Naoštrite svoje noževe

Prestanite se boriti s tupim noževima i olakšajte si pripremu hrane.

Čak i najbolji noževi s vremenom mogu postati tupi, otežavajući i najlakše rezanje. Oštar nož nije samo bitan za što pravilnije i preciznije rezanje namirnica, već je i sigurniji za vas. Tupa oštrica, naime, zahtijeva veću upotrebu sile čime se lakše gubi kontrola nad nožem, a time i povećava rizik od posjekotina. Mnoštvo je načina oštrenja noža, a na vama je da odaberete najučinkovitiji i učinite proces oštrenja dijelom "kulinarske higijene".

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Prije nego što krenete oštriti nož svakako dobro očistite njegovu oštricu. Dobar kuhinjski nož nikad ne perite u perilici za posuđe jer će brzo izgubiti oštrinu i boju. Umjesto toga, odmah nakon upotrebe oštricu čistite suhom spužvicom za suđe ili perite pod hladnom vodom.

Uvriježen način oštrenja noža podrazumijeva upotrebu brusa. Ako posjedujete brus zadatak oštrenja noža poprilično je jednostavan. Prvo isperite brus vodom, a zatim položite jednu stranu noža pod kutem od 15 do 20 stupnjeva u odnosu na brus. Povucite oštricu noža cijelom njegovom površinom i postupak ponovite 20-ak puta sa svake strane te zatim očistite nož. Ne posjedujete li brus, uz malo improvizacije i dalje možete postići sličan učinak oštrenja. Na ravnu ploču snažnim ljepilom zalijepite brusni papir. Iako je proces znatno prljaviji nego uz "elegantan" brus, sam postupak brušenja je identičan.

Više o oštrenju noževa saznajte na Gastro.hr

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0