Slanutak: Aromatično zrno koje stoljećima hrani cijeli Mediteran

Rimljani bez njega nisu mogli zamisliti jelo, odličan je na salatu, kao pire, namaz, umak i nadjev, a s brašnom od slanutka kolači su još posebniji

Dagnje sa slanutkom

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: 2 i 1/2 šalice vode, 3/4 šalice suhoga bijelog vina, 2 lovorova lista, kg dagnji, žlica maslinova ulja, poriluk, stabljika celera, čili papričica, 1/2 glavice luka, sol, svježe mljeveni papar, 4 češnja češnjaka, 1/4 žličice šafrana, limenka konzerviranih rajčica, srednji roza krumpir, limenka slanutka

Priprema: U veću posudu za kuhanje ulijte vodu i vino, dodajte lovorove listove i pustite neka vrije. Dodajte dagnje, poklopite i pustite naka se kuhaju pokriveni dok se sve školjke ne otvore. Ocijedite dagnje kad su kuhane, a tekućinu u kojoj su se kuhale spremite. Očistite školjke, stavite ih u zdjelu i pokrijte. Zagrijte maslinovo ulje u većoj tavi, dodajte nasjeckani poriluk, luk, sol i papar. Pokrijte i kuhajte na niskoj temperaturi miješajući oko osam minuta. Dodajte češnjak i šafran pa još kuhajte oko pet minuta. Primiješajte rajčice i kuhajte dok ne ispari višak tekućine, oko četiri minute. Ulijte tekućinu od kuhanja školjki. Krumpir narezan na sitno kuhajte sa slanutkom, solju i paprom. Prije posluživanja pomiješajte sa školjkama i ukrasite ljuskama od školjki.

Veganske tortilje

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: 250 g suhog slanutka, mala cvjetača, češanj češnjaka, žličica čilija u prahu, žličica kumina, žličica pimenta, žlica limunova soka, 3 mrkve, glavica luka, 2 češnja češnjaka, 4 žlice maslinova ulja, 50 ml povrtnog temeljca, vezica korijandra, 250 g jogurta, žlica limunova soka, sol, mljeveni crni papar, biljno ulje, 120 g crvenoga kupusa, crvena paprika, veliki avokado, 4 tortille

Priprema: Neka se slanutak namače u vodi najmanje osam sati prije pripremanja. Kuhajte ga potom u mnogo vode na laganoj vatri pokriveno oko jedan sat, dok ne omekša. Zagrijte pećnicu na 190°C. Operite i narežite cvjetaču na cvjetiće. Ogulite češnjak, nasjeckajte sitno te pomiješajte u zdjeli sa začinima, limunovim sokom, žlicom vode, solju i paprom. Ocijedite slanutak, dodajte smjesi s cvjetačom, podlijte temeljcem i dobro promiješajte. Kuhajte dok ne postane gusto. U posudu za pečenje rasporedite slanutak s cvjetačom i pecite 30-40 minuta. Povremeno promiješajte. U međuvremenu ogulite mrkve, luk, češnjak i narežite na kockice te pirjajte na malo maslinova ulja u tavi oko pet minuta. Povrće podlijte i kuhajte pokriveno deset minuta. Kuhajte dok mrkva ne omekša. Kad se malo ohladi, stavite povrće u blender s korijandrom i jogurtom. Izmiješajte u kremu pa dodajte sol, papar i limunov sok. Operite kupus i narežite na trakice. Avokado ogulite i narežite. Zagrijte tortille u pećnici, premažite pjenicom od mrkve te prekrijte slanutkom i cvjetačom. Pospite avokadom, kockicama crvene paprike i kupusom pa zavijte u svitak.  

Curry sa slanutkom i špinatom

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: tikva butternut, 200 g špinata, limenka ili 2 šalice kuhanog slanutka, limenka pelata, limenka kokosova mlijeka, 2 češnja češnjaka, glavica luka, zeleni čili papričica, komad đumbira veličine palca, vezica korijandra, pola limuna, žličica sjemenki kumina, žličica sjemenki korijandra, pola žličice kurkume, žličica krupnije mljevene crvene paprike

Priprema: Popržite kratko sjemenke kumina i korijandra te ih stavite u mužar s kurkumom i mljevenom paprikom pa ih zajedno usitnite. Pržite na malo suncokretova ulja luk na srednje jakoj vatri, dok ne postane proziran. Luku tad dodajte sitno nasjeckani češnjak, naribani đumbir i čili te pirjajte još nekoliko minuta. Primiješajte mješavinu začina i tikvu narezanu na kockice. Neka se pirja nekoliko minuta. Kad se oslobodi miris, dodajte pelate i kokosovo mlijeko te kuhajte 15-ak minuta. Ocijedite slanutak pa ga dodajte umaku i tikvi, a kad tikva posve omekša, umiješajte špinat. Nakon što špinat uvene, a slanutak se zagrije, dodajte nasjeckani korijandar i limunov sok. Posolite i poslužite uz rižu ili lepinju.  

Photo: Stock Food

Komentari 0