06. srpnja 2012.

Samsung Galaxy S lll – korak do savršenstva

Nakon globalnog uspjeha svog prethodnika, Samsung Galaxy S lll i puno prije izlaska pobudio je nevjerojatan interes tržišta. Ovakvo zanimanje korisnika još jedino može izazvati sljedeći iPhone.

Prethondik (S ll model) je pokorio tržište, čime su Samsungovci znatno podigli ljestvicu kvalitete, kako konkurenciji tako i sami sebi.

 | Autor:

Dizajn, ergonomija i zaslon

S obzirom da sam pobornik minimalizma u dizajnu, Samsung Galaxy S lll je uređaj koji me osvojio na prvu. Ugrubo, dizajn pomalo podsjeća na unaprijeđenu verziju HTC One X uređaja, no radi se samo o obrisima i tu svaka sličnost prestaje. Iako na prednjoj strani ima jednu fizičku „Home“ tipku, dvije kapacitivne te na vrhu LED diodu, zvučnik,  kameru, proximity i svjetlosni senzor, S lll je svojim dominantnim zaslonom  u prvi plan stavio čiste linije i jednostavnost. 

S lll dolazi u dvije atraktivne boje: bijeloj i tamno plavoj.  Aluminijski okvir kućišta i  lakirani polikarbonat zasigurno podižu vizualni dojam uređaja. Ovaj smartphone jest velik (136,6 x 70,6 mm), možda nekima i prevelik, no zaobljeni rubovi i debljina od svega 8,6 mm čine ga ergonomski vrlo atraktivnim.  Ako uzmemo u obzir velike dimenzije, 133 grama mase još je jedna od prednosti S lll modela.

Super AMOLED zaslon od 4,8 inča u HD rezoluciji je besprijekoran.  Posebno bih istaknuo senzor koji ovisno o tome gledate li u zaslon ili ne, isti isključuje ili ga ostavlja uključenog.

 | Autor: Softver i izdvojene značajke

Na vrhu zaslona nalazi se klasična Android zavjesa. Pokretom prsta zavjesu spuštate niz zaslon pri čemu se prikazuje čak 10 prečica. Kod pretraživanja i korištenja funkcija i aplikacija, tećnost Galaxya S lll je impresivna. Niti u jednom trenu nisam primijetio zastajkivanje bez obzira koju je radnju smartphone izvršavao.

S Voice
Dvostrukim klikom na tipku Home uključuje se S voice. Ako ste dovoljno glasni i govorite jedan od svjetskih jezika,  možete pokretati aplikacije, „pisati“ i slati poruke, aktivirati budilicu...

Pokreti i geste
Galaxy S lll je postavio nove granice kad su inovativna i praktična rješenja u pitanju. Iako nisu sva jednako korisna i zanimljiva, svakako vrijedi izdvojiti nekoliko; Ako dlanom prekrijete zaslon, utišat će se svi zvukovi na uređaju; Prelaskom dlana po zaslonu možete uzeti i screenshot:  Mašući uređajem lijevo-desno  možete premještati ikonice s jedne stranice na drugu; Protresete li uređaj, on će potražiti druge uređaje s kojima se može povezati putem Bluetootha ili WiFi direct povezivanja; Dok pišete nekome poruku ili mail i pritom prislonite smartphone uhu, Galaxy istog trena upućuje poziv toj osobi (Direct call); Uzmete li Galaxy u ruku a da pritom imate propuštenu obavijest, on će vas podsjetiti na novu obavijest.Tu su još i žiroskop i akcelerometar...

Multimedija
Što se multimedije tiče jedino što mogu reći jest – savršenstvo. Samsung Galaxy S lll podržava sve popularne formate audio i video zapisa. Pop up play vam omogućuje da smanjite prozor s videom i paralalno uz gledanje videa radite nešto drugo na uređaju.

Samsung Galaxy S lll opremljen je s dvije kamere: stražnjom od 8 MP i prednjom od i 1,9 MP. Stražnja snima video rezolucije 1080p dok prednja 720p. Osim standardnih funkcionalnosti fotoaparata (samookidač, prepoznavanje lica i smijeha, geo-tagging...) S lll posjeduje i “burst mode“ – mogućnost da u kratkom roku od nekoliko sekundi uslikate i nekoliko desetaka fotografija (i odaberete onu/one s kojom ste najviše zadovoljni).

Surfanje je poseban užitak. S obzirom na zaslon od 4.8 inča i četverojezgreni procesor nisam ni očekivao ništa manje.

Zaključak

Samsung Galaxy S lll u svakom je segmentu ispunio očekivanja i potvrdio činjenicu da je na putu da postane statusni simbol korisnika (što je dosad uspjelo jedino iPhoneu). S obzirom da nisam gadget freak i ne impresioniraju me različite tehničke performanse na uređajima (kao ni veliku većinu potrošaća), posebno su me oduševile brojne praktične i inovativne sitnice/funkcionalnosti na ovom smartphoneu.  Tu bih izdvojio prije spomenute pokrete i geste, atraktivan zaslon , surfanje, S voice i, naravno, dizajn.

Cijena je očekivana - 5.495 kn u slobodnoj prodaji. Naravno, dostupan je i u različitim paketima mobilnih operatera. Ne mislim se negativno referirati na cijenu jer kvaliteta i brend koštaju.

Osnovne karakteristike

- Dimenzije: 136,6 x 70,6 x 8,6 mm
- Masa: 133 grama
- Super AMOLED 4,8” zaslon, HD rezolucija (1280×720), oko 300 ppi, Gorilla Glass 2
- Mreže: GSM, HSPA do 21 mbps
- Procesor: 4 Cortex-A9 jezgre, takta 1,4 GHz
- Grafički procesor: Mali-400MP
- RAM: 1 GB
- Interna memorija: 16/32/64 GB
- Podrška za microSD memorijske kartice
- 50 GB online prostora na Dropboxu
- Operativni sustav: Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich
- TouchWiz nadogradnja sučelja
- 8 MP kamera, 1080p video
- 1,9 MP prednja kamera, 720p video
- NFC, WiFI direct, DLNA bežična povezivost
- HDMI preko MHL porta
- FM radio, RDS
- Baterija 2100 mAh

Kupujete li fotoaparat, portal Pametna Kuna vas savjetuje na što paziti kad su u pitanju megapikseli.. 

Komentari 0