Sedam svjetskih jela s pivom

S pivom se može marinirati, kuhati, pržiti, a umaci od piva savršeno pristaju mesu.

O upotrebi vina u gastronomiji gotovo je sve već rečeno i skoro svi koji uživaju u dobrom jelu obavezno u kuhinji uvijek imaju barem nekoliko kapi bijelog ili crnog vina, s kojim rado oplemene okus svojih kulinarskih majstorija. Međutim, pivo, koje je jednako popularno piće kao i vino, često zapostavljamo prilikom kuhanja. Zlatni napitak koji se proizvodi u skoro svim dijelovima svijeta također ima svoju tradiciju i važno mjesto u gastronomiji mnogih svjetskih zemalja. Jela koja se kuhaju s pivom imaju posebnu aromu, a meso posebnu teksturu. Osim kod kuhanja, raširena je upotreba piva prilikom mariniranja, pripreme raznih umaka koji savršeno pristaju pečenom mesu. Smjesa za pohanje s dodatkom piva bit će izdašnija i ukusnija, a podlijevanjem pečenog mesa pivom postići ćete da vaše jelo ima sjajnu i hrskavu površinu. Stoga eksperimentirajte s pivom i otkrijte nove okuse, a za početak vam mogu pomoći recepti svjetskih kuhinja za neka od najsočnijih jela s pivom, koje smo za vas izdvojili.

Ako meso marinirate u pivu dobit će posebnu aromu i dodatno će omekšati, a prilikom termičke obrade okus piva prožet će vaše jelo, a zamaman miris ispunit će cijelu kuhinju. Svi ljubitelji piva i piletine doći će na svoje u savršenom spoju Pilećih krilaca mariniranih u pivu.

Tradicionalno jelo Srednje Amerike s razlogom je pronašlo put do svih krajeva svijeta. Pržena rebarca lagano se krčkaju u pivu, dok čili papričice ispuštaju svoju aromu u receptu za Meksička rebarca u umaku chipotle.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Naravno da jedno od omiljenih bavarskih jela i simbola Oktoberfesta ima veze s pivom. Zbog njemačke tradicije i kulture ispijanja piva bilo je neizbježno da, između ostalog, i svinjsku koljenicu ''zaliju'' pivom, a kako je sve to na kraju ispalo možete provjeriti u receptu za sočnu, ukusnu, hrskave korice Svinjsku koljenicu s knedlima od kruha.

Još jednu verziju svinjetine koja ''pliva'' u pivu zajedno s čili papričicama i češnjakom možete pronaći u uputama za pripremu Svinjetine pirjane u pivu.

Govedina ili junetina idealne su za gulaše, u kojima možete kombinirati različite sastojke. Posebna verzija jednog od omiljenih zimskih jela uključuje crno pivo koje će dati posebnu notu i bogatstvo vašem jelu, a možete ga pripremiti prema receptu za Gulaš s crnim pivom.

Neobično irsko jelo koje nam je nedavno predstavila članica Gastrosfere Neli Nežić oduševilo je cijelu redakciju, pa vam sa zadovoljstvom savjetujemo da iskušate kombinaciju piva, mesa, povrća i tijesta i pripremite Pitu s crnim pivom prema uputama naše Neli.

Francuski klasik koji se priprema već stoljećima, iako možete i koristiti vino, preporučujemo da u jelo dodate čašu piva i uživate u Suhom mesu s kiselim kupusom.

Više recepata nađite na Gastro.hr

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0