Moda

Zaručnički prsten kroz stoljeća: Povijest, simbolika i trendovi

Zaručnički prsten je mnogo više od „još jednog komada  nakita“. On predstavlja  simbol obećanja, vječne ljubavi i predanosti, a kod nas je običaj da se nosi na prstenjaku desne ruke. Svaki zaručnički prsten mogao bi ispričati neku svoju priču, a jeste li se ikad zapitali koliko daleko seže povijest zaručničkog prstenja i kako je nastala njegova simbolika? U nastavku članka saznat ćete sve tajne zaručničkog prstenja, kako je postao sinonim za vječnu ljubav i tko je prvi poklonio svojoj izabranici zaručnički prsten s dijamantima. Nadalje, istražujemo kako FREYWILLE, poznati brend luksuznog nakita,prenosi svoju jedinstvenu viziju umjetnosti, autentičnosti i elegancije u svijet zaručničkog prstenja. 

 | Autor:

Od antičkog Rima do simbola zaruka  

Kada  govorimo o povijesti zaručničkog prstenja, možda će vas iznenaditi činjenica da ona započinje kao rimski običaj negdje u 2.stoljeću prije Krista. Rimljanke su nosile prstenje izrađeno od bjelokosti, bakra i željeza, zajedno s malim ključevima, čime su potvrđivale uzajamnu ljubav i poslušnost suprugu.

Zaručnički prsten dobiva službeno značenje 890.godine,  kada je papa Nikola proglasio dekret kojim prsten predstavlja namjeru muškarca da oženi ženu. Tek 1215.godine,  papa Inocent III. proglašava da mladenci trebaju čekati godinu dana od zaruka do ceremonije vjenčanja. Tako počinje period povijesti u kojem zaruke počinju poklanjanjem prstena ženi koja ga nosi na ruci kao simbol povjerenja  i obostranog obećanja između muškarca i žene.

Prstenje kao društveni status 

Prvi zaručnički prsten s dijamantima poklonio je Maksimilijan I., njemački kralj i car Svetoga Rimskog carstva, prilikom zaruka za Mariju od Burgundije 1477.godine. Maksimilijan joj je darovao prsten na kojem je dijamantima bilo ispisano slovo „M“ što je označavalo Marija, Maksimilijan i monarhija. Viktorijanska era  (od. 1937. do 1901.) je popularizirala zaručničko prstenje s dijamantima, dragim kamenjem, plemenitim metalima i emajlom. Nakon toga, u edvardijansko doba (od smrti kraljice Viktorije 1901. do 1910.) nastavlja se tradicija darivanja skupocjenog zaručničkog prstenja u visokom društvu. Vješti zlatari su ovladali složenu vještinu ornamentiranja i umetali dragocjeno kamenje u delikatne mrežice ili pletenice ispletene od fine zlatne ili srebrne žice.

 | Autor:

Uspon dijamanata 

Dijamanti na zaručničkom prstenu su postali najbolji ženini prijatelji tek 1947.godine. Tada je De Beers, kojem pripada većina rudnika dijamanata u Južnoj Africi, lansirao slavni slogan  "A Diamond is forever“, odnosno dijamanti su vječni. Zahvaljujući toj kampanji, stvorena je ideja da je dijamant rijedak simbol i obećanje vječne ljubavi te predanosti. 

Trendovi  i nova era zaručničkog prstenja 

Posljednjih godina mijenjanju se navike pri odabiru zaručničkog prstenja.  Naravno, dijamanti su još uvijek najčešći izbor, ali sve više djevojaka odlučuje se za prstenje koje je originalno i uz koji u prvi plan dolazi njihova individualnost. Bira se prstenje izrađeno od jedinstvenih materijala, autentičnog dizajna ili načina izrade, kao što je primjerice FREYWILLE prstenje, a time polako nestaje trend kupovanja „klasičnog zaručničkog prstenja“. Primjećuje se i da raste interes za laboratorijskim dijamantima, te daje prednost alternativnim i pristupačnim opcijama u skladu s održivim razvojem i očuvanjem okoliša. 
.  | Autor:
Kod istraživanja povijesti zaručničkog prstenja, jasno je vidljivo da se simbolika i značaj  njegovog darivanja nisu promijenili  stoljećima. Zaručnički prsten je I dalje stoljetni sinonim  tradicije te vječne ljubavi.  Evolucija se događa samo u aspektu dizajna, a FREYWILLE  je jedan od vodećih svjetskih brendova koji se tu danas posebno ističe. FREYWILLE dizajneri i majstori finog emajliranja, na jedinstven način desetljećima  prenose umjetničku strast, kreativnost i najljepše ljudske emocije  u svaki ručno izrađeni komad nakita. Time su oblikovali  i način na koji danas razmišljamo o idealnom zaručničkom prstenu. 

FREYWILLE  nakit i način njegove izrade zaštićeni su  kao kulturna baština grada Beča. Ove male umjetničke minijature ručno se izrađuju složenim postupkom fuzije emajla s 18 karatnim zlatnim prahom u bečkom FREYWILLE ateljeu od davne 1951. Prstenje dolazi u dvije edicije: 18kt&diamonds edicija u kojoj se izrađuju unikati od čistog 18 karatnog zlata u kombinaciji s ručno oslikanim emajlom, te  Dreams of The Artist edicija prstenja izrađena od umjetnički oslikanog emajla i 24 karatne pozlate.  Neki od najimpresivnijih modela prstena su Victoria, Luna Piccolissima, Tango, Etoile i Star Aura, a dolaze iz slavnih FREYWILLE kolekcija posvećenih umjetnicima kao što su Monet, Van Gogh, Hundertwasser, Klimt, Botticelli, Mucha i dr. 

 | Autor:

FREYWILLE prsten Victora iz 18kt&diamonds edicije slavi ženu koja teži ostvarenju svojih snova. Sinonim je snage i elegancije utjelovljene kroz dragocjeni umjetnički emajl i čisto 18 karatno zlato. Oduševljava jednostavnošću i čistoćom dizajna koji je posebno inovativan jer ističe ljepotu baš svakog prsta.  Prsten Victoria je s  prednje strane otvoren pa vizualno izdužuje prst, a zbog toga je i iznimno ugodan za nošenje. Plemeniti okvir od zlata doslovno lebdi oko prsta, a pogled zaustavlja tajanstvena i nevidljiva veza  između dva dekorativna elementa: sjajnog  dijamanta i dragocjenog
emajla oslikanog  najljepšim umjetničkim motivima.

FREYWILLE prsten Tango priča je o strasti i strpljenju koju utjelovljuje istoimeni argentinski ples. Emotivan plesni zagrljaj  prikazan je ispreplitanjem dvaju zlatnih prstena i raskošno oslikanog emajla. Ova umjetnička interpretacija  zanosnih plesnih  kretnji  predstavlja  posebne ljude i  trenutke u životu kojima ne možemo  odoljeti pa im se s povjerenjem prepuštamo i dozvoljavamo im da nam dotaknu srce. Kreativnim  asimetričnim oblikom  FREYWILLE  prsten Tango  poziva  da se  prilikom njegovog nošenja  i sami poigrate transformirajući ga u nekoliko  zanimljivih oblika zavisno o kutu zakretanja.  Pri tome ćete zapaziti  čaroban  svjetlucavi efekt koji stvara  svjetlost  s  harmoničnom  kompozicijom  od 18kt zlata i živopisno oslikanog emajla.

 | Autor:

Dizajn FREYWILLE prstena Star Aura nadahnut je rađanjem zvijezda. Na minimalističkom i elegantnom okviru od 18 karatnog zlata, položen je s prednje strane raskošan ornament kružnog oblika izrađen od dragocjenog emajla. Svaki detalj tog ručno oslikanog emajla izveden je najvećom preciznošću, a oduševljava nevjerojatnim kombinacijama boja. Zvijezda se smatra rođenom kad zrači energijom, zbog čega postane nevjerojatno sjajna. Zato je prsten Star Aura doslovno zvijezda u  FREYWILLE ponudi jer osvaja poglede nevjerojatnim sjajem 20 dijamanata visoke čistoće  koji u potpunosti uokviruju dragocjeni emajl. 

Limitirane FREYWILLE kreacije možete razgledati i isprobati isključivo u ekskluzivnim FREYWILLE buticima, a među kojima je i FREYWILLE butik u Zagrebu, Preradovićeva 2. Za više informacija istražite i FREYWILLE online butik na www.freywille.com ili posjetite Facebook stranicu.

Photo: Ante Odak

Komentari 0