Tradicionalna namirnica ipak nije "najgora od najgorih" kakvom je mnogi smatraju.
Svinjska mast dio je naše kulinarske tradicije te je ne tako davno činila neizostavan dio svačije kuhinje i prehrane. Mnoge su generacije naših baka i djedova odrasli na svinjskoj masti, no nemilosrdan "progon" masti i demoniziranje svinjske masti istisnulo je ovu tradicionalnu namirnicu iz naših kuhinja. Masti su, naime, krajem prošlog stoljeća pribijene na stup srama kao uzročnik epidemije pretilosti i glavni čimbenik za razvoj kardiovaskularne bolesti. To je općenito dovelo do straha od masti, a najviše je stradala upravo svinjska mast koja je proglašena "najgorom od najgorih". Sadržaj zasićenih masti i kolesterola svrstao je svinjsku mast visoko na listi nepoželjnih namirnica, a zamjenu je pružio maslac i margarin.
Novo tisućljeće donijelo je bolje razumijevanje masti i njihov povratak na jelovnike. Široka je javnost prihvatila da masti imaju brojne važne uloge u ljudskom organizmu te da su neophodni dio pravilne i uravnotežene prehrane. U svjetlu otkrivenih štetnih trans masnih kiselina iz hidrogeniranih masti i margarina, svinjska mast i maslac ponovno dobivaju na važnosti i sve ih se češće zagovara. Sve to dovodi do tehnoloških inovacija u procesu proizvodnje margarina zbog čega on već gotovo cijelo desetljeće ne sadrži trans masne kiseline. Stoga je u današnje vrijeme polariziranje namirnica na dobre i loše te posljedično pridavanje epiteta korisnog i štetnog čas margarinu, čas maslacu ili svinjskoj masti sasvim nepotrebno. Sve ove namirnice imaju svoje prednosti i pokoju manu, a u umjerenim količinama su dobrodošli dio uravnotežene prehrane.
Više o dobrobitima svinjske masti pročitajte na Gastro.hr
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.