Moda

Znaš li što su eco-friendly tenisice? Izdvojili smo nekoliko modela koji su nježni prema prirodi

Dobar par tenisica je neophodan za trčanje, ali tužna vijest je da tenisice ne traju vječno. To znači da ćete ih morati zamijeniti, i što je veoma važno, pravilno odložiti svoje stare tenisice. Mnoge nove tenisice za trčanje su obično napravljene od djevičanske plastike, najlona, poliestera, poliuretana, sintetičke gume i tekstilnih boja. Svi ovi materijali imaju veliki ugljikov otisak zbog količine energije potrebne za obradu materijala. Studija koju je proveo ugledni univerzitet MIT 2013. godine otkrila je da tipičan par tenisica za trčanje stvara oko 13 kg emisije ugljikovog dioksida, od čega većina dolazi iz proizvodnje.

Ali nisu sve tenisice jednake! Mnogi brendovi kao što su NIKE, ADIDAS I ASICS proizvode ekološki prihvatljivije tenisice za trčanje i na taj način se bore protiv zagađenja. Ove tenisice su napravljene od materijala kao što su reciklirana plastika i prirodna guma, te imaju manje ekološko zagađenje u odnosu na tradicionalne tenisice za trčanje.

Izdvojili smo za vas top 3 najboljih eco-friendly tenisica za trčanje

ADIDAS SOLAR BOOST 4 – Tenisica za trkače koji žele udobnost na svakom kilometru

 | Autor: adidas TENISICE Solar Boost 4, 132,62 €, Sport Vision

Svaka generacija Solar Boost-a predstavlja tehnološki skok za adidas, a ova nova verzija nije ništa drugačija. Solar Boost 4 sadrži poboljšanja koja će popraviti vaše iskustvo trčanja. Prozračno mrežasto gornjište je napravljeno od Primegreen recikliranog materijala visokih performansi. Srednji potplat je dosta inovativan i čine ga LEP (Linear Energy Point), odnosno napredni TORSION sistem koji pruža brze pokrete i stabilnu platformu. Boost pjena se nalazi čitavom dužinom srednjeg potplata tenisice za udobnost i veliki povrat energije. Kao što ste i očekivali od adidas vrhunskih modela, potplat je napravljen od uvijek pouzdane Continental® gume.
Tip pronacije: neutralna pronacija

NIKE Revolution 6 Next Nature - „Tenisica za svačiji džep“

 | Autor: NIKE TENISICE Revolution 6, 51,99 €, Sport Vision

Šesta generacija najprodavanije Nike tenisice za trčanje u eco-friendly varijanti ostaje pristupačna svima. Privlačan izgled i cijena su glavni aduti ove tenisice. Teško je naći tenisicu s boljim omjerom cijene i onog što nudi od modela Revolution 6. Prozračno gornjište, mekana pjena u srednjem potplatu i gumeni potplat upakirani u atraktivan dizajn čine Revolution 6 prvim izborom kod trkača početnika.
Tip pronacije: neutralna pronacija

ASICS Gel-Kayano 28 – „Limuzina u svijetu tenisica za trčanje“

 | Autor: ASICS TENISICE GEL-KAYANO 28, 125,33 €, Sport Vision

Kao i svaki put, ASICS u svoj najdugotrajniji model tenisica za trčanje Kayano implementira najnovija tehnološka rješenja. Teško je naći bolju opciju za trkače koji imaju problema sa pronacijom od modela Kayano. 28 generacija ovog modela je samo dokaz koliko je ova tenisica popularna. Asics Gel-Kayano 28 je nadograđen sa FlyteFoam Blast pjenom koja u kombinaciji sa gelom na peti i prednjem dijelu stopala pruža nevjerovatnu udobnost i visok stupanj amortizacije tijekom dugih trčanja. Zahvaljujući tehnologiji Dynamic DuoMax™ koja pruža dodatnu stabilnost i onemogućava rotiranje stopala unutra, ova tenisica je idealna za pronatore i ljude sa ravnim stopalom. Potplat je napravljen od AHAR® PLUS gume visoke otpornosti na trošenje. ASICS Gel-Kayano 28  preporučujemo trkačima svih nivoa koji žele vrhunsku tenisicu sa velikim stupnjem amortizacije i stabilnosti.

Photo: Instagram @sportvisionhrvatska