01. listopada 2013.

Postaje li seks u vezi s vremenom „dosadan“?

Thinkstock.

Ima jedna zanimljiva teza koja kaže da seksualni život dvoje ljudi u vezi čine ostatci onoga što im je ugodno i prihvatljivo raditi tijekom seksa. Ako krenemo od te pretpostavke, nameće se zaključak da ti ostatci ne pružaju neki manevarski prostor, s vremenom nužno postaju naučena rutina te samim time dosadni.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Početak seksualnog života para

Svaka strana najčešće zna što voli i što joj paše te vrlo vjerojatno već ima određeno seksualno iskustvo, ako ne s drugom osobom, onda barem samostalno istražujući svoje tijelo i seksualnost. Budući da se o seksu uglavnom ne priča, već se nekako sporazumijevamo uglavnom zatvorenih očiju, s vremenom naučimo određene pokrete i trikove koji pale kod našeg partnera i njih se držimo.

Dakle, svaki član para donosi u odnos svoja očekivanja od seksa te ono što mu odgovara. Ako pretpostavimo da nisu u svemu kompatibilni, njihov seksualni život sastojat će se od onoga što se preklapa u njihovim očekivanjima, potrebama i navikama.

Iako živimo u doba nakon seksualne revolucije u svijetu, seks je i dalje tabu te uz sebe nosi puno osjećaja stida, ranjivosti, izloženosti i moguće grešnosti. Vrlo se rijetko dogodi da se zaista u vlastitu seksualnost upustimo bez predrasuda, otvoreni za nešto novo i s idejom kreativnosti koju seksualnost sama po sebi nosi.

Seks otvorenih očiju

Revolucionarna ideja u području istraživanja svoje seksualnosti je vođenje ljubavi otvorenih očiju te ne pretvaranje, već vlastita autentičnost. Seksualnost i vođenje ljubavi nosi mnoge blagodati za naše psihičko, ali i fizičko zdravlje. Primjerice, opušta naše tijelo i otklanja stres, donosi nam osjećaj sreće zbog oslobađanja hormona koji djeluju na naš mozak, kreira intimnost i duboku povezanost u odnosu. No, ako nam seks postane dosadan i rutinski te se pretvaramo da uživamo u tome što se događa, on gubi svoj smisao te može naštetiti odnosu među partnerima.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Upravo zbog svih blagodati koje seksualnost nosi, potrebno je preispitati sebe i svoja očekivanja, potrebe, uvjerenja i navike vezane za našu seksualnost. Moguće je da nešto što nam se čini odbojno postane ugodno i zanimljivo, ako odbacimo svoje predrasude i pružimo tome priliku. Prvi korak može biti držanje očiju otvorenima i gledanju našeg partnera te svega što se događa tijekom seksa. Na taj ćemo način skupiti neke nove informacije, doživjeti partnera na neki sasvim nov način i biti zaista autentično prisutni u samom seksualnom činu, bez pretvaranja.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Upoznajte svoju seksualnost u paru

Koliko god znali o sebi i svojoj seksualnosti, ona je drugačija u interakciji s partnerom. Potrebno je isprobati nove stvari kojih se možda sramimo ili plašimo, a opet i u tome možemo zadržati naše granice i ne otići predaleko. O seksu ne moramo pričati jer priča kako popraviti seksualni odnos uglavnom ima kontra efekt. Možemo sami sa sobom razmisliti što bismo željeli, kako bi izgledao naš idealni seksualni odnos s našim partnerom? I onda se jednostavno upustiti u to i vidjeti kuda će nas to odvesti. Za zanimljiv i nezaboravan seks nisu potrebna pomagala, niti neki posebni ugođaj, atmosfera, fantazije i slično. Potrebno je biti prisutan mentalno i fizički uz partnera i osjećati sve što se događa i putem tjelesnih osjeta i putem emocija. Povezati se s partnerom gledajući ga u oči i dopuštajući sebi i partneru da zaista uživamo jedno u drugome. Ako imamo problema sa sramom, potrebno je malim koracima suočiti se s time uz pomoć partnera i otkrit ćemo o sebi stvari koje nismo mogli niti zamisliti.

Dosada u seksu ne leži u istom partneru, čak niti u istoj pozi ili pokretima, već u tome što nismo u ovdje i sada, uz partnera kojeg volimo i ne doživljavamo čaroliju te ljubavi na mentalnoj i fizičkoj razini. Seksualno iskustvo može biti posebno, a isto nakon jako puno godina, samo ako ga doživljavamo iznova i iznova zaista tada kad se i događa.

Sunčana Rokvić, psihologinja
InsideOut, portal za primijenjenu psihologiju

Komentari 0