Moda
1/63

Ženstvene kreacije ukrašene volanima obilježile prvu večer

U četvrtak 09. svibnja u Hypo centru otvoren je ovosezonski Dreft Fashion Week Zagreb koji je ponudio šarolike kolekcije u kojima je upečatljiv kolorit na prvom mjestu.

 | Autor: Slavko Midžor/Pixsell Slavko Midžor/Pixsell Krie design by Kristina Burja

Čast otvaranja prve večeri, a s time i cjelokupnog DFWZ-a, pripala je dizajnerici Kristini Burji. Ujedno se može reći da je Kristina bila iznenađenje večeri. Poznata po svojim seksipilnim kreacijama, koje često prelaze granicu pristojnosti, ovaj put je dizajnerica ublažila taj dojam te predstavila zanimljivu mješavinu elegantnih i ženstvenih komada s grubim, pomalo rokerskim odjevnim predmetima. Trobojna kolekcija, u kojoj dominira crna, ubraja se u jednu od najboljih kolekcija večeri.

 | Autor: Slavko Midžor/Pixsell Slavko Midžor/Pixsell Kristina je odabrala šire modele koje ne prate toliko žensku liniju. Ukomponirala ih je s uskim crnim hlačama koji su stilska suprotnost – s jedne strane imamo hlače koje su seksi i drske, s druge ženstvene gornje dijelove šireg kroja.

Glavni detalji nove kolekcije su predimenzionirani volani koji odlično pristaju ženskoj silueti. Volani, koji su izrazito romantični i nježni, u većim promjerima znaju širiti i pretvarati žensku siluetu u grotesknu pojavu. U ovom slučaju dizajnerica je to vješto izbjegla. Volani se odlično uklapaju i zaokružuju kolekciju.

 | Autor: Slavko Midžor/Pixsell Slavko Midžor/Pixsell Naravno, dio seksipilne Kristine Burje ostao je vidljiv na par predstavljenih modela u kojima se dizajnerica poigrava iluzijom gole kože. Ti komadi su ujedno i najslabije karike. No, na koncu možemo reći da je ovo Kristinina najbolja kolekcija do sad.

 | Autor: Slavko Midžor/Pixsell Slavko Midžor/Pixsell Tramp in disguise (London)

Strani gost, dizajnerice finskog podrijetla Sini Moilanen, na zagrebačkoj pisti predstavila je kolekciju pod nazivom „Arabian nights“. Njene šarene kreacije inspirirane su knjigom „1001 noć“, a to je bilo vidljivo kako kroz odabrani uzorak, glazbu, modne dodatke, tako i kroz detalje na samim kreacijama.

 | Autor: Slavko Midžor/Pixsell Slavko Midžor/Pixsell Prevladavaju haljine, bluze i hlače visokog struka koje pozornost plijene svojim upečatljivim uzorkom. Seksipil nije izravno naglašen, no vidljiv je na stražnjim dijelovima kreacija. Gola leđa ukrašena su izrezom koji simulira prepoznatljivu arhitekturu istočnjačkih građevina.

 | Autor: Slavko Midžor/Pixsell Slavko Midžor/Pixsell Pozornost je strana gošća plijenila i odabirom nakit s kojima je ukrasila lica manekenki.

Zjena Glamočanin

Mlada dizajnerica poznata je po svom stilu koji više naginje kostimografiji nego pret-a-porter komadima koje možemo zamisliti na hrvatskim ulicama. To je ujedno i glavni problem ove dizajnerice. Naravno, svakako kolekcija treba sadržavati komade na kojima je vidljivo da si je kreator dao oduška. No, isto tako njena kreativnosti i vizija trebaju biti u mogućnosti pretvoriti se u komade u kojima se prosječna zaljubljenica u modu može zamisliti.

 | Autor: Slavko Midžor/Pixsell Slavko Midžor/Pixsell Zjena često zanemaruje svoju krajnju klijenticu. A to je učinila i s ovom kolekcijom. Na pressici je objasnila da ni sama ne zna gdje ju sve ova kolekcija vodi. A to je bilo vidljivo od prvog modela. Inspiraciju je pronašla u oglavljima hrvatskih narodnih nošnji, no bilo je tu i i daška Španjolske. Nepotrebni performanse narušio je dojam prezentacije.

 | Autor: Slavko Midžor/Pixsell Slavko Midžor/Pixsell Par nosivih komada, poput dužeg sako muškog kroja, bijele haljine i crno-bijele haljine s karo uzorkom, pokazuju da Zjena zna stvarati za klijentice i da to dobro radi. No, par komada prosječan gledatelj ne uočava u „šumi“ materijala, teških komada i velikih uzoraka. Zjena bi trebala dozirati svoju kreativnost, preusmjeriti ju prema klijenticama, jer u protivnom će postati monotona i naporna svojim kostimografskim komadima koji nemaju života izvan piste.

 | Autor: Slavko Midžor/Pixsell Slavko Midžor/Pixsell Katrien van Hecke (Bruxelles)

Smireniji, tajanstveniji i elegantniji dojam ostavila je Katrien. Dizajnerica pozornost plijeni mističnim uzorcima koji ukrašavaju svaki komad.

 | Autor: Slavko Midžor/Pixsell Slavko Midžor/Pixsell Kreatorica svaki odjevni predmet ručno boja i prilagođuje materijalu zbog čega svaki komad djeluje posebno. Klasičan kroj na taj način je osvježen te ne djeluje strogo. Kreacije nježno prate žensku siluetu, tek toliko kako bi bile preširoke i kako bi blago naglasile ženske obline.

 | Autor: Slavko Midžor/Pixsell Slavko Midžor/Pixsell Dizajnerica odlično spaja klasične ženske haljine sa sportskim jaknama širokog kroja. Taj spoj djeluje tako prirodno i nepretenciozno. Smirena i čvrsta kolekcija bila je osvježenje između kolekcija prepunih uzoraka i boja.

 | Autor: Slavko Midžor/Pixsell Slavko Midžor/Pixsell Milena Rogulj

Šarenilo, jarke boje, miješanje upadljivih uzoraka i slojeviti komadi obilježili su Mileninu novu kolekciju. Psihodelični disko komadi poigravaju se s poznatim dječjim likovima iz crtića i priča, poput Minnie Mouse i Crvenkapice.

 | Autor: Slavko Midžor/Pixsell Slavko Midžor/Pixsell Na modnoj pisti mogli smo uistinu vidjeti svega i svačega, pretežito komada koji su iznenadili sve prisutne. Razlog tomu je Milenina inspiracija – zagrebački Hrelić na kojem uistinu možemo pronaći sve što poželimo. Tu vrevu, raštrkanost i dašak prošlih vremena dizajnerica je pretočila u novu kolekciju pod nazivom „Ragstime“.

 | Autor: Slavko Midžor/Pixsell Slavko Midžor/Pixsell Eklektična mješavina uzoraka i kroja razdvojila je poveznicu među njima tako da svaki komad priča svoju zasebnu priču. U toj psihodeliji svega i svačega, ističe se predzadnji komad koji se ubraja u jedan od najljepših kreacija prve večeri Dreft Fashion Week Zagreba.

U galeriji detaljnije pogledajte kreacije hrvatskih i stranih dizajnera...

Photo: Slavko Midžor/Pixsell

Komentari 0