Razbijte neugodan muk i počnite razgovarati

Život nas zna iznenaditi, ugodno i neugodno. Čini se, da je sve u redu, živimo balansirajući između obveza, i u jednom trenutku kad se nakon nekog vremena nađemo nasamo s partnerom, umjesto da uživamo u zajedničkim trenucima, čini se da nemamo što reći.

Ili je možda previše tema o kojima se ne usuđujemo progovoriti jer, predviđajući odgovore koje bismo mogli čuti, zaključimo da bismo nakon rasprave mogli biti još tužniji i razočarani. Izgovoreno i neizgovoreno taloži se među vama u udaljava vas sve više i više. Katkad se čini da je lakše otići nego se vratiti i popraviti ono što se narušilo. Kako znati vrijedi li se uopće truditi, pita se sve više parova kojima su se ispriječile neugodne tišine.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Klinička psihologinja i bračna savjetnica Rudi Gunther kaže da opstanak neke veze ovisi o odgovoru na nekoliko ključnih pitanja: žele li oba partnera još isto; je li ostalo u vezi dovoljno volje da se ona popravi i oživi; jesu li doista prebrodili potencijalne probleme iz prošlosti ili ih oni još sputavaju; izbjegavaju li rješavanje problema  koji iskrsavaju i žele li još promijeniti stanje na bolje. Ako su pozitivni odgovori prevagnuli u oba partnera, ono što će dati nadu u svijetlu budućnost te veze bit će mogućnost da čuju jedno drugo.

Ako će partner koncentrirano slušati drugoga bez prekidanja, stvoren je prvi preduvjet da se problem riješi. Katkad se upravo nemogućnost govorenja bez prekidanja jedan od problema koji udalji partnere. Želja i poriv za prekidanje prestat će tek onda kad se partneri usredotoče na ono što im govori druga strana. Iskazivanje brige drugi je važan pokazatelj da se odnos još može popraviti. Pritom, upozoravaju stručnjaci, posvetite pozornost jeziku gesta, izraza lica i držanju koje će vam reći više o partnerovoj brizi za vas od riječi kojima možda nije vičan.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Jednako tako o brizi za zajednički odnos i jedno za drugo govori način na koji partneri govore o problemu. Ako paze na izbor riječi i izbjegavaju preoštre konstrukcije koje mogu povrijediti, ostaje prostora i z stvaranje boljeg suživota. A jedna od metoda koja uvijek popravi stanje prisjećanje je na anegdote i vesele trenutke. Ništa kao smijeh ne poveže ljude u učini da na neko vrijeme nestane neugodne napetosti, jer smijanje ima iscjeljujući učinak i treba ga poticati svaki dan. U sumornijim fazama života gledajte komične predstave, komedije u kinu i čitajte glasno viceve kod kuće. Smijeh jednostavno povezuje i rasterećuje.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

A smijehom je povezano još nešto što može napraviti čuda – energija i strast za život. Ako imate strast koju trenutačno više trošite na svađe, onda ima i energije da se na već udarenim temeljima gradi nešto novo. Nikako se ne predajte apatiji, ne samo zato što je to loše za vezu nego je loše i za vas. Nije važno što je sve bilo zacrtano, a nije postignuto, možda se samo treba osloboditi očekivanja i pustiti da život učini svoje.

Katkad je promjena životnih planova u nekom novom, možda i posve neočekivanom smjeru put u sreću, onaj zaokret koji će vam otkriti sve radosti života u svoj svojoj punini. Zamislite samo taj osjećaj slobode i rasterećenja od ciljeva i planova kad prodišete posve slobodni od svega što ste dosad vukli sa sobom kao teret. Možda je to ono što vašoj vezi treba.

Redovito pratite svoj omiljeni časopis Super Milu na službenom Facebook profilu.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0