Moda

Znaš li zašto na većini tvojih patentnih zatvarača stoje slova "YKK"?

  • Provjeri malo komade s patentnim zatvaračem koje posjeduješ
  • Na mnogima ćeš pronaći utisnute inicijale "YKK"
  • Vjerujemo da dosad nisi o tome razmišljala, ali što oni zapravo znače?
Možda vas zanima Jakne, hlače, suknje, haljine... Omiljeni materijal vladat će i u proljeće, pronašli smo divne komade Rubrika Moda Moda

OK, ovo sigurno nije stvar kojom si razbijala glavu (sve do sad), ali vjerojatno si primijetila da većina tvojih torbica, jakni s patentnim zatvaračem i sl. na njemu ima utisnuta slova "YKK". Ovakvi zatvarači pojavljuju se na najrazličitijim komadima odjeće, najrazličitijih brendova i gotovo neizostavno na sportskoj odjeći poput skijaških jakni. Mogu se pronaći kako na skupim Hermesovim torbicama, tako i na ronilačkim odijelima, ne samo na svakodnevnim odjevnim predmetima.

Velike tajnovitosti nema. Ova slova inicijali su imena “Yoshida Kogyo Kabushikikaisha” odnosno japanske tvrtke Yoshida, ogromnog proizvođača patentnih zatvarača - proizvode gotovo pola zatvarača na svijetu. U bojkama: 7 milijuna svake godine. Imaju 50-ak tvornica diljem svijeta, najveća je u SAD-u. Naravno, s godinama su se pojavili jeftiniji proizvođači, npr. na high-street brendovima se nađu zatvarači "bez imena" ili drugog imena, ali YKK garantira kvalitetu. Jer, ima li išta iritantnije nego kad ti se pokvari zatvarač na omiljenoj jakni ili trapericama?

Zatvarače proizvode od 1934. i vjeruju im i najveći brendovi jer su njihovi zatvarači vrlo pouzdani. S izumom patentnog zarvarača ipak nemaju ništa - lovorike idu Whitcombu L. Judsonu koji je "lančani zatvarač" izumio u devedesetim godinama 19. stoljeća u Americi. Zanimljivo je da i njegova kompanija još postoji pod imenom Talon Inc. i proizvodi zatvarače za određene brendove, no ni približno u takvom obimu kao YYK.

miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.

 

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0