Moda

Žene u odijelima: Pedeset godina najveće krađe

Otkad je Yves Saint Laurent muškarcima preoteo odijelo i prilagodio ga ženama, smoking je doživio pravu modnu revoluciju

Utjecaj muške mode na način odijevanja žena nije nikakva novost - boyfriend traperice, uske majice, sakoi i savršeno krute košulje zakopčane do grla danas su jednako bitan dio ženske garderobe kao i dobar par salonki i mala crna haljina. No dojam koji ostavlja dobro skrojeno odijelo na ženskom tijelu rijetko što može nadmašiti.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Čar ovog odjevnog predmeta je u tome što se s njim lako igrati - u nekoliko poteza može biti iznimno seksi ili potpuno konzervativan; slavne dame vole nositi sakoe s niskim kopčanjem na golo tijelo, dok one sklonije klasici često biraju svilene bluze neutralnih nijansi s vezanjem oko vrata. Kad je u pitanju kroj hlača, i tu se lome koplja: od skinny modela odrezanih iznad gležna do maksi širokih trapezica, u modnom svijetu postoje pravi tabori zagovornica jednog ili drugog looka.

 | Autor: Getty Images Getty Images

No oko jednog su žene diljem svijeta složne - postoji samo jedan muškarac kojem trebamo zahvaliti na ovom dodatku našim ormarima, a to je Monsieur Yves Saint Laurent. Na jesenskim couture revijama 1966. Saint Laurent je po prvi put predstavio danas kultni Le Smoking, odijelo skrojeno upravo za ženu. Iako je ime dobio po muškim jaknama iz 19. stoljeća, koje su tako nazvane jer su imale svilene ovratnike s kojih je bilo lako otpuhati pepeo, smoking je ubrzo postao okosnica garderobe moderne žene, no put nije bio lagan. S obzirom na to da je predstavljen u vrijeme kad je ženska emancipacija bila u začetku, reakcije na Saint Laurentove kreacije nisu bile pretjerano pozitivne - ideja da žena nosi hlače na svečano događanje, ili čak za dnevne potrebe, i dalje je bila preradikalna. Ali francuski dizajner znao je da je nabasao na nešto posebno - njegove klijentice odradile su borbu za njega.   

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

U to vrijeme dogodila se danas legendarna anegdota: newyoršku fashionisticu Nan Kempner luksuzni restoran odbio je pustiti unutra jer je na sebi imala upravo Le Smoking. Odvažna Nan uzela je stvari u svoje ruke, skinula hlače i odradila večeru samo u sakou (i pritom pokrenula novi trend). Bez sumnje ženski smoking je za Saint Laurenta bio jedna od najvažnijih kreacija u karijeri, no daleko od toga da je domišljatom dizajneru prvom pala na pamet - još u 1930-ima glumica Marlene Dietrich nosila je odijelo u filmu “Maroko”, kao i francuska umjetnica Niki de Saint Phalle, koja je bila poznata po kombinaciji muških odijela i visokih peta. Ono što je Saint Laurent postigao je da je ovom dotad iznimno muževnom predmetu dao žensku moć koju ima do danas.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Upravo ovo oduševilo je i Helmuta Newtona, koji je na nekoliko kultnih fotografija ovjekovječio manekenke odjevene upravo u Saint Laurentove smokinge, igrajući se s androginim notama žena koje su ga nosile - međusobno oduševljenje urodilo je i suradnjom ove dvojice modnih velikana na nizu reklamnih kampanja.

 | Autor: ABACA/PIXSELL ABACA/PIXSELL

Pedeset godina poslije smoking je prošao niz transformacija: od potpuno bijele varijante koju je na vjenčanje s Mickom Jaggerom nosila njegova bivša supruga Bianca 1971., preko outfita Diane Keaton u filmu “Annie Hall” 1977., do moderne varijante YSL-ove kreacije koju je Angelina Jolie 2014. nosila na crvenom tepihu - čini se kako je nekoć isključivo muški komad postao jednako vrijedan dio garderobe suvremene fashionistice.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Moderni Saint Laurent pod vodstvom Hedija Slimanea dao mu je rokersku notu, a fashionistice poput Kate Moss, Care Delevingne i dalje ga koriste kao “go-to” kombinaciju kada žele zadiviti modne kritičare.

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0