Nezaboravna Jackie Kennedy: Nepoznate činjenice o Prvoj dami

Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis danas bi slavila svoj 87. rođendan...

Pamtimo ju po odličnom stilu i kosmopolitskom načinu života, a poznata supruga 35. američkog predsjednika Johna F. Kennedya danas bi slavila svoj 87. rođendan. Jacquelin Kennedy Onassis, poznatija i kao Jackie O. preminula je 1994. godine, a mi vam donosimo 5 manje poznatih činjenica o životu i karijeri ove legendarne prve dame:

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Radila je kao fotografkinja i novinarka

Kada je završila fakultet, Jackie se zaposlila kao novinarka u Washington Times-Heraldu, a s obzirom da je novinama bio potreban i fotograf, preuzela je i tu ulogu. Buduća prva dama lutala je ulicama Washingtona i ispitivala slučajne prolaznike o svemu - od osobnih financija do politike, a među ljudima koje je intervjuirala našao se i Richard Nixon, čovjek kojeg je njen, tada budući, suprug pobjedio na izborima za predsjednika.

Bila je zaručena za drugog muškarca prije nego se udala za John F. Kennedya

Prije nego je uopće otišla na prvi spoj s Kennedyem, Jackie se umalo udala za drugog muškarca. U sječnju 1952 objavila je zaruke s bankarom i veteranom Drugog svjetskog rata, Johnom Hustedom. No 22-godišnja Jackie ubrzo je shvatila da ne želi postati kućanica i otkazala je vjenčanje. Samo nekoliko mjeseci kasnije prohodala je s Kennedyem.

 | Autor: Splash Splash

Njen stil obožavali su i kritizirali

Jackie je bila jedna od vodećih trendseterica šezdesetih godina, a Amerikanke su očajnički pokušavale iskopirati takozvani "Jackie look". Čak su i trgovine s odjećom punile svoje police imitacijama njenih uglađenih, damskih haljina. No Jackie se često nalazila i na udaru kritika, posebice zbog svoje opsjednutosti skupom francuskom modom.

Govorila je nekoliko jezika

Jacki je bila životni student stranih kultura, a tečno je govorila Francuski, Španjolski i Talijanski. Njeno znanje u jezicima često je poslužilo u političkoj karijeri njenog supruga, ali i drugih političara.

 | Autor: PA/Press Association/PIXSELL PA/Press Association/PIXSELL

Odbila je presvući svoju ružičastu haljinu nakon ubojstva Kennedya

22. studenog 1963. godine Jackie je sjedila u automobilu pored svog supruga kada je nad njim izvršen atentat. Njenu legendarnu pink haljinu prekrile su mrlje od krvi, ali prva dama nije ju htjela skinuti. "Želim da vide što su uradili mom Jacku," objasnila je nakon što su je nekoliko puta zamolili da se presvuče.

Photo: Instagram/Nives Celzijus

Komentari 0