Prva velika izložba kreacija Yves Saint Laurenta

Čovjek koji je revolucionarizirao žensku modu u svojih 50 godina karijere, imati će čast da njegove najpoznatije kreacije budu izložene u britanskom Bowes muzeju, gotovo desetljeće nakon što je preminuo.

Moda blijedi, stil je vječan“, rekao je Yves Saint Laurent. U želji da se ova ideja artikulira, izložba je nazvana Yves Saint Laurent: Style is Eternal, a održavat će se od 11. srpnja do 24. listopada.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Posjetitelji će tako imati priliku vidjeti njegov poznati ženski smoking kao i žensko odijelo te djela inspirirana umjetnicima poput Picassa i Mondriana. Konkretno, izložba će uključivati preko 50 dizajnerovih najpoznatijih kreacija izabranih iz bogatog opusa koji se sastoji od 5 000 komada odjeće i preko 15 000 modnih dodataka, skica, papirnatih uzoraka i predmeta koji su trenutačno konzervirani i sačuvani od strane fundacije Pierre Berge – Yves Saint Laurent.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Yves Saint Laurent: Style is Eternal će predstaviti raznoliku i bogatu karijeru dizajnera,  uključujući vrijeme koje je proveo kao kreativni direktor Diora, a pokrit će i različite epohe te stilove njegove karijere. Izložba će dati i uvid u različite utjecaje i golemu inspiraciju jednog od najutjecajnijih modnih imena te će istražiti veliki broj tema kao što su umjetnost, čipka, transparentnost i spoj muškog i ženskog.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Bowes muzej savršen je izbor ako uzmemo u obzir lokaciju i izgled samog muzeja čija arhitektura priziva izgled francuskog dvorca, što jasno reprezentira samog Yvesa i njegovu težnju za bezvremenskim. Dakako, treba spomenuti i  povezanost muzeja s modom i tekstil. Bowes muzej se naime može pohvaliti slikama umjetnika kao što su El Greco, Francisco Goya i Francois Boucher te pozamašnom kolekcijom dekorativne umjetnosti, keramike, tekstila,  tapiserije, satova i kostima.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Brzi pregled života i djela Yves Saint Laurenta  

Saint Laurent je počeo graditi svoje ime kada ga je Christian Dior izabrao kao asistenta u dobi od samo 17 godina. Kada je Dior umro tri godine kasnije, Saint Laurent je preuzeo tu modnu kuću. Nakon što je vodio Dior od 1957. do 1960. kao kreativni direktor, pokrenuo je svoj vlastiti brend zajedno sa svojim ljubavnim i poslovnim partnerom Pierrom Bergeom. Njihova prva revija održana je 1962.  Sljedećih 40 godina Pierre Bergé vodio je poslovni dio, dok se Yves u potpunosti fokusirao na onaj kreativni. U prvih dvanaest godina svog stvaranja, ovaj dizajner definirao je novi stil i osmislio najbitnije elemente moderne ženske garderobe, a to su svakako kratki kaput, kabanica, safari jakna, kombinezon, žensko odijelo i ženski smoking. 

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Stoga, ako vas put nanese u poznatu turističku destinaciju Barnard Castle gdje se nalazi Bowes muzej, svakako ne zaboravite pogledati Yves Saint Laurent: Style is Eternal. Ipak, radi se o čovjeku koji je svojim krojevima, bojama i uzorcima, ali ponajviše vizijom ostavio neopisiv trag na modnu scenu.

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0