Sretan rođendan, Coca Cola: Nepoznate činjenice o omiljenom piću

Priča o najpopularnijemu piću na svijetu započela je u Atlanti 8. svibnja 1886. godine kad je dr. John S. Pemberton pripravio napitak čiji je sastav i danas strogo čuvana tajna.

Iako iz današnje perspektive tadašnjih devet prodanih čaša napitka na dan ne djeluje impresivno, Coca-Cola je ubrzo privukla pažnju kupaca, a nakon što je 1894. godine prvi put točena u bocu, nije joj trebalo dugo da osvoji svijet. 130 godina poslije Coca-Cola je najprodavanije svjetsko gazirano piće te najprepoznatljivija svjetska marka, a do danas je prodano više od 300 milijardi Coca-Colinih prepoznatljivih staklenih contour bočica.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Godine 1985. otputovala je u svemir s astronautima Challengera, a samo za tu priliku dizajnirana je i proizvedena posebna limenka otporna na gravitaciju. Milijuni su ljudi vidjeli astronaute kako u bestežinskome stanju ispijaju Coca-Colu iz prepoznatljivih crvenih limenki, a svoje svemirske pustolovine Coca-Cola je ponovila i 1991., 1995. te 1996. godine. Nije to bio jedini Coca-Colin izlet, koketirala je ona i s pop- kulturom, posvojio ju je Andy Warhol, iskoristivši bočicu Coca-Cole kao glavni i jedini motiv jedne od svojih slika – Coca-Cola 3 – koja je prodana za 57,3 milijuna američkih dolara. No, razloga za slavlje imaju i oni čiji su preci prepoznali Coca-Colinu vrijednost u samim počecima i kupili dionicu davne 1919. godine. Učinili su, naime, izvrstan potez jer je njezina vrijednost danas (ako su reinvestirali dividendu) vrtoglavih 12.748.802 američkih dolara.

Samo dvije zemlje na svijetu ne prodaju Coca Colu. To su, naravno, Kuba i Sjeverna Koreja.

Dok će limenka Coca Cole potonuti u vodi, limenka dijetalne Cole će plutati.

Kada je nastala 1885. godine, Coca Cola ime je dobila zbog svoja dva sastojka: orašastih plodova (cola) i lišća koke (coce). Tako je bilo neizbježno da Coca Cola sadrži mali udio kokaina, koji je iz pića ipak potpuno izbačen 1929. godine. 

1985. godine Coca Cola bila je prodavana kao lijek za koji se smatralo da liječi glavobolje, impotenciju i ostale tegobe.

Photo: Instagram/Nives Celzijus

Komentari 0