Može li se karizma naučiti i usavršiti?

Svi mogu biti karizmatični, ali rijetko ostvare taj potencijal, tvrde psiholozi. Ma koliko nam se to činilo nevjerojatno jer ne možemo da se ne sjetimo nekih osoba iz prošlosti koje su plijenile pojavom i značenjem, objašnjenja i savjeti stručnjaka o tome što je karizma pobuđuju radoznalost.

Najnevjerojatnije zvuči njihova poruka da se svi rodimo s određenom dozom karizme te da se ona, baš kao i druge vještine koje učimo i usavršavamo tijekom života, može „nabildati“ poput mišića u teretani. To je posve suprotno mišljenju da je riječ o mističnoj osobini koju se ili ima ili nema, čemu u prilog ide i značenje grčke riječi  „charisma“  što znači „milost“ ili „dobiven dar“.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ali cijelo stoljeće proučavanja te osobine i pet stoljeća usredotočenosti na to što zapravo čini osobu karizmatičnom ponukali su stručnjake da nam poruče kako je karizmatičnost nešto što se može naučiti i što se čak može izmjeriti. Doktor psihologije Ronald E.Riggio pojašnjava da je osobna karizma spoj emocionalnih i društvenih osobina povezanih s pojmovima emocionalne i društvene inteligencije. Pojednostavljeno rečeno, najvažnije je spontano pokazivati emocije, kad je to prikladno, kontrolirati one manje zgodne za pokazivanje i uočavati ih oko sebe. Promatrajući ljude i njihovo ponašanje, psiholozi su izdvojili šest ključnih metoda za izgradnju osobne karizme.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Najvažnijim smatraju izražavanje emocija i kažu da one osobe koje osvijetle sobu kad se u njoj pojave „nose svoje srce na dlanovima ispruženo svima oko sebe“. Emocionalna je osjetljivost jednako važna jer pokazuje da primjećujemo promjene na drugima. Povezana je s empatijom koja se uvijek doživljava kao pozitivna ljudska osobina. „Osjećam tvoju bol“ poruka je koja razoružava ljude i zbog toga se ljude koji je odašilju doživljava kao brižne. Pokazivanje osjećaja i prepoznavanje tuđih najvažniji su pokazatelji emocionalne inteligencije  te otvaraju vrata prema drugima. No to ne znači da je svaki osjećaj prikladan da se pokaže. Treba znati zadržati masku kad ne želite da se vidi nepoželjan osjećaj poput ljutnje, ali tako da nitko ne primijeti da je vaš izraz zapravo izraz samokontrole.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Osim emocionalnih, važne su i nešto zamršenije društvene vještine, o to one koje uključuju vještine verbalnog izražavanja i društvene komunikacije. Potrebno je, savjetuju stručnjaci, razviti vještinu slušanja drugih ako vam nije urođena te prepoznati i suptilne tonove i neizrečene poruke, uz koje ćete točno analizirati ljude i društvene situacije te moći predvidjeti  neke situacije koje slijede. I važno je osjećati se dobro u svakoj društvenoj situaciji, odnosno ne pokazivati  nelagodu, ako je ipak osjećate. No prije nego što se bacite na „bildanje“ karizme, ključno je promotriti sebe i svoje ponašanje  u opisanim situacijama te pokušati shvatiti s obzirom na opisano, kakav objektivno dojam ostavljamo.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Prije nego se upustite u vježbanje u društvu, uvježbavajte pred zrcalom i promotrite svoje izraze  te ih, prema potrebi, korigirajte. Jer, zapamtite, svaka promjena koju želimo odaslati ljudima drugima počinje s promjenom u nama

Slike detaljnije pogledaj u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0