Moda

Zbog ovih šešira jurimo u Flores!

Šešir glavu čuva, a kada je k tome vrlo stylish i dolazi u cijelom kolorističkom nizu, znamo da će modno osviještene Hrvatice požuriti po svoj primjerak. Predstavljamo šešire Doria 1905

Šeširi, kape, beretke, fedora šeširići, i općenito pokrivala za glavu ljetni su saveznik od sunca. Ali, ne samo da dobro štite, nego su i predmet žudnje svih koji na tebi vide taj prekrasni modni dodatak. Jedan nam je ove sezone posebno zapeo za oko, a dolazi s potpisom talijanske zanatske kuće Doria 1905. Ova modna kuća, specijalizirana za craft izradu tih divnih primjeraka koji se nose na glavi, sinonim je funkcionalnosti i luksuza po kojem su Talijani poznati. Ove sezone ta modna kuća je svoju modnu stanicu našla i u Zagrebu. Točnije u parfumeriji Institut Parfumer Flores.

 | Autor: John Pavlish John Pavlish

Za Flores su dizajneri kuće Doria 1905 dizajnirali limitiranu kolekciju šešira vibrantnih boja i zanimljiva dizajna. Za odvažne gradske cure tu je ciklama šešir koji će fantastično izgledati na preplanulu put, dok će žene koje se ne boje eksperimentiranja s odjećom rado nositi žuti šešir iz kolekcije. Specifičnost je ove male kolekcije što se prodaje isključivo u Floresu, koji je i dalje prvenstveno parfumerija. Dodali bismo, i mjesto gdje možeš popiti vrhunsku kavu ili osvježavajuće piće za vrijeme ovih paklenih vrućina u Zagrebu.

Ovi šeširi su zapravo nastavak na jedan drugi veliki događaj koji se dogodio u Floresu, a koji je već i uključivao šešire. Radi se o limitiranoj ediciji bijelih Panama šešira koji su došli kao dodatak specijaliziranim parfemima, to su bili zanimljivi niche parfemi kuće Boellis koje je Flores u ponudi imao 2009. godine. Prvo su dobili parfeme, a uskoro su došli i šeširi jer je djed kreatora tih parfema bio strastveni zaljubljenik u šešire.

 | Autor: John Pavlish John Pavlish

Ti prvi šeširi koje smo imali prilike vidjeti u Floresu bili su jednostavno bijeli, u međuvremenu je tržište itekako napredovalo, a ljubitelji izvornog dizajna i vješto izrađenih unikata itekako će prepoznati ove šešire, koji osim spomenute ciklama i žute boje, dolaze i u svijetlo ružičastoj, plavoj (osobni favorit Alessandre Marregatti, stilistice kuće), i bijeloj boji. Podatak koji dodatno diže vrijednost ovih šešira je da oni isključivo dolaze s originalnom trakicom, etiketom, i posebnim pakiranjem, zbog kojeg će ostati u savršenom izdanju kada napokon stignu u ruke vlasnika. 

A sada još ponešto o kući Doria 1905: Brand je nastao 1905. godine u malom mjestu Maglie u blizini Lecce. Iako je današnje ime Doria, pravo prezime obitelji zapravo je bilo D`Oria, što predstavlja “one koji su potekli iz Orije” – grada u pokrajini Brindisi. Već od samih početaka kuće naglasak je bio na šeširima, ali i odjeći za djecu te kasnije opremom za vojsku. Ne treba niti naglašavati koliko su ekstravagantno izgledale Doria kacige. Rebranding se dogodio krajem devedesetih, kada je kuća došla u vlasništvo obitelji Gallo di Asti. Tada su postal “Neo. B-Lab S.p.A.”, ii me brenda je dobilo današnji naziv Doria 1905.

Svaki materijal koji se odabere se vrlo pažljivo ispituje. i tada se počinje rezati. Reže se ručno, i onda se počinju komadi spajati. Prije nego se u konačnici spoji, koristi se tehnika srednjeg prešanja. Zatim se dodaju ornamenti, dodaci i etikete, na drvenu glavu stavi projektirano pokrivalo i započinje proces sušenja. Kada se šešir konačno posušio, spreman je za pakiranje. I to ne bilo kakvo. Potrebno je odabrati kvalitetan papir koji će očuvati formu šešira i spriječiti da u transportu taj šešir izgubi prvotni oblik.Jer, ima li što gore od šešira koji izgleda kao da je netko na njega slučajno sjeo?

miss7 retro: Jesi li već poslala razglednicu ovog ljeta?

Photo: John Pavlish

Komentari 0