Stars

Amanda Gorman je Žena godine. Poručila je: "Nemoj sanjati da budeš sljedeća ja. Sanjaj da budeš prva ti"

  • Dvadesttrogodišnja pjesnikinja Amanda Gorman već je duže poznata američkoj javnosti, a njeni uspjesi i utjecaj jučer su prepoznati nagradom za Ženu godine koji dodjeljuje ugledni magazin Glamour
  • Glamour već trideset godina dodjeljuje ovu nagradu inspirativnim ženama iz raznih područja
  • Tko je Amanda i što je poručila ženama diljem svijeta?

Više od 80 godina američki časopis Glamour slavi moćne žene. Časopis je ponovno pokrenut 1943. godine kao mjesto "za djevojku s poslom", i misijom da se ojača položaj žena u društvu, a 1990. godine pokrenuo je nagradu Žena godine. Ovo je 31. godina da odaje počast  "izvanrednim i inspirativnim" ženama iz raznih područja, uključujući zabavu, poduzetništvo, sport, glazbu, znanost, medicinu, obrazovanje i politiku. Nagrada je namijenjena jakim ženama, onima koje krše norme i mijenjaju pravila igre, a do sada je pripala brojnim poznatim ženama sa svjetske estrade uključujući Madonnu, Jennifer Lopez i Aliciu Keys. Međutim, Žene godine nisu samo žene sa estrade poznate široj svjetskoj javnosti već dolaze iz raznih drugih branša, ali su na neki način utjecale na širu zajednicu i živote drugih. 

Ove godine prestižna nagrada pripala je mladoj pjesnikinji Amandi Gorman. Amanda je poznata kao najmlađa pjesnikinja u povijesti koja je držala govor na inauguraciji američkog predsjednika. Petominutni govor, to jest pjesma na inaguraciji Joea Bidena je bio toliko upečatljiv da su svjetski mediji danima pričali o ovoj talentiranoj djevojci. 

Amanda je u svome ne dugom životu uspjela postići još jedan veliki presedan i uspjeh, a to je nastup na Super Bowlu -  finalu najjače lige američkog nogometa na svijetu, NFL-a, poznatog i po nastupima najvećih svjetskih glazbenih lica u poluvremenu. Nastupati na poluvremenu Super Bowla smatra se prestižom i među etabliranim glazbenicima, a takva čast nikada nije pripala pjesnikinji koja na pozornici recitira svoju pjesmu. 

Jučer, 8. studenog, Amanda je primila i Nagradu za Ženu godine - svoje najnovije postignuće. 

"Puno hvala @glamourmag što si me proglasio jednom od svojih žena godine 2021! To mi toliko znači, pogotovo zato što sam proglašena jednom od Glamourovih studentica godine 2018. Toliko se toga promijenilo od tada, i velika mi je čast biti predstavljena uz takve divne žene."

Iako počašćena ovom titulom i priznanjem, Amanda ne želi biti uzor na način da druge djevojke žele biti kao ona, već ih potiče da budu ono što jesu, da budu svoje.

“Nemoj sanjati da ćeš biti sljedeća Amanda Gorman. Sanjaj da budeš prva ti. Trebaju nam novi, raznoliki, drugačiji glasovi. Što više imamo ljudi koji su izvrsni u tome što rade, mislim da će čitav svijet biti pmetniji i bolji.”

Osim po iznimnom talentu, Amanda se ističe  i svojom ljepotom, predivnim osmijehom i stilom te tako među svoje uspjehe može upisati i naslovnicu Voguea. 

Jedno je sigurno - od ove inspirativne i hrabre mlade žene možemo očekivati još puno velikih stvari. U njenoj pjesmi “The Hill We Climb”, stihovi govore o mršavoj djevojci tamne kože koja je potekla od robova i bila odgojena od samohrane majke te koja može sanjati da i ona jednoga dana postane predsjednica.

Photo: Screenshot Instagram Amanda Gorman

Komentari 0