali ne i jedini. 

 

Photo: None

Komentari 0