Ne tražite nagradu nakon uspjeha!

Tko god je imao pred sobom cilj za koji je trebao ustrajno i teško raditi da bi ga postigao, zna koliko je uložio truda i malo se tko ne bi složio da je zaslužio nagradu za postignuto. No nagrađivanje nakon postignuća pozitivna cilja moglo bi narušiti vaš daljnji napredak, upozoravaju stručnjaci.

Iako će većina nas odmahnuti s nerazumijevanjem na tako strogo postavljena pravila, slijedi pojašnjenje koje će vam možda promijeniti razmišljanje.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Rad na postizanju cilja zahtijevao je i prihvaćanje određenih navika koje su omogućile da se cilj postigne. Te su navike urodile plodom i čini se da nakon postizanja cilja više nisu potrebne. No postizanje cilja, upozoravaju stručnjaci, među ostalim i Gretchen Rubin, autorica više bestselera o postizanju sreće koji su bili na popisu najčitanijih knjiga New York Timesa, nije linija na cilju koju prijeđete i sve prestaje. Ako ćete naglo prekinuti s dobrim navikama koje su vas dovele do toga cilja, mogli biste iskusiti nagli pad, pa čak i poništavanje uspjeha i pozitivnih učinaka postignutog. Ako vam je cilj bio istrčati maraton ili vježbati trideset dana zaredom jogu po dva sata svaki dan, jedanput kad ste ispunili zadano, takvo ponašanje može prestati.  

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ali i kad postignemo cilj, prestanemo se kretati jer nam pada motivacija, a što je veći cilj pred vama, to će se teže biti ponovno pokrenuti. Dobre navike ne treba prekidati i zbog toga što su one izvor samopouzdanja, olakšavaju donošenje novih odluka i pojačavaju samokontrolu. Osim toga, uz dobre navike marljivosti nećete si vjerojatno nakon postizanja cilja postavljati pitanje zaslužujete li to što vam se događa. Ako si nećete postavljati pitanja što i kako dalje jer ćete biti prezaposleni, nećete ni moći pogrešno odlučiti. Aktivnosti koje provodimo samo zbog nagrade mogli bismo početi percipirati kao naporne jer smo pogrešno postavili motivaciju. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Na primjer, ako učimo svirati gitaru ne zbog toga da je naučimo dobro svirati nego da se poslije svirke nagradimo čašom vina ili piva. Tako se manje uživa u aktivnosti i počinjemo razmišljati tako da ćemo samo provoditi one aktivnosti koje nam donose nagradu, čime si ukraćujete mnogo dobrih stvari u životu. Zapravo se tako zarobljujete sve više u mentalni model da vam sva ta aktivnost bude teška i mučna te samo jedva čekate cilj da s njome završite.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Zamislite sada situaciju da netko svaki dan trči zato da bi istrčao maraton, a netko drugi zbog trčanja samog. Tko će, gledano godinu dana od sada, imati veće koristi od trčanja. Isto je kao kad se netko tko je izgubio deset kilograma na dijeti odluči nagraditi čokoladnim kolačem. Tako će još dublje utonuti u lošu naviku umjesto da prigrli novu dobru i vidi kamo će ga odvesti. 

Slike detaljnije pogledaj u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0