22. veljače 2016.

Prvo stoljeće britanskog Voguea: Najbolje fotografije iz modne biblije

arhiva.

Velika izložba u National Portrait Galleryju prati najbolje fotografije iz kultnog modnog časopisa Vogue u 100 godina njegova postojanja

Više od pet godina rada i pregled oko 1.800 primjeraka najslavnijeg modnog časopisa i apsolutnog vladara u određivanju trendova, Voguea, bilo je potrebno kako bi se osmislila jedna od najisčekivanijih izložbi u Londonu: Vogue 100. Prateći sto godina britanskog izdanja ovog časopisa, izložba se usredotočila na fotografije koje su obilježile stranice modne biblije i proslavile ne samo ljude koji su ih napravili, već i modele, dizajnere, vizažiste i frizere.

 | Autor: arhiva arhiva

Na donjem katu National Portrait Galleryja, jednog od najpopularnijih londonskih muzeja, prostire se pravo carstvo talenata: Cecil Beaton, Edward Steichen, Lee Miller, Man Ray - legendarna fotografska imena čiji su radovi izloženi upravo onako kako su ih sami snimatelji zamislil. Uzmete li u obzir da prije 1946. godine niti fotografi niti časopisi nisu imali naviku spremati svoja djela, a sam Vogue je u ožujku 1942. reciklirao cijelu svoju arhivu kako bi papir donirao u ratne svrhe - radovi Steichena, Sheelera, Horsta i Beatona nestali su u prešama. Ne odustajući od cilja, kustosica Robin Muir uspjela je pronašla kutiju imena “dragulji”, koja joj je rasvijetlila prvih 30 godina izdanja ovog časopisa. Desetljeće po desetljeće, Muir je pronašla najbitnije snimke i ukazala koliko je Vogue oduvijek važan za prepoznavanje novih trendova u modi, potragu za najboljim dizajnerskim imenima, te koliki je utjecaj imao na cjelokupnu kulturnu scenu Velike Britanije - ne samo na stil, već i na ukus, umjetnost i društvo.

 | Autor: arhiva arhiva

Put kroz povijest Voguea kreće sa posljednjim izdanjima, a u svakoj sobi krije se jedno desetljeće koje će vas iznenaditi svojim protagonistima. Damien Hirst, neuredan u crnoj vesti, krevelji se pred objektivom, dok platinasta Gwyneth Paltrow pozira u Lanvin koktel haljini. Nasmiješena princeza Diana s tijarom, rad Patricka Demarcheliera iz 1990. nalazi se nasuprot fotografije Beckhamovih snimljenih u hotelu hodnika, a Hugh Grant duboko je uživljen u lik na setu snimanja filma Četiri vjenčanja i sprovod iz 1994. godine. I da, iako se može naći dosta slavnih lica, modna fotografija je ta koja ima primat - od kultnih snimki poput manekenke Anne Gunning u ružičastom Jaeger kaputu ispred palače u Jaipuru do glamura cheeseburgera koji je bio karakterističan za americanu 1980-ih i prvih snimki Kate Moss, predstavljene snimke nisu samo preslika naših stilskih težnji, već i njihov izvor.

 | Autor: arhiva arhiva

Povrh svega, Vogue 100 izložba je u čijoj su srži snažne žene koje je Vogue stvarao i promovirao. Margaret Thatcher, Sofia Coppola, Linda Evangelista, Kate Moss - britanske dame koje su svojim stilom i stavom pokazale što doista znači engleska moda. Besplatnu izložbu možete pogledati do 22. svibnja.

Preuzeto iz Budi.IN magazina, koji je na kioscima od subote, 20. veljače.

Komentari 0