Prijatelji nakon prekida ili ne?

Kao čest scenarij u romantičnim komedijama javlja se ljubav među dugogodišnjim prijateljima. Početna dilema takvih parova je što ako veza ne uspije i na taj način uništimo dugogodišnje prijateljstvo.

No, čak kada i nismo prethodno bili prijatelji, često se javlja potreba da nakon prekida ostanemo u kontaktu s partnerom. Može li se takvo prijateljstvo nastaviti i zaista opstati ovisi o razlozima , ali i načinu prekida.

Tko želi prijateljstvo i zašto?

Istraživanja su pokazala da su žene te koje najviše žele zadržati prijateljstvo nakon prekida te intimnu vezu pretvoriti u platonski odnos. Žene najviše žele održati prijateljstvo kad su one te koje su ostavljene, a nešto manje kad su one te koje ostavljaju. No, u obje situacije to žele značajno češće nego muškarci. Oni u situacijama neravnopravne kontrole, bili ostavljeni ili ostavljači imaju želju „pobjeći na vrijeme“ i prekinuti sve odnose. Kada je prekid dogovoran i podjednaka je kontrola nad situacijom prekida, želja za nastavkom prijateljstva podjednaka je i kod muškaraca i kod žena.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kada prekid nije bio sporazuman, uvijek netko osjeća više ljutnje, tuge ili boli. Može se dogoditi da partner koji je ostavljen želi nastaviti prijateljstvo s potajnom nadom da će partnera pridobiti natrag. Često se događa da se i nakon prekida viđamo s partnerom i razgovaramo, oživljavamo stare priče i probleme, povremeno strastveno vodimo ljubav, ali ostajemo svjesni da to nije to. U takvim situacijama da ne dođe do povrede, važno je dogovoriti pravila igre. Kad imamo iste želje i potrebe, sasvim je u redu nastaviti igrati igru i imati takvo prijateljstvo s povlasticama.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies No, ako je odnos moći neravnopravan, bolje je prolaziti odvajanje od partnera plačući u sobi, žaleći se prijateljima ili izlaziti i ludo tulumariti. Kad smo ostavljeni i imamo manju moć i kontrolu, oštar rez je najbrži put ka oporavku. Umjesto partneru, pošaljimo prijateljima to što želimo reći partneru. Izgovorimo te riječi sebi u ogledalo i probajmo ih izreći kao nastavak svega što nam je partner izgovorio kao razlog prekida. Sjetimo se svih loših iskustava i povećajmo tu sliku, a dobra smanjimo i udaljimo od sebe. Boljet će neko vrijeme, no brže će proći nego da smo ostali u kontaktu. A i sačuvat ćemo samopoštovanje.

Situacija 1. – prethodno prijateljstvo

U situaciji prethodnog prijateljstva vjerojatno postoji želja da se to prijateljstvo i nastavi. Ako želimo ostati u kontaktu s bivšim partnerom jer želimo da ostane dio našeg života, cijenimo njegovo mišljenje i savjete te se možemo nastaviti družiti s njim, zaista možemo ostati dobri prijatelji. To je naravno moguće samo u situacijama kada je ta želja obostrana i kada je prekid bio sporazuman i nije bilo međusobne povrede. Moguće je da do uspostave nekog normalnog prijateljskog odnosa treba proći neko vrijeme. Sasvim je u redu da u početku ta druženja budu popraćena nekim čudnim osjećajem. Preporuka je da se pričeka da prođe tugovanje koje prati gubitak te se tek tada nastavimo družiti.

Situacija 2. – kraljevi drame

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Ponekad nas bivši partner zove na druženja, javlja nam se virtualno i pokušava održavati bilo kakav kontakt s nama jer mu je nepodnošljivo što nismo više zajedno. To se uglavnom događa kad smo mi ostavljači. No, može se dogoditi i kad smo mi ostavljeni. Partner stalno zove da provjeri kako smo. Često jer nam je žao i osjećamo se krivima pristanemo na takve susrete. Partner nas na taj način pokušava pridobiti natrag, a kad mu to ne uspijeva ide u okrivljavanje i predbacivanje.

S druge strane, partner može imati osjećaj krivnje, ali i potajnu želju da nam je teško jer nas je ostavio te pokušava ostati u kontaktu. U obje situacije, važno je prekinuti svaki kontakt jer se radi o lošem odnosu. Možemo iskreno objasniti partneru što se događa, preuzeti odgovornost za sebe te dati partneru do znanja da mora preuzeti svoju odgovornost.

Situacija 3. – osveta

Posebna je situacija prekid zbog velike povrede bila to prevara, laž ili nešto treće. Tada se povrijeđena osoba često želi osvetiti partneru. Naravno, ovdje nećemo govoriti o prijateljstvu, iako do nekog korektnog odnosa i može doći s vremenom kad rane zacijele i dođe do oprosta. No, i u ovoj je situaciji važno napraviti rez uz prethodnu najavu jer će „proganjanje“ partnera radi osvete samo otežati cijelu situaciju i produžiti oporavak.

Novi partner je u igri

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Prijateljstvo s bivšim partnerom moglo bi predstavljati problem jednom kad započnemo novu vezu. Kako bismo preduhitrili ljubomorne ispade i svađe s našim novim partnerom, probajmo se zamisliti u obrnutoj situaciji. Možda će nam to biti dovoljno da prekinemo prijateljstvo s našim bivšim partnerom. Ako ne, možemo upoznati sadašnjeg i bivšeg te osigurati sve moguće informacije sadašnjem partneru koje su mu potrebne da može dobro upravljati svojom ljubomorom. Moguće je da i takva situacija sasvim dobro funkcionira uz otvorene umove i veliko povjerenje.

Kao odgovor na postavljeno pitanje iz naslova ovog teksta nameće se zaključak da odluka o prijateljstvu treba biti donesena uz iskreno propitkivanje sebe i svojih želja te partnera i njegovih želja. Kada ideja o prijateljstvu nije vođena samo potrebom da ostanemo u kontaktu jer smo toliko toga prošli zajedno, a i dalje imamo ideju da je još mnogo toga pred nama, bolje je, uz prethodnu najavu i razgovor, pobjeći glavom bez obzira.

Sunčana Rokvić, psihologinja
InsideOut, portal za primijenjenu psihologiju

Photo: AllMoviePhoto

Komentari 0