27. rujna 2013.

Odlučite što učiniti sa svojom vezom

Thinkstock.

Neodlučnost je stagnacija i traćenje života - najgori izbor kojeg ćete kad-tad zažaliti. Pokrenite se i učinite svoj život boljim i sretnijim, korak po korak, svladavajući prepreke, idući prema onome što želite, o čemu sanjate. To nije nemoguće, a nije ni tako teško, sve što vam je potrebno je dobra volja i mala pomoć.

 | Autor: Beverley Stone ugledna je britanska psihologinja koja je pomogla tisućama ljudi razapete pitanjem: ostati ili otići? Iako se čini jednostavno - lošu vezu treba prekinuti - ponekad je teško donijeti čvrstu odluku želimo li zaista nastaviti vezu u kojoj jesmo, ili je prekinuti. Ono što nas priječi je strah da ćemo donijeti krivu odluku, da ćemo ostati sami - jer je prekasno i više nećemo naći nikoga tko će nas 'htjeti', strah da ćemo razočarati svoje roditelje, djecu, prijatelje, osjećaj poraza i nesigurnosti.

Možda razmišljate o tome da imate djecu i čini vam se da je 'zadnji čas' i prekasno, a možda i uzaludno da sada tražite nekog novog, možda želite zaštiti svoju djecu od preseljenja, stresa koji nosi razvod, možda vam se čini da nećete podnijeti kritiku i razočaranje svojih roditelja ili društva i kompromis vam se može učiniti boljim. No taj kompromis često znači nijekanje sebe i svojih želja, drugim riječima pristajete da vodite isprazan život kakav ne želite.

 

Beverly Stone gotovo je okrutna, reći će vam sasvim otvoreno: tratite svoj život. I pokazat će vam, korak po korak, što možete i trebate učiniti da to uvidite i riješite se neodlučnosti.

Nije nužno da vezu u kojoj niste zadovoljni prekinete. Možda volite svog partnera, ali se on ili ona prema vama ne odnosi kako biste voljeli, možda vas omalovažava, ne poštuje, ne daje vam podršku... No to se može promijeniti, ali morate glasno zahtijevati promjenu. Morate reći što vas smeta i postaviti svoje uvjete. Možda mislite da ste to već mnogo puta pokušali, no to nije isto što i svađati se. Ono što Beverley Stone u knjizi "Ostati ili otići" traži jest da prije svega pronađete svoju autentičnost jer vam ona jamči da ćete vaš život postati ispunjen i vaš:

  •  izložite se riziku da budete onakvi kakvi zaista jeste;
  • prihvatite tjeskobu kao pozitivno, temeljno ljudsko iskustvo;
  • učinite svoj život značajnim;
  • preuzmite odgovornost za svoju situaciju;
  • budite svjesni da uvijek imate izbor;
  • živite prema vlastitim vrijednostima i pravilima

Knjiga je u izdanju Planetopije, a cijena je 99 kn.

Komentari 0