Moda

Znate li čime Karl Lagerfeld crta skice te tko je bio prvi modni dizajner?

Otkrijte i koji je najprodavaniji parfem svih vremena te u čemu (odnosno, bez čega) su vježbali stari Grci...

Otkad je Coco Chanel lansirala parfem N°5 5. svibnja 1921., postao je legendaran i to je ostao sve do danas. Najprodavaniji je parfem svih vremena, kako pokazuju podaci iz 2014., unatoč cijeni od oko 1000 kn za 100 ml.

 | Autor:

Charles Frederick Worth (1825 – 1905), Englez koji je živio u Parizu, navodi se kao prvi modni dizajner na svijetu. Svoje je veze među aristokracijom koristio za probijanje u svijet mode, a najpopularnije su njegove velike krinoline.

Jedan od najosebujnijih svjetskih dizajnera i neminovno najveće ime u modi, Karl Lagerfeld, svoje dizajnerske skice crta sa sjenilom za oči. Već preko dvadeset godina za crteže koristi brend Shu Uemura, koji su samo zbog njega u svoju paletu stavili crvenu boju. Osnivač ovog poznatog japanskog make up brenda nosi isto ime, a preminuo je 2007.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Današnji dizajneri sve više izrađuju odjeću za tjelovježbu, no u Staroj Grčkoj nisu bili potrebi. Naime, Grci su vježbali potpuno goli. Od riječi grčke γυμνός (gymnos, gol) dolazi engleska riječ za dvoranu za vježbanje – gymnasium.

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0