Stars

Ako tražiš urnebesno zabavnu knjigu o muško-ženskim odnosima - tu je!

Ljubić Nicka Spaldinga prati pomalo nesretne, ali vrlo zabavne likove, Jamieja i Lauru. On piše blog u kojem detaljno opisuje svoje katastrofalne spojeve, a ona piše o svom ljubavnom životu u obliku pisama, i to svojoj majci...

Kaže se da su dijamanti rijetki i da im je zato cijena visoka. Koliko onda vrijedi muškarac koji piše duhovite ljubiće, posebno ako su k tome još i dobri? Upoznajte Nicka Spaldinga, britansku književnu zvijezdu. 
Spaldingov prvi roman 'On voli, ona voli' nevjerojatno je zabavno osvježenje u chick lit žanru koji je već pomalo na umoru. Vremena se mijenjaju, 'Seks i grad' se gleda zbog više nostalgije nego zbog relevantnosti. Bridget Jones je prekrasna i simpatična, ali rijetko će se koja žena danas uspjeti poistovjetiti s njom kao onda. Smiješne su avanture Šopingholičarke, ali to više nije to.
Ovaj roman prati pomalo nesretne, ali vrlo zabavne likove, Jamieja i Lauru. On piše blog u kojem detaljno opisuje svoje katastrofalne spojeve – a uistinu su katastrofalni. Ona piše o svom ljubavnom životu u obliku pisama, i to nikome drugom nego svojoj majci. Zasad ništa posebno, zar ne?

 | Autor:

Ali pročitajmo prvu rečenicu knjige: „O Bože, iz usta joj smrdi kao da su se otvorila vrata pakla…“ Moramo napomenuti da je taj spoj završio divljim seksom. A to je tek prvi dejt u romanu. Ima ih još puno.
Situacija s Laurom nije puno drukčija: „Potpuno mi je nedokučivo zašto sam mislila da je to što ću izdrkati dvadesetdevetogodišnjem agentu za nekretnine najbolji način za moj povratak u svijet izlazaka i zabave.“ Čak i da ne naučite puno od nje o izlascima sa suprotnim spolom, morate priznati da je ovo vrlo zanimljiv način pisane komunikacije s majkom.
Spalding, dakle, odmah pokazuje kako nema dlake na jeziku te da će pucati iz teške artiljerije. Ali, u Jamievim i Laurinim spojevima ima i puno drugih stvari. Oni, oboje, imaju pronicljiv um i oko za detalje te ih autor koristi kako bi razotkrio mnoge stereotipe. Primjerice, tu su sportski tipovi koje Laura izvrsno uokviruje u samo nekoliko rečenica. Zatim, seksualne predatorice s patetičnih uredskih partija koje uvijek završe s nekim drugim u krevetu. No, autor nije naivac koji će prokockati svoju šansu da vam se njegova knjiga svidi. Nije stvar samo u humoru i bizarnim situacijama. 
Ispod svih tih spojeva, od kojih su najzabavnije epizode sa speed datingom i prvi pravi izlazak Laure i Jamieja, Spalding proučava osjećaj samoće i otuđenja kojim obiluje svaki samački život. „S obzirom na to da smo sada u 21. stoljeću, imao sam dojam da ako želite privući pripadnika suprotnog spola, morate biti u dodiru sa svojom ženskom stranom, otvoreno izražavati svoje osjećaje i imati 'empatiju' za druge ljude (štogod to, dovraga, značilo). Međutim, pokazalo se da, želim li otići na drugi spoj sa simpatičnom djevojkom koju sam upoznao, sve što moram učiniti jest zaprijetiti da ću istući drugog muškarca.“ U knjizi je prisutna i kritika konzumerizma te ponora između ljudi u vezi i samaca, ali nam autor to ne nabija na nos. Dapače, sve je integralni dio priče.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Kada se napokon upoznaju, njih dvoje odmah će osjetiti duboku povezanost, i tada nastupaju lijepi dijelovi knjige. Ali nikako nemojte pomisliti da će sve ići glatko. Scena u kojoj im objema pozli zbog Jamieve nesposobnosti kuhanja će dugo, dugo ostati u vama. Kako je ovo, ipak, feel-good knjiga, očekujte topao i pozitivan kraj, koji je vrlo daleko od patetičnog. Spomenuli smo već da je ovo prva knjiga autora, što znači da će nas njegovi likovi još i dalje zabavljati. Veselimo se tome! (Znanje, 29,90)

 

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0