1/27

Sestre Boudoir otvorile prvu samostalnu izložbu

U Galeriji Ulupuh otvorena je jedinstvena izložba naziva Boudoir Immersive poznatih hrvatskih dizajnerica, Morane Saračević i Martine Čičko Karapetrić koje su ovom prilikom predstavile svoje dvije zasebne dimenzije stvaralaštva. Sestre Boudoir ovom izložbom još su jedanput pokazale zašto upravo one spadaju u sam vrh hrvatske modne scene. Izložba je osmišljena kao multimedijski projekt bez premca u dosadašnjoj likovnoj i modnoj praksi kod nas.

 | Autor:

Morana Saračević i Martina Čičko Karapetrić jedne su od najpoznatijih hrvatskih modnih dizajnerica.  Vlastiti modni studio Boudoir otvorile su 2001. godine te od tad postaju pioniri moderne hrvatske modne scene. Jedinstveni modni potpis u kojem se majstorski isprepleću unikatni materijali te originalne igre volumena, lansirale su Boudoir u prepoznatljiv modni brend. 

 | Autor:

Second Life je globalna virtualna igra u kojoj akteri sudjeluju u obliku avatara, svojeg virtualnog identiteta, te u igri žive i rade, proizvode, izlažu, imaju svoje galerije i magazine, te prodaju svoje proizvode za važeću valutu koja ima svoj adekvat u našem realnom svijetu. Modni studio Boudoir ima svoj atelier u Second Life-u a ovom prigodom je predstavio svoj virtualni art projekt na kojem radi četiri godine.

 | Autor:

Na samoj izložbi, posjetitelji mogu razgledati haljine izrađene samo za ovu prigodu i čija je funkcija isključivo izložbena. Radi se o haljinama koje su izgrađene putem 3D programa i koje egzistiraju isključivo u virtualnoj stvarnosti, tj. unutar Second Life-a, ali su ih dizajnerice posebno izradile povodom izložbe i predstavile u Galeriji Ulupuh. Haljine na izložbi prate i visoko stilizirane fotografije Mladena Šarića koji je dokumentirao stvarni moment ove nestvarno lijepe modne priče. Također su tu i fotografije iz virtualnog svijeta koje potpisuje Petra Messioptra. Unutar samog postava, posjetitelji imaju mogućnost razgledati i virtualnu izložbu zajedno sa nekoliko milijuna korisnika iz cijelog svijeta. 

 | Autor:

„Studio Boudoir ima svoj atelier u Second Lifeu, tu predstavljaju svoje kolekcije, dobivaju pohvale kritičara kao i u našem realnom prostoru. Boudoir prirodno nastanjuje oba prostora – onaj s web adresom i onaj sa zagrebačkom adresom. Navikli smo kompjutorski simuliran prostor nazvati virtualnim iako je on na svoj način stvaran. Nije to samo pitanje očnog živca koji nam omogućava kretanje u simuliranom i stvarnom 3D prostoru. Autorice kreiraju svoju art modu u oba svijeta, ispitujući dvije različite stvarnosti. Jesmo li u oba svijeta jednako na gubitku ili možda na mračnom dobitku, trebali bismo vidjeti putem ovog multimedijskog projekta koji daje uvid u obje Boudoireove, a time i naše stvarnosti. Izložbu svojih modela autorice su otvorile istovremeno u virtualnoj stvarnosti Second Lifea i u Galeriji ULUPUH. Prvi put su autorice i kustos prisutne u oba svijeta.

 | Autor:

U Second Lifeu modeli su građeni od geometrijskih oblika – od kvadrata i stožaca – slaganih jednih na druge da bi se dobio volumen. U Ulupuhovu prostoru reproducirani su od PVC folija i tvrdog tila. Hladnoći geometrije suprotstavljaju se  aplicirani biofilni oblici da bi se dobila ravnoteža i svemu dao Boudoirov stilski predznak.

 | Autor:

U Galeriji ULUPUH možete vidjeti virtualne modele koje su dizajnerice rekreirale u stvarnom svijetu. Putem PC-ja smještenog uz njih vidite ih izložene i u Second Lifeu. Istovremeno, izložbu može vidjeti i nekoliko milijuna korisnika Second Lifea iz cijelog svijeta. Putem "newslettera" autorice su posebno pozvale deset tisuća ljudi iz svoje grupe da se priključe otvorenju izložbe istovremeno kad i zagrebačka publika. Znači li to da Martina Čičko Karapetrić i Morana Saračević žude za ravnopravnošću (svojih) svjetova? Ili su na tragu starih filozofa rekle kako je ipak sve iluzija? Makar posrijedi bio jasan materijalni oblik. I to umjetničkog predznaka“ objasnila je prilikom samog otvaranja Ana Lendvaj, kustosica izložbe.

 | Autor:

Otvorenju ove impresivne izložbe nazočili su Nenad Korkut, Ivan Alduk, Neda Makjanić Kunić, Nataša Bebić, Tomislav Bahorić, Edvin Liverić, Lana Puljić, Romano Decker i mnogi drugi.

 | Autor:

Izložba će se moći pogledati do 13. travnja, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom i praznikom galerija zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan. Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture RH.

 | Autor:

U galeriji pogledajte fotografije s izložbe i posjetitelja...

Photo: Mladen Šarić

Komentari 0