Moda
1/43

Ženstvene kreacije u bojama jeseni

Završna večer ovosezonskog Cro A Portera prošla je u znaku Tea Perića čija revija za modnu kuću MAK je pokazala kako treba izgledati kvalitetna i kreativna kolekcija. Uz njega izlagao je novi brend Lokomotiva, poznata Matija Vujica i popularni Juraj Zigman.

Teo P. za MAK

Teo Perić svake sezone iznova pokaže i dokaže zbog čega se ubraja u sami vrh hrvatske mode. Jedan od najboljih hrvatskih dizajnera ni ovaj put nije podbacio, a gledanje njegove revije, kao i svaki put, bio je pravi užitak.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Njegova modna priča uvlači sve prisutne u svijet u kojem je moda prije svega kvalitetna, zanimljiva, laska ženskom tijelu i slavi žensku ljepotu, eleganciju i profinjenost. MAK revije su nepretenciozne, nije im potreban dodatni show jer svaki predstavljeni komad govori sam za sebe.

Smireni jesenski i zimski kolorit, nježni cvjetni print, besprijekorni kaputi i još ljepše haljine - teško je izdvojiti pojedini komad koji se ističe. Jedna od Teovih prepoznatljivih oznaka je skladna kolekcija u kojoj se svaki komad međusobno nadopunjuje.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Jedan od lajtmotiva kolekcije je slatka mašna koja je korištena kao ukras na struku i oko vrata. Uz pomoć nje dizajner je ublažio strogoću pojedinih komada i pružio im razigranu notu.

Kolekcija je uspješan spoj elegancije, ženstvenosti i glamura, pri čemu on u Teovom kreativnom izričaju nema doslovno značenje. Njegove žene su glamurozne svojim stavom i pojavom, bez šljokica i "klasičnog" blještavila.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Nova modna priča kuće MAK nastavlja svoju uspješnicu i ponovno se ubraja među najbolje kolekcije predstavljene ove sezone. No, od Tea Perića nismo drugo ni očekivali.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Lokomotiva by Luka & Lana

Dizajner Luka Grubišić odlučio je napraviti zaokret. Nakon overdosea njegovih prepoznatljivih, no ponavljanih, puf suknji i haljina bilo je vrijeme za promjenu. Idealan način za to je pokretanje novog brenda kojeg potpisuje sa svojom partnericom Lanom Puljić.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Definitivna promjena je bila vidljiva s prvim izlazima. Prevladavajuća crna boja, umjereniji komadi i pročišćeniji krojevi predstavljali su ugodno iznenađenje. Nikad nije bila neosporna činjenica da Luka izvrsno barata konstrukcijom, no u prijašnjim radovima to nije dolazilo do izražaja. Novim brendom Luka i Lana su to odlučili istaknuti.

Kaputi, jakne, hlače i haljine čine okosnicu kolekcije u kojoj prevladava crna boja s povremenim komadima u pink, tirkiznoj i petrolej plavoj boji. Prvi dio kolekcije bio je rezerviran za lepršave, ženstvene i profinjene kreacije, no kako se revija bližila kraju na pistu su izašli izazovni odjevni komadi.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Pojedini komadi su bili nepotrebno ubačeni te se svojom bojom ne uklapaju u kolekciju. Nakon brojnih izlaza u crnoj, kaput u jarkoj boji definitivni je šok koji se ističe, no na onaj negativan način. Dio Lukinog pretjerivanja ostao je vidljiv i u novoj kolekciji, a kombinacija T-shirt majice i puf suknje ni ovaj put nije izostala. Posljednji dio kolekcije djelomično je narušio prvotni dojam pokazavši da je Lokomotivi potrebna dodatna dorada. No, s obzirom da im je ovo debitantska kolekcija, određene greške praštamo.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Matija Vujica

Uslijedio je istočnjački melos koji prati aktualni trend koji prevladava kod određenog dijela hrvatskih građana. Na pisti su prodefilirale istočnjačke zavodnice u prepoznatljivim Matijinim večernjim haljinama.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Moramo priznati da je dizajnerica uspjela na modnu pistu prizvati Istok, a njene haljine djeluju poput pješčanih dina koje nosi vjetar. Njene žene su samouvjerene zavodnice, koje izravno pokazuju svoje atribute na veoma glamurozan i blještav način. Što je haljina bila oskudnija, to je pljesak u publici bio veći - dokaz da nije potrebno puno za uzdahe prosječnih hrvatskih ljubitelja mode.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Matija je mislila na sve. Glazba, neobična šminka, upadljiva i bogato ukrašena frizura, kao i izostanak visokih peta, dodatno su naglasili raskoš i slobodu njenih istočnjački zavodnica.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Zigman

Popularni Juraj Zigman zatvorio je ovosezonski Cro A Porter. To ni ne čudi jer se od dizajnera uvijek očekuje show, koji uvijek ide u prilog njegovoj kolekciji. On neće show stvarati nauštrb svojih kreacija - doza koju pojedini dizajneri trebaju naučiti.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Zigman već neko vrijeme postepeno radi zaokret u svom dizajnu. Okrenuo se smirenijem koloritu, jednostavnijim komadima koji su nosivi i tijekom dana. Upravo njegove jakne, kaputi i hlače izvrstan su primjerak kako je moguće stvoriti nosiv komad za svaki dan, a pri tome zadržati kreativni pečat i dizajnerski potpis.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell No, ovom kolekcijom je vidljivo kako se dizajner okrenuo prodaji i nekim provjerenim komadima. Prekratke uske haljine odskakale su od ostatka kolekcije. U želji da predstavi tipične Zigman komade, ali i one koji su trenutno popularni kod pojedinih hrvatskih ljubiteljica mode, dizajner se izgubio. S jedne strane smo mogli vidjeti izvrsne kreacije, dok su druge izazvale deja vu. Zbog očigledne oprečnosti dizajnerovih želja, nova kolekcija je ostala nedorečena.

U galeriji detaljnije pogledajte kreacije završne večeri Cro a Portera...

Photo: Davor Puklavec/ Pixsell

Komentari 0