Stars

10 totalno iznenađujućih trenutaka koji su obilježili povijest dodjele Oscara

Od (loših) pobjedničkih govora pa sve do prošlogodišnjeg krivog proglašenja dobitnika - ovo je 10 trenutaka iz cijele povijesti dodjele Oscara koji su do danas ostali najzapamćeniji!

Kada netko spomene dodjelu Oscara, nama na pamet padaju crème de la crème filmovi, couture haljine, emotivni govori koje redovito na najboljem dijelu prekida muzika, povijesne pobjede i kardinalne greške s pozornice o kojima se još mjesecima priča. Kako nam se sve više bliži jubilarna 90. dodjela nagrade Oscar, koju dodjeljuje američka Akademija filmske umjetnosti i znanosti, odlučili smo se zagrijati i pripremiti na ovu važnu filmsku noć (4. ožujka!) upravo jednim povijesnim pregledom trenutaka koji su nas najviše nasmijali, rasplakali i razljutili. 

Davne 1940. godine, tada 45-godišnja Amerikanka Hattie McDaniel, postala je prva osoba crne rase koja je za svoj rad dobila nominaciju, a kasnije i nagradu Oscar. Primila je nagradu za najbolju sporednu glumicu u filmu Zameo ih vjetar i time ispisala itekako važne strane filmske povijesti. 

Samo jedan jedini put u povijesti dodjele Oscara dogodilo se da netko mora "podijeliti" pobjedu! Upravo to su bile Katharine Hepburn i Barbra Streisand 1969. godine. U očima Akademije, ove su dvije glumice očito bile izjednačene jer su obje dobile zlatni kipić za najbolju glavnu žensku ulogu - Barbra za film Funny Girl, a Katharine za ulogu u filmu The Lion in Winter

Charlie Chaplin svojim je govorom zaradio 12-minutne ovacije publike, nakon što mu je Akademija 1972. godine uručila Oscar za životno djelo. 

Halle Berry je 2002. godine postala prva Afroamerikanka koja je kući odnijela titulu u kategoriji najbolje glavne ženske uloge u filmu Bal čudovišta. Do danas je njezin govor ostao zapamćen kao jedan od najemotivnijih govora svih vremena! Mislim, probaj ne zasuziti na ovo...

Kada je Heath Ledger u 2009., za svoju ujedno i posljednju ulogu - onu Jokera, dobio posthumnu nagradu Američke filmske akademije, u cijeloj prostoriji nije bilo suhog para očiju. Njegovi roditelji i sestra su primili Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu Vitez tame.

Nemoguće je na popis ne dodati pomalo genijalni pad glumice Jennifer Lawrence iz 2013., koja se spotaknula na vlastitu haljinu prilikom penjanja na pozornicu kako bi pokupila kipić za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu U dobru i u zlu. Jedna je J-Law!

Sjećate se ono kada je Ellen DeGeneres okinula kultni selfie s dodjele Oscara 2014.? I dan danas ljudi rekreiraju ovu ikoničku sliku... Očajnički želimo ponovno vidjeti Ellen kao voditeljicu Oscara!

U 2016. godini, nakon šest nominacija, Leonardo DiCaprio NAPOKON je dobio Oscara za glavnu mušku ulogu i to u filmu Povratnik. I to je dovoljno da obilježi povijest! Još kad ovom trenutku pribrojimo i njegov predivni govor kojim je skrenuo pozornost na globalno zatopljenje...

I naravno... Khm, kad je prošle godine Warren Beatty proglasio krive dobitnike u kategoriji najboljeg filma? Nismo sigurno kome je bilo više neugodno, prezenteru ili režiseru La La Landa koji je svima morao reći "da je došlo do pogreške i da je Moonlight zapravo pobjednik". Jaoooooo!

Photo: Instagram

Komentari 0