Moda
Zar stvarno ideš van tako odjevena? Da, jer nosi se sve sa svačim! Zar stvarno ideš van tako odjevena? Da, jer nosi se sve sa svačim! Zar stvarno ideš van tako odjevena? Da, jer nosi se sve sa svačim! Zar stvarno ideš van tako odjevena? Da, jer nosi se sve sa svačim!

Zar stvarno ideš van tako odjevena? Da, jer pravila više nema!

U moru neutralnih boja i minimalizma, ove sezone zamah je dobilo kombiniranje svega sa svačim

Sve je započelo s modnim revijama - tijekom predstavljanja kolekcija za jesen i zimu 2016./2017., piste od Londona do Milana bile su prepune sukobljenih uzoraka i tekstura. Napadni cvijetni printevi na baršunu (Prada), životinjski na životinjskom uzorku (Burberry i Cavalli) - dizajneri su u novoj sezoni kršili sva ustaljena modna pravila i pokazali kako je eksperimentiranje apsolutno u modi. Trend se jako brzo prelio na ulice i streetstyle zvijezde, a uskoro su čak i “obične žene” počele kombinirati točkice sa prugicama, zebru sa tigrom i cvijeće s - još cvijeća!

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Vrijeme je da u potpunosti zaboravimo pitanje: “Slažu li se ove dvije stvari?” i počnemo nositi što god nam padne na pamet. No, čak i u ovom kaosu postoje pravila koja nije teško savladati. Nitko se ne rađa s okom za slaganje boja i uzoraka, no ovo ni nije pitanje talenta već vještine koja se može naučiti. Prvenstveno, držite se jedne kolorističke obitelji: pastelne nijanse s pastelnima, zemljani tonovi sa zemljanim tonovima, boje dragog kamenja sa - pogađate.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Drugi smjer igranje je suprotnostima: kad su boje u pitanju, komplementarno zapravo znači sasvim suprotno. Bijela i crna su komplementarne boje, a druge parove lako je otkriti pogledom na krug boja - nasuprot crvene je plava, nasuprot žute, ljubičasta.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Ako ste fan jednobojnog odijevanja, trik je jednostavan - razne nijanse iste boje uvijek dobro izgledaju skupa (da, čak i crvena i ružičasta), a inspiracija vam može biti i ombre trend kroz koji boje postupno blijede kroz outfit.

 | Autor: Getty Images Getty Images

No, daleko najbolji trik je onaj za koji vam nije potrebno apsolutno nikakvo predznanje: pogledajte komad koji želite odjenuti, otiđite na web stranice Zare, Net-a-Portera ili američkog brenda J. Crew koji je poznat po savršenom kombiniranju uzoraka, nađite predmet koji je najsličniji onome što želite odjenuti i pogledajte kako su ga stilisti složili na ovim stranicama! Ako se radi o uzorku, pažljivo promotrite koje su glavne boje koje se koriste: dobar trik je dominantnu boju iskoristiti za veće komade poput haljina ili kaputa, a manje korištene nijanse za torbicu ili cipele.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Želite li započeti pohod na mix and match na najotmjeniji mogući način, doista ne morate tražiti dalje od crne i bijele: točkice, kvadratići, pruge ili apstraktni printevi složit će se bez ikakvog problema. Prvi korak nek budu hlače ili bluza sićušnog uzorka koji izgleda kao solidna boja, poput uskih prugica ili gustih kvadratića.   

 | Autor: ABACA/PIXSELL ABACA/PIXSELL

Ovakve hlače, suknju ili bluzu možete nositi s bilo kakvim drugim uzorkom bez straha da će vas netko optužiti za modni prekršaj. Imajte na umu da u modnom svijetu leopard i prugice glase kao neutralci, tako da s njima možete kombinirati doista sve, a odličan trik je i okrenuti kombinacije boja, na primjer modre hlače s bijelim točkama uz bijelu majicu sa modrim točkama (koje mogu varirati veličinom).

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Ako ste našli dva komada identičnog printa, ali različitih boja, pobrinite su da su one komplementarne ili nijanse iste početne boje, a možete odabrati i komade koji imaju identičnu baznu boju, a uzorak različitih nijansi. Pravilo je ovdje dosta jednostavno - ako se boje slažu, velika je šansa da će i uzorci ići dobro jedan uz drugi. Idete li u potpuno šarenom smjeru, nek vam oba komada imaju barem jednu zajedničku boju (idealno onu najupečatljiviju), a želite li biti doista hrabri i kombinirati tri uzorka, nek budu ravnomjerno raspoređeni po krugu boja, poput žute, plave i svijetloljubičaste.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Što je uzorak veći i pravilniji bit će ga lakše kombinirati s drugim uzorcima (ovo pogotovo vrijedi za crno bijele pruge), apstraktni printevi dobro izgledaju jedni s drugima, ali i uz cvjetne ili životinjske uzorke, no ovdje nijanse boja dolaze u igru. Bojite li se da će cijeli outfit biti pretjeran, pokušajte printeve ravnomjerno rasporediti po outfitu, a cijelu situaciju lako možete smiriti jednim dobro odabranim neutralnim komadom čiste boje, bila ona jarka žuta, zelena, ili blaga boja kave ili crna.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Konačno, teško ćete pogriješiti ako kombinirate različite geometrijske printeve, oni se uglavnom matematički dobro slažu! Kad se dovoljno dobro počnete snalaziti u ovim vodama, pokušajte se igrati teksturama poput krzna, baršuna i kože, gustih vunenih čarapa i lepršave svilene haljine - cijeli novi svijet mix and matcha je pred vama! 

 

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0