Moda

Zlatna pravila za pametan shopping preko interneta

Kada nas uhvati internetsko "shopping ludilo" često naručujemo neke stvari koje odmah poželimo vratiti ili se godinama gomilaju u našem ormaru, stoga je ponekad bolje razmisliti i upitati se neka od ovih pitanja

Iz nekog neobjašnjivog razloga, kupovina odjeće online često više ispunjava nego shopping po dućanima. Možda zbog toga što nema kilometarskih redova ispred svlačionica ili zato što se sva može vratiti, bez neugodnog susreta licem u lice s prodavačima. Ali to često vodi i do suludog kupovanja i vraćanja stvari koje vam uopće nisu bile potrebne, samo zato što im niste mogli odoljeti na prvi pogled, pa ste kliknuli. Kako bi online shopping ostao ugodno iskustvo te kako biste izbjegli ovakve situacije, pripremili smo vam savjete za pametnu kupnju preko interneta:

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Sviđa li vam se stvarno?
Možda vam nešto na prvi pogled izgleda savršeno, no uzmite si vremena prije nego naručite neki komad i razmislite sviđa li vam se uistinu ili vas je možda uhvatilo shopping ludilo. Nemojte kupovati komade samo zato što su na super sniženju, jer svejedno vam je koliko nešto košta, ako će samo stajati u vašem ormaru.
Jeli to vaš broj?
Uvijek imajte spremne sve svoje mjere, jer online trgovine imaju svoje tablice za veličine u kojima možete pronaći koji je vaš točni broj. Nemojte biti lijeni to provjeravati, jer veličine variraju iz trgovine u trgovinu, a s komadom koji vam je premala, uzak ili možda ogroman, nećete moći ništa drugo, nego poslati ga natrag.
Možete li si to priuštiti?
Ako je vaš odgovor: "Naravno, na računu imam točan iznos novca za ovu haljinu koja mi je upala u oko", sjetite se koliko ste puta to već prije rekli. To nas sve vodi ka sljedećem pitanju...
Možete li taj isti novac potrošiti na nešto pametnije?
Odgovor na ovo pitanja uglavnom je uvijek "Da!". Izgleda da su i nove generacije to shvatile, bolje od starijih, jer prema statistikama, mladi više troše novac na iskustva nego na odjeću. I dok je nova haljina ponekad nužna, kada se ipak radi o izboru između vikend izleta ili novog komada, možda je bolje izabrati avanturu, jer sjećanja su vječna.

 | Autor: arhiva arhiva

Treba li vam to?
Moda nije nužnost, stoga je dobro ponekad upitati se hoćete li to što kupite obući više od jednog puta i treba li vam uistinu. I dok svi sanjamo o dizajnerskim cipelama, torbicama ili skupocjenom nakitu, nekako već godinama uspijevamo preživjeti bez toga.
Hoće li vas to usrećiti?
Možda je na ovo pitanje lakše odgovoriti dok ste u trgovini, nego dok buljite u ekran računala. I dok vas neki odjevni komad može na prvu jako razveseliti, nakon nekog vremena vam može dosaditi i postati još jedna stvar koja se gomila u vašem ormaru i stvara vam frustracije.
Imate li već nešto slično u ormaru?
Možda je vrijeme da zaboravite na moto "Nikad dosta običnih bijelih majici" ili slične rečenice kojima opravdavate svoje nepotrebne kupovine. To vodi samo ka gomilanju, a jedina situacija u kojoj je dobro imati više istih komada je u slučaju da vam se pokvari veš mašina,kako bi i tada ostali vjerni svom stilu.
Stoji li vam dobro?
Ponekad nas trendovi navode da kupujemo odjeću samo zato što je ona trenutno in, bez da se pitamo laska li to našoj figuri. Ponekad je bolje kupiti nešto što vam stoji kao saliveno, nego trendy komad u kojem izgledate loše.
Imate li bar 3 outfita u koje možete uklopiti taj komad?
Ovo je možda i najbolje od svih pravila, jer što će vam neki odjevni predmet, ako ga nemate s čim iskombinirati? To vas može odvesti samo u dva pravca i oba su loša: novi pohod na trgovine ili još jedan komad koji će stajati u ormaru.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0